Prefer să rămân optimist față de tot ce se întâmplă în jur și să cred că până la urmă totul va fi bine și noi toți vom trece peste. Cu siguranță lumea nu va mai fi cum a fost, fiindcă se vor schimba atât oamenii, cât și toate domeniile noastre de activitate. Nici călătoriile nu vor fi cum au fost până la criză. De aceea hai să folosim acest timp pentru a ne schimba, dezvolta și crește.
Am făcut un top din 15 orașe, pe care le-am vizitat în 2019, de fapt au fost mai multe, dar am ales doar aceste 15. Top-ul începe cu cel mai interesant oraș și se termină cu cel mai plictisitor, evident că e doar viziunea mea și mulți din voi care au vizitat aceste orașe, ar putea avea alte păreri.
1. Tbilisi, Georgia
Începem călătoria noastră din Caucaz. În top-ul meu, capitala Georgiei ocupă binemeritatul primul loc! Evident că mă puteți contrazice, dar la moment încă nu am întâlnit alt oraș, în care aș vrea să mă întorc din nou și din nou!
Nu pot identifica doar un singur motiv, pentru care am plasat orașul pe primul loc, sunt prea multe. Tbilisi nu lasă indiferent pe nimeni!
Atmosfera
Orașul păcii, veseliei, cântecului și dansului! Cu aceste cuvinte aș caracteriza Tbilisi. Chiar dacă georgienii sunt destul de conservativi, cu tradiții și patriarhali, în Tbilisi te simți foarte liber și poți rămâne acel cine ești.
Orașul e foarte diferit, atât cultural cât și arhitectural. Are un oarecare haos în arhitectură, însă nu știu care e motivul, dar acest haos nu irita, ba chiar dimpotrivă, atrage. Mergând pe străzile vechiului oraș, cu case tradiționale, pe alocuri puțin obosite, sau cu vreun perete care se dărâmă și la un moment dat, sau întorcând după colț, dai peste o clădire HiTech.
Iar aproape de 2 ani, în Georgia a fost decriminalizat consumul de marijuană.
Siguranța
Câțiva ani la rând Georgia intră în top 10 cele mai sigure țări din lume, pentru un turist străin. Acest lucru spune multe, luând în considerație că la începutul anilor 2000 acolo înflorea banditismul, iar pe drumurile din munți puteai fi oprit și deposedat de automobil.
Poliția e un subiect aparte. Dacă aveți nevoie de ajutor, sau vreți să întrebați vreo adresă, neapărat adresați-vă la ei. În unele cazuri chiar vă vor conduce până la locul dorit. Majoritatea polițiștilor vorbesc engleza și rusa. Și cel mai important, nu încercați să-i mituiți, veți fi arestați! Da, ei nu iau mită! Mai bine încercați să vă înțelegeți, pur omenește și luând în considerație că sunteți străin, veți fi iertați.
Bucătăria și băuturile
Aici e paradisul gastronomic! Dacă doriți un orgasm pentru papilele voastre gustative, Georgia e locul potrivit! Kindzmarauli, Saperavi, Mukuzani, Alexandreuli, Khachapuri, Khinkali, cha-cha, carne, pește, legume, fructe și churchkhela…. La fel cum nu veți simți lipsa de mâncăruri, sau băuturi, la fel nu veți simți lipsa de localuri, unde puteți mânca bine, cu orice buget.
Prețuri
Tbilisi e un oraș ieftin, ceva mediu între Chișinău și unele orașe din Europa de Est, sau sud, spre exemplu Bratislava, Atena, Poznan, Budapesta, sau Istanbul.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 0,75 EURO, până la 2,5 EURO.
- O sticlă de vin bun: de la 3,5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant, cu tot cu vin: între 10 EURO și 20 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 18 EURO – 20 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 3 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 20 EURO – 25 EURO , pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, în Tbilisi sunt foarte ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz, microbuz, sau metrou costă 0,5 GEL (0,15 EURO)
O călătorie cu taxiul, în raza orașului costă de la 5 GEL până la 15 GEL (1,5 EURO – 4,5 EURO). Din serviciile internaționale lucrează YandexTaxi și Bolt. - Supermarket și piața. Prețurile în supermarketurile și piețele din oraș sunt identice cu ale noastre. Unele fructe și legume sunt mai ieftine.
Oamenii
Pentru un georgian un oaspete e ceva sfânt, de aceea în Tbilisi veți simți acest credo al lor și atitudinea respectivă, tot timpul cât vă veți afla acolo. Sunt relaxați, prietenoși și foarte pașnici. Deseori ni s-a întâmplat că am fost serviți cu ceva, sau chiar a achitat cineva transportul pentru noi, căci nu aveam bani de a lor.
Majoritatea tinerilor vorbesc engleza, iar cei de peste 30 rusa. De aceea nu veți avea careva dificultăți în comunicare. Nu uitați să spuneți, că sunteți din Moldova, au o atitudine specială față de moldoveni și ucraineni. Ei consideră că am trecut prin aceleași greutăți după destrămarea URSS și au în vedere conflictele armate de pe teritoriile țărilor noastre.
Articol
În Georgia și în Tbilisi, am fost deja de două ori și sunt sigur că vom mai merge nu o singură dată. Articolele despre călătoriile noastre le puteți citi aici și aici.
Perioada perfectă pentru a vizita orașul este aprilie – iunie, sau septembrie – noiembrie.
2. Sarajevo, Bosnia și Herțegovina
Din Caucaz mergem spre altă zonă muntoasă din sudul Europei, în Balcani. Locul doi al top-ului l-am dat capitalei BIH. În august 2019 pentru prima dată, am fost în Balcani și anume în Bosnia și Herțegovina. Sincer să vă zic, am fost mereu atras de acea regiune, iar Bosnia la general era un mister pentru mine. Acolo e complicat de ajuns, despre țară puțin se vorbește, plus la toate se adaugă cel mai groaznic conflict armat din Europa, de după cel de-al Doilea Război Mondial. Așteptam să văd o țară cu orașe slab dezvolte, dar am văzut ceva care m-a uimit. Atât capitala, cât și toată țară se dezvoltă rapid și devine tot mai atractivă pentru străini.
Am plasat orașul pe locul 2, fiindcă pentru mine atât capitala, cât și toată țara a fost descoperirea anului 2019.
Atmosfera
Orașul este numit și “Ierusalimul din Balcani”, pentru multiculturalismul de acolo. Sarajevo e locul unde creștinismul se întâlnește cu islamul, iar tradițiile din est sunt în strânsă legătură cu cele din vest. Orașul e cunoscut datorită a două evenimente tragice: 28 iunie 1914 când naționalistul sârb Gavrilov Princip, l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, ceea ce a fost folosit ca „motiv” pentru începerea Primului Război Mondial și războiul bosniac de la începutul anilor 1990, când orașul aproape 4 ani s-a aflat sub asediul sârbilor. De după fațadele noilor clădiri, mall-urilor moderne, drumurilor bune, încă se mai văd urme de gloanțe și explozii. Localnicii mi-au zis că încă 5-7 ani în urmă la marginea Sarajevo, existau zone minate.
Dar locuitorii orașului au trecut peste toate aceste și acum Sarajevo e plin de viață, veselie, muzică și dans. Într-un fel oarecare se aseamănă cu Tbilisi.
Siguranța
Nu am studiat dacă a intrat orașul, sau nu în vreun top al celor mai sigure orașe, dar cât ne-am aflat acolo cu fiul meu de 10 ani la acel moment, nu am simțit niciun pericol sau vreo amenințare din partea cuiva. Străzile sunt pline de oameni până noaptea târziu. Deci dacă ajungeți în Sarajevo, fiți liniștiți referitor la securitatea și liniștea personală.
Pe străzi sunt mulți cerșetori, dar și noi avem suficienți.
Bucătăria și băuturile
Bucătăria din Sarajevo, nu zic din toată țara, fiindcă au mai multe regiuni și etnii diferite, e practic identică cu bucătăria turcească, bazată pe carne la foc, legume, lavaș și pite. Regiune s-a aflat mult timp sub ocupația, iar apoi sub influența Turciei.
Au propriile vinuri. Am gustat doar câteva albe și aș zice că sunt bune, diferite de ale noastre, dar bune, merită gustate.
Prețuri
Sarajevo e un oraș ieftin, ceva mediu între Chișinău și București, sau poate chiar mai aproape de Odessa.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 1,5 EURO, până la 2,5 EURO.
- O sticlă de vin bun: de la 4 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant, cu tot cu vin: între 12 și 25 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 20 EURO – 22 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld : de la 6 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 25 EURO – 30 EURO, pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, în sunt ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai sau troleibuz, costă 1,8 BAM (1 EURO).
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 5 până la 20 BAM (2,6 EURO – 10 EURO). - Supermarket și piața. Prețurile în supermarketurile ți piețele din oraș sunt identice cu ale noastre. Au multe produse turcești, care sunt mai ieftine decât în magazinele noastre.
Oamenii
Locuitorii orașului, la fel ca și cei din Tbilisi sunt relaxați și cu o dispoziție de chill. Indiferent de naționalitate și religie, sunt prietenoși cu străinii. Fără probleme am intrat în moschee, chiar dacă pe tricoul meu era un desen nu chiar decent, care ar fi putut supăra musulmanii. Dar nimeni nu mi-e zis niciun cuvânt.
În zonele turistice, toți vorbesc engleza, în alte cartiere ale orașului nu prea.
Articol
În BIH și Sarajevo, am fost doar o singură dată, în august 2019, dar neapărat vom mai merge, de aceea și am plasat orașul pe locul doi, mă conduc mai mult după dorința de a reveni acolo și mai puțin de alte aspecte. Articolul despre călătoria noastră în Sarajevo, îl găsiți aici.
Perioada perfectă pentru a vizita orașul este aprilie – iunie, sau septembrie – noiembrie.
3. Gdansk, Polonia
Din Balcani mergem spre nord estul Europei, pe malurile Golfului Gdansk – capitala voievodatului Pomerania, din partea de nord a Poloniei. E cel mai mare port din țară și împreună cu orașele Sopot și Gdynia, formează aglomerația urbană Trójmiasto (Treioraș).
Gdansk are o mulțime de motive, pentru care a fost poziționat pe acest loc, dar pentru mine principalul motiv e felul în care orașul a fost reconstruit, după ce 90 % din suprafața sa, a fost distrus după cel de-al doilea război mondial. Ar fi bine ca toți primarii, urbaniștii și arhitecții noștri, care se ocupă de proiectarea orașelor noastre, să meargă în primul rând în Gdansk.
Atmosfera
Orașul disputelor istorice, motivul multor conflicte și a mișcării politice “Solidaritatea”, care a pus începutul căderii comunismului în Polonia.
Orașul e considerat unul dintre cele mai reușite proiecte de reconstrucție ale sec. 20. De menționat că Gdansk a fost supus bombardamentelor masive, din partea armatei naziste, în timpul celui de-al doilea război mondial și distrus în proporție de 90 la sută. A fost reconstruit în majoritate după proiectele din arhive și pozele vechi ale orașului. Dacă vă place urbanismul, soluțiile moderne în urbanism, spațiile publice bine amenajate, mergeți în Gdansk.
Ca și majoritatea orașelor din nordul Europei, Gdansk are o atmosferă specială, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, în care am nimerit și noi.
Fațadele colorate ale caselor, acoperișurile roșii, târgurile din piețe te fac să te simți pierdut undeva prin poveștile lui Andersen.
Siguranța
Aici nu am ce comenta, căci e un oraș european bine dezvoltat și sigur.
Bucătăria și băuturile
Ca și toată bucătăria poloneză, predomină mâncare grasă, cu carne și cartofi. Pește bun am găsit tocmai în Gdynia. Au carne de mistreț și elan, patiserie, clătite și cașcaval afumat.
Din băuturi, ca și în orice regiune nordică predomină berea și tincturile. Vă recomand să gustați rachiul polonez Soplica, în special pe cel din gutuie.
Prețuri
Gdansk e unul din cele mai scumpe orașe din Polonia! Dar cu toate acestea, când am fost acolo n-am ieșit din bugetul planificat, ba chiar și ne-am întors cu ceva bani, cu toate că ne-am permis de toate. L-aș compara cu ceva mediu între Budapesta și Roma.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 1,5 EURO, până la 3 EURO.
- O sticlă de rachiu Soplica: de la 4 EURO. O sticlă de bere locală: de la 1 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant, cu tot cu vin: între 15 EURO și 25 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 20 – 35 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 8 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 25 EURO – 40 EURO, pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, sunt ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai, troleibuz, sau tren, costă 3 PLN (0,7 EURO).
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 10 PLN, până la 20 PLN (2 EURO – 11 EURO). Lucrează așa servicii internaționale ca UBER și Bolt. - Supermarket și piața. Prețurile în supermarketurile ți piețele din oraș sunt puțin mai înalte decât la noi, dacă vorbim despre produsele de import. Produsele poloneze, evident că sunt mult mai ieftine. Polonia produce aproape totul.
Oamenii
Din toți oamenii cu care am avut contact, fie în localuri, sau undeva pe stradă, majoritatea mi s-au părut prietenoși și deschiși față de străini. Sunt puțin mai reci decât oamenii din alte regiuni ale țării în care am fost. Majoritatea indiferent de vârstă, vorbesc engleza și germana. O parte din vârstnici, cunosc rusa.
Articol
În Polonia am fost de trei ori, iar în Gdansk în decembrie 2019. Articolul despre acea călătorie îl găsiți aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iulie și septembrie – decembrie.
4. Amman, Iordania
De pa malurile Mării Baltice, mergem spre sud, în Asia, în Orientul Mijlociu. Capitala Regatului Hașemit al Iordaniei, orașul Amman – orașul de pe șase coline și unul din cele mai vechi orașe de pe planetă, care există la moment. În antichitate a purtat numele de Rabbath Ammon, iar pe timpurile Imperiului Roman era numit Philadelphia.
Am inclus orașul în acest top, fiindcă e cel mai deosebit dintre toate, cel mai îndepărtat de noi europenii: în plan cultural și arhitectural.
Atmosfera
Orașul seamănă cu o piața masivă, care se întinde pe multe cartiere. Peste tot vând ceva, mai ales în centru, sau în apropierea atracțiilor turistice. Din start înțelegi că ești în Est. Sute și mii de oameni, care se mișcă haotic pe străzi. La fel și mașinile, nu așteptați că cineva se va opri pentru a vă ceda trecerea.
La tot acest haos se mai adaugă și mizeria din jur. Gunoiul e peste tot, chiar și acolo unde logic nu ar trebui să fie, de exemplu pe teritoriul complexelor istorice și turistice, dar acesta e Amman. E un lucru normal să vezi cum un vânzător de la magazinele din stradă își bea Cola, sau altă băutură și pur și simplu aruncă cutia afară pe trotuar, chiar lângă magazinul său.
Dar cu toate acestea, orașul are farmecul său, mai ales dacă pleci mai departe de cartierele aglomerate și savurezi liniștea străzilor cartierelor rezidențiale. Cel mai deosebit e seara și dimineața, când muezinii cântă de pe minaretele moscheelor, chemând musulmanii la rugăciune.
Siguranța
Până a merge în Iordania, fiind o țară din altă lume și cu o altă cultură, m-am informat despre situația de acolo, mai ales că mergeam cu fiul minor. Tot ce am privit pe YouTube și citit mi-a creat o impresie bună. Într-adevăr așa și a fost, patru zile cât ne-am aflat acolo nu am simțit nici o amenințare, sau un oarecare pericol, chiar dacă ne plimbam noaptea târziu.
Bucătăria și băuturile
Fiind o țară din Orientul Mijlociu, în bucătăria locală predomină bucatele specifice regiunii: pita, lavașul, falafelul, kebabul, olivele, humusul, supa de linte, baklavaua și alte bucate orientale. Chiar dacă e o țară musulmană, unde se mănâncă multă carne, am găsit pentru mine o mulțime de bucate vegetariene. Împreună cu falafelul și humusul tradițional, poți comanda o mulțime de salate, sau pur și simplu legume. În stradă găsești o mulțime de kebabării și alt fast-food, care nu prezintă niciun pericol, căci mâncarea de acolo, mereu e proaspăt. Mâncați acolo unde vedeți rând din localnici.
Cu băuturile alcoolice e complicat, legile statului interzic comercializarea și consumul alcoolului. Toată bere pe care am găsit-o pe rafturile magazinelor, a fost fără alcool. Alcoolul se vinde doar în restaurantele occidentale, sau hoteluri. În schimb peste tot se vând sucuri fresh, stoarse chiar pe loc, cafeaua arabă și ceaiul cu mentă.
Prețuri
Orașul nu e scump, cel puțin nouă ni s-a părut așa. Cu câțiva dinari poți mânca bine, oriunde te-ai afla, evident dacă luăm în considerație specificul blogului și călătoriilor noastre, adică bugetare. Să zicem că e puțin mai scump ca Chișinăul, doar puțin de tot!
Careva prețuri:
- Cafea arabă/cu lapte, sau ceai cu mentă: de la 0,5 EURO, până la 2 EURO.
- Un pahar de suc fresh, stors pe loc: de la 1 EURO. O sticlă de bere, fără alcool: de la 1,5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 8 și 18 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 18 EURO – 25 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 5 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 25 EURO – 30 EURO, pentru o noapte. - Transport. Acesta e un coșmar! Până la urmă nu m-am lămurit cu transportul public. Circulă un fel de microbuze și autobuze, pe care e scris totul doar în arabă. Localnicii la fel nu știu ce transport au și în care direcție merge.
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 3 JOD până la 12 JOD (4 EURO – 15 EURO). Lucrează așa servicii internaționale ca UBER și Careem.. - Supermarket și piața. Prețurile sunt mai joase decât la noi, în medie cu 10 %. Dar lucruri, sau produse locale e greu de găsit. Totul e invadat de marfă chineză ieftină.
Oamenii
Oamenii sunt foarte simpli și prietenoși. majoritatea zâmbesc și zâmbetul lor mi s-a părut sincer. Sunt săraci, dar probabil mai fericiți ca noi, cel puțin așa pare la prima vedere. Aproape toți vorbesc engleza.
Articol
În Amman am fost în noiembrie 2019, cu ocazia zilei de naștere a fiului meu. Despre acea călătorie, puteți citi aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e martie – iunie și septembrie – noiembrie.
5. Catania, Italia
Ne întoarcem în Europa, în sudul continentului, în bazinul Mării Mediterane. Orașul Catania, al doilea ca mărime oraș din Sicilia. Orașul strâns între vulcanul Etna și Marea Ionică. Orașul mafiei și legendelor despre ei.
Am plasat orașul pe locul 5, pentru atmosfera de liniște și relaxare de acolo, dar și arhitectura mi-a plăcut.
Atmosfera
Catania e un oraș tipic mediteranean. Aici nu veți găsi ritmul nebun, ca în alte metropole italiene. Oamenii sunt relaxați, iar în jur e un chillout total. Poate de aceea sunt și cei mai săraci din țară? Da, comparativ cu alte orașe italiene prin care am fost, în Catania se simte sărăcia. Dar toate acestea nu sunt o piedică pentru locuitorii orașului ca să-și trăiască liniștit și fericit viața. Seara plimbându-ne pe unele străzi rezidențiale, mai departe de turiști, am văzut cum multe familii iau cina împreună în curtea casei, sau chiar în stradă. Alții ies în stradă și stau cu un vin în mână, sau o cafea.
Cu toate scrise mai sus, Catania mi-a plăcut mai mult decât Veneția de exemplu. În Catania aș vrea să mă mai întorc. Mă refer la atmosferă.
Siguranța
Chiar dacă Catania are un trecut nu chiar plăcut, mă refer la mafie și banditismul de acolo, de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, la moment orașul oare liniștit și sigur. Sunt o mulțime de cerșetori, iar cineva din locuitorii orașului mi-a zis să am grijă de buzunare și telefon. Cel puțin în acea zi și jumătatea în care ne-am aflat acolo, nu am simțit niciun pericol!
Bucătăria și băuturile
Mmmm…și acum simt gustul Siciliei! Paste cu tot ce vrei, legume și un vin extraordinar!
Pasta alla Norma – pastă cu vinete coapte, roșii și cașcaval, cu un ulcior de vin sicilian , servită într-o osterie micuță de familie, undeva departe de cartierele aglomerate, unde vin doar cei din jur și cei care cunosc locul… Doar pentru aceasta m-aș întoarce în Catania!
În afară de paste, evident că au și o mulțime de alte bucate. Fiind un oraș cu ieșire la mare, peștele și fructele de mare predomină în meniurile localurilor.
Vinul, e o istorie aparte. Vinul sicilian l-aș cunoaște din alte zeci de vinuri. Clima și marea joacă un rol important la coacerea strugurilor, din care e făcut vinul local. Și încă un plus al vinurilor locale e prețul, sunt mult mai ieftine decât celelalte vinuri italiene, dar nicidecum mai proaste la calitate!
Prețuri
Orașul nu e scump. Până acum e cel mai ieftin oraș italian în care am fost.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 0,6 EURO până la 2,5 EURO.
- O sticlă de vin local bun: de la 5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 12 EURO și 25 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 25 EURO – 30 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 10 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 25 EURO până la 35 EURO, pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, sunt ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz, sau metrou: 1 EURO
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 6 EURO, până la 20 EURO. - Supermarket și piața. Prețurile sunt mai înalte decât la noi, cu maxim 10 %.
Oamenii
Cum și am scris mai sus, oamenii sunt total relaxați. În afară de aceasta mi s-au părut mai prietenoși și deschiși față de străini, decât cei din nordul Italiei.
Masa servită în osteriile mici, unde am fost deserviți chiar de proprietari, mi-a dat posibilitatea să comunic cu ei. Am aflat multe noi despre viața de acolo și despre oraș. Toți cei cu care am comunicat, au fost bucuroși să audă că suntem din Moldova. În unele localuri, chiar am fost serviți cu vin, sau cafea, iar fiul cu un suc, sau înghețată din partea casei.
Cu engleza o duc rău. În zonele turistice puțin mai bine, iar în alte cartiere nu o cunosc deloc.
Articol
În Catania am fost în aprilie 2019. Despre acea călătorie puteți citi aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iulie și septembrie – noiembrie.
6. Istanbul, Turcia
De la Marea Ionică și insula Sicilia, ne îndreptăm spre est, spre Bosfor, unde pe ambele maluri ale strâmtorii s-a întins mărețul Istanbul. Cel mai mare oraș din Turcia și unul din cele mai aglomerate din lume. Orașul situat pe două continente – stăpânul Bosforului.
Am plasat orașul pe locul 6, din câteva motive. Unul din motivele de ce nu e printre primele, probabil e perioada în care am fost: august. Mi s-a părut prea turistic și aglomerat. În rest nu am nicio obiecție și dacă mai merg o dată, probabil îl voi plasa printre lideri.
Atmosfera
Ar fi prea subiectiv, dacă aș caracteriza într-un fel oarecare atmosfera acestui oraș. Fiecare om poate găsi Istanbulul său: mai conservativ, sau mai liber; mai liniștit, sau mai nebun; mai tradițional, sau mai modern…. Într-un fel oarecare l-aș putea compara doar cu Londra, prin multiculturalism și diversitate.
Deci, mergeți în Istanbul și găsiți fiecare atmosfera pe care o doriți!
Siguranța
Un oraș foarte sigur! Nu vă faceți nicio grijă referitor la siguranța voastră. Unica informație pe care am găsit-o referitor la zonele mai puțin sigure, se referea la niște cartiere din partea asiatică a orașului, cartiere conservative, preponderent religioase, pe unde mai bine să nu treci. Dar nu am fost acolo, ca să verificăm informația dată.
Bucătăria și băuturile
La fel ca și atmosfera, bucătăria orașului e foarte diferită. Aici poți găsi mâncare pentru orice gust și buzunar. Am mâncat în diferite localuri, de la bistro, până la restaurante și peste tot mâncarea a fost gustoasă, proaspătă și ieftină.
Mâncarea de stradă nu poate fi trecută cu vederea! Am văzut de toate: kebaburi de diferite forme și mărimi, castani copți, pește la grătar, kebab cu pește, legume, porumb, baklava, fructe și o mulțime de fresh-uri. Neapărat să gustați fresh-ul din rodii și să mâncați acolo unde e rând mare.
Prețuri
Per general, orașul e ieftin, mai bine zis accesibil, fiindcă ai de unde alege. Mereu poți găsi varianta mai ieftină.
Careva prețuri:
- Cafea turcească/cu lapte, sau ceai turcesc: de la 0,5 EURO, până la 2 EURO.
- Un pahar de suc fresh, stors pe loc: de la 0,8 EURO. O sticlă de bere, locală: de la 1 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 5 EURO și 15 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 18 EURO, până la 30 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 4 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 20 EURO, până la 35 EURO, pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, sunt ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai, microbuz, metrou și feribot costă 5 TRL (0,75 EURO).
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 3 EURO, până la 18 EURO. - Supermarket și piața. Absolut toate produsele, începând cu cele alimentare, până la haine, sunt mai ieftine decât la noi. Turcia produce absolut tot. De aceea dacă mergi la cumpărături, mai departe de zonele turistice, faci economii de bani considerabile.
Oamenii
Cine nu cunoaște ce e ospitalitatea turcească? Aici vei fi primit ca un oaspete important, începând de la o casă unde mergi în ospeție, până la cafenele și restaurante. Oamenii sunt primitori, deschiși față de străini și prietenoși. Nu veți întâlni nimic agresiv din partea locuitorilor orașului.
Din start mi s-a părut că așa e doar pentru turiști, ceva fals, dar când am mers în zonele mai puțin turistice, am întâlnit aceeași atitudine.
Majoritatea vorbesc engleză. Încă o bună parte vorbesc italiana, rusa și româna…. Asta dacă ne referim la zonele turistice.
Articol
Am vizitat Istanbulul în august 2019. Articolul despre acea călători îl găsiți aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e martie -iunie și septembrie – noiembrie.
7. Praga, Republica Cehă
De la Bosfor ne întoarcem în Europa Centrală, în Republica Cehă. Capitala republicii, orașul Praga – unul din cele mai frumoase orașe din lume! În trecut capitala Boemiei și unul din cele mai importante orașe din Europa, care concura la capitolul influență cu Parisul și Londra.
Ar fi greu să identific principalul motiv, pentru care am inclus Praga în acest top. Praga e pur și simplu un oraș frumos și e o crimă să trăiești și să nu mergi măcar o dată în Praga!
Atmosfera
Praga într-adevăr e unul din cele mai frumoase orașe din lume. Iar dacă aș face un top al celor mai frumoase orașe, dintre toate vizitate până acum, Praga ar fi pe primul loc! L-aș numi un oraș grațios și elegant.
Pentru a vedea adevărata Praga și ai simți spiritul, cea mai bună perioadă e dimineața devreme, până străzile și piețele nu sunt invadate de miile de turiști. Uneori chiar îți poți închipui cum pe alături trece un echipaj cu cai, însoțit de câțiva călăreți, sau un car cu butoaie cu bere, mânat de un monah…. Posibil m-am uitat la prea multe filme istorice)
În fine, orașul are atmosfera sa, care nu se compară cu atmosfera altor orașe. de exemplu sunt orașe care se aseamănă, iar Praga e un oraș unic în felul său.
Siguranța
La fel, ca și în celelalte orașe nu am întâlnit niciun pericol, sau amenințare. Au o mulțime de cerșetori, romi care cerșesc, sau încearcă să-ți vândă ceva. Dar de obicei nu reprezintă pericol. Am auzit că se fură des de prin buzunare, mai ales în zonele turistice în orele de vârf.
Bucătăria și băuturile
Bucătăria cehă în majoritate e reprezentată de bucatele cu carne. Principalul deliciu e rața coaptă. În rest au multe bucate din carne de porc, cârnați și patiserie. Au câteva supe ca de exemplu: supa de pui, supa de roșii și supa de usturoi. Tipice sunt şi felurile de mâncare din legume cum ar fi conopida prăjită – smazeny kvatak, chiftelele din cartofi – bramboráky sau piureul de mazăre – hrachova kase, foarte frecvente în bucătăria cehă.
Din băuturi, evident că e berea! Berea tradițională cehă e considerată una din cele mai bune din lume. În Cehia berăriile și fabricarea berei, au o istorie de sute, sau mii de ani.
În afară de bere, Cehia produce și vin bun. Chiar în centrul capitalei se află o vinărie urbană cu tot cu podgorii. Despre acesta citiți în articolul de mai jos. Tot acolo găsiți și adresele localurilor unde am mâncat.
Prețuri
Praga e un oraș mai scump decât orașele reprezentate în acest tot de până acum. Cu toate că însăși țara e considerată o destinație ieftină. Dar depinde cu ceea cu ce o comparăm.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 1,8 EURO, până la 3,5 EURO.
- O halbă de bere locală proaspătă, servită într-o berărie: de la 1,5 EURO. O sticlă de vin local: de la 5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 20 EURO și 25 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 30 EURO – 35 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 10 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 35 EURO – 45 EURO, pentru o noapte. - Transport. Transportul în Praga e ieftin.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai, troleibuz, sau metrou: de la 24 CZK până la 32 CZK (0,9 EURO – 1,2 EURO), în dependență de durata călătoriei.
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 4 EURO, până la 20 EURO.
Lucrează așa servicii internaționale de taxi ca UBER și Bolt.
- Supermarket și piața. Produsele alimentare sunt puțin mai scumpe decât la noi. În medie cu 10 – 15 %. În schimb hainele și încălțămintea sunt mai ieftine.
Oamenii
Dacă sincer nu prea i-am înțeles cum sunt. În unele locuri am întâlnit oameni deschiși și prietenoși, pe când în altele erau absolut reci și ne priveau cu un oarecare dispreț. Dar am stat prea puțin în Praga și am avut puține interacțiuni cu locuitorii orașului, ca să pot da o caracteristică mai exactă.
În zonele turistice toți vorbesc engleză, o bună parte rusa. În alte zone ale orașului nu știu care e situația.
Articol
În Praga am fost în septembrie 2019. Despre acea călătorie puteți citi aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iunie și septembrie – decembrie.
8. Roma, Italia
Din Europa Centrală mergem înapoi spre sud în peninsula Apeninică și ajungem în Orașul Etern. Capitala Italiei – Roma ca și Tbilisi, deja al doilea an ajunge în topul meu. E un oraș important din punct de vedere al istoriei, culturii, arhitecturii și multor alte aspecte fără care civilizația de azi nu ar fi ceea ce este.
Roma nu putea lipsi din acest top, căci e un oraș prea important, la capitolul istorie și cultură.
Atmosfera
Atmosfera orașului nu poate fi descrisă în câteva fraze, e diferită de la cartiere la cartier, precum în Istanbul. Aici găsești atât locuri extrem de populare și aglomerate, cât și cartiere liniștite, sau locuri neobișnuite despre care cunosc doar locuitorii orașului. Am descoperit așa locuri când într-o singură zi împreună cu fiul meu, care avea 10 ani la acel moment, am mers pe jos peste 33 km. Din centru am trecut Tibru, am ajuns în cartierul Trastevere, care o atmosferă total diferită de restul orașului, am mâncat, după care am mers pe jos până la Vatican. Pe drum am întâlnit o mulțime de cartiere sau curți ale caselor, care sunt interesante, dar nu sunt incluse în programele turistice.
Chiar dacă nu e cel mai curat oraș din top, Roma are multe alte plusuri, care compensează murdăria. Plus la toate, merg în călătorii pentru a găsi și înțelege ce au bun și soluțiile care ar pute fi implementate la noi, iar mizeria o pot vedea și acasă!
Siguranța
La acest capitol, Roma rămâne în urma orașelor de mai sus. Mă refer la furturile din buzunare, la imigranții o bună parte din care nu fac absolut nimic și doar umblă pe drumuri și cerșetorii-vânzători din locurile turistice, care ți se bagă în suflet și încearcă să scoată din tine măcar un euro. Încă un pericol, după părerea mea e traficul: locuitorii orașului merg ca niște nebuni, uneori nu cedează trecerea pietonilor și permanent claxonează.
Bucătăria și băuturile
Totuși e capitala Italiei, țării care are una din cele mai prețuite bucătării din lume. Pizza, pastele, lasagna, cașcavalurile, salate, încercați absolut tot! Pizza bună găsiți peste tot în special în locurile, care la prima vedere nu par atractive. Dacă vedeți așa ceva, anume acolo intrați și fiți siguri că anume acolo se gătește pentru localnici și nu pentru turiști.
Aceeași istorie e și cu osteriile, cele mai bune, unde mănâncă localnicii sunt și cele mai puțin atractive, situate mai departe de zonele turistice și care se deschid de obicei doar de două ori pe zi: la masă pentru a servi prânzul și seara, pentru a servi cina. În majoritate meniul lor e format doar din câteva feluri de mâncare, dar fiți siguri că acele feluri vor fi pregătite cu suflet!
Prețuri
În 2017 când prima dată am mers în Roma, pe când eram abia la începutul drumului nostru de călători, am văzut orașul cam scump. A doua oară, în 2019, înarmați cu experiență și multe lifehack-uri, l-am văzut mult mai ieftin. La capitolul prețuri, e asemănător cu Praga.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: 1 EURO, până la 3,5 EURO.
- O sticlă de vin local: de la 5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 20 EURO și 35 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 25 EURO – 35 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 10 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 30 EURO, pentru o noapte. - Transport. Transportul în Roma la fel e ieftin.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai, troleibuz (o singură rută), sau metrou: 1,5 EURO - O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 5 EURO până la 25 EURO.
Lucrează așa servicii internaționale de taxi ca UBER și Free Now. - Supermarket și piața. Produsele alimentare sunt mai scumpe, în medie cu 10 %, sau chiar 20 %, în dependență de supermarket, sau piață. Hainele și încălțămintea dimpotrivă, sunt mai ieftine.
Oamenii
Locuitorii Romei mi s-au părut mai puțin prietenoși față de străini, comparativ cu cei din sud, din Catania de exemplu. Sunt mai reci, sau chiar îți pot răspunde urât, sau să te înjure în italiană, dacă întâmplător l-ai atins în stradă. În sfera deservirii e totul ok și veți fi deserviți la nivel. În micile osterii, dacă nu va fi aglomerat, posibil că veți avea parte și de o discuție cu proprietarii.
Oamenii simpli ai orașului practic nu vorbesc engleza, dar dacă sunteți vorbitori de română, nu veți avea probleme cu comunicarea. Avem limbi care fac parte din același grup.
Articol
În Roma am fost împreună cu fiul în aprilie 2019. Despre acea călătorie, citiți aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e martie-iunie și septembrie-noiembrie.
9. Poznan, Polonia
Din Orașul Etern ne deplasăm spre Europa de Est, în nordul Poloniei și ajungem în orașul Poznan – capitala voievodatului Polonia Mare. Poznan e al cincilea ca mărime oraș din țară, un important centru industrial, cultura, universitar și economic.
Nu știu dacă m-aș mai întoarce în Poznan, dar l-am inclus în acest top și l-am plasat pe locul respectiv pentru liniștea, calmul și ordinea de acolo.
Atmosfera
Orașul clădirilor cu fațade colorate și acoperișurilor roșii. Un oraș cu lume pozitivă, tânără și deschisă. Centrul istoric e mic și e suficient de câteva ore ca să-l treci în totalitate, descoperind fiecare ulicioară. E turistic, dar nu e atât de aglomerat cum ar fi Cracovia, sau Gdansk.
Am fost în mai, tocmai când înfloreau copacii… Orașul e verde, cu multe parcuri, spații publice și râul Warta, malurile căruia sunt în totalitate destinate oamenilor.
Siguranța
Un oraș absolut sigur, ca și orice alt oraș polonez. Plimbați-vă cu plăcere zi și noapte fără careva amenințare, sau pericole.
Bucătăria și băuturile
Cum și am mai zis mai sus, în descrierea orașului Gdansk, bucătăria poloneză e plină de bucate grase, în care predomină carnea de porc. Tot ceea ce găsiți în Gdansk, găsiți și în Poznan, doar cu o cantitate mai mică de pește. Există multe localuri cu bucătărie germană, deoarece orașul se află la câteva sute de kilometri de hotarul cu Germania, iar din 1910 până în 1918 a aparținut Imperiului German.
Din băuturi, evident că e berea, cea poloneză și germană, pe care o găsiți peste tot.
Prețuri
Poznan e un oraș ieftin dacă l-aș compara cu alte orașe europene și e un oraș mediu, dacă l-aș compara cu alte orașe poloneze, precum Gdansk, sau Cracovia.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 1 EURO, până la 2,5 EURO.
- O sticlă de rachiu Soplica: de la 4 EURO. O sticlă de bere locală: de la 1 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant, cu tot cu vin: între 15 EURO și 20 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 20 EURO – 30 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 8 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 25 EURO – 30 EURO, pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, sunt ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai, troleibuz, sau tren: de la 3 PLN până la 4.6 PLN (0,7 EURO – 1 EURO), în dependență, de durata călătoriei. .
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 10 PLN, până la 20 PLN (2 EURO – 11 EURO). Lucrează așa servicii internaționale ca UBER și Bolt. - Supermarket și piața. Ca și în Gdansk, prețurile din supermarketurile și piețele din oraș sunt puțin mai înalte decât la noi, dacă vorbim despre produsele de import. Produsele poloneze, evident că sunt mult mai ieftine.
Oamenii
Oamenii sunt mai prietenoși și mai deschiși față de străini, decât cei din Gdansk. Ușor intri cu ei în contact și poți afla informația necesară, în cazul în care ai nevoie.
Tineretul vorbește engleza și germana, cei de peste 40, cunosc mai puțin engleza, dar vorbesc germana și puțin rusa.
Articol
În Poznan am fost în mai 2019. Despre acea călătorie puteți citi aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iunie și septembrie – decembrie.
10. Palermo, Italia
Ne întoarcem în sudul Italiei și insula Sicilia. Pe locul 10 am plasat capitala regiunii – orașul Palermo. Palermo e cel mai mare oraș al insulei și e total diferit de Catania. Orașul are o istorie de peste 2500 ani și de-a lungul istoriei a trecut din mâini în mâini, fiind cotropit de mai multe imperii și popoare.
Am plasat orașul pe locul 10, pentru arhitectura sa, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult. Diversitatea de stiluri și culturi, care predomină aici.
Atmosfera
Deci, Palermo e total diferit de Catania și se aseamănă doar prin mașinile parcate peste tot și claxoanele scuterelor. E mai mare și mai monumental. Clădirile și monumentele sunt mai îngrijite. Se simte influența musulmană, sub stăpânirea cărora Sicilia s-a aflat destul de mult timp. Multe moschee transformate în biserici catolice. La fel sunt multe clădiri încă de pe timpurile vikingilor. Cum și am zis, orașul a fost deseori cotropit: grecii, romanii, musulmanii din Africa de Nord, sau chiar vikingii din Danemarca și Norvegia au trecut pe aici. Fiecare din ei a lăsat amprenta sa, atât în cultură, cât și în arhitectura orașului.
Dacă Catania e un oraș mai liniștit și relaxat, atunci Palermo dimpotrivă, are energia și ritmul unei capitale.
Siguranța
Fiind capitala regiunii și mai ales a unei regiuni sudice, orașul a atras o mulțime de cerșetori și pungași. Nu ni s-a întâmplat nimic neplăcut, dar am observat că oamenii sunt mai precauți.
Bucătăria și băuturile
E la fel ca în Catania, doar că nu prea am găsit osteria micuțe de famile, cel puțin prin centru. Dar am stat prea puțin timp, doar o zi de dimineața până seara, poate din acest motiv.
Dacă cunoașteți ceva interesant, scrieți vă rog în comentarii și poate data viitoare intrăm pe acolo!
Prețuri
Palermo e puțin mai scump decât Catania.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 1,5 EURO până la 3,5 EURO.
- O sticlă de vin local bun: de la 5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 20 EURO și 40 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 25 EURO – 35 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 10 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 25 – 45 EURO, pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, sunt ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz, sau metrou: 1,3 EURO.
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 6 EURO, până la 25 EURO. - Supermarket și piața. Prețurile sunt mai înalte decât la noi, cu maxim 10 % – 15 %.
Oamenii
Și iarăși fac o comparație cu Catania. Locuitorii din Palermo sunt mai distanți și mai reci decât cei din Catania. Se aseamănă cu locuitorii Romei. În localurile în care am mâncat și am băut cafea, deservirea a fost ok, dar nu era atât de călduroasă ca în Catania. Cu engleza stau un pic mai bine, dar depinde de zona orașului.
Articol
În Palermo am fost în aceeași perioadă ca și în Catania, în aprilie 2019. Despre acea călătorie citiți aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iulie și septembrie – noiembrie
11. Batumi, Georgia
Trecem Marea Mediterană, apoi cea Neagră și ne îndreptăm spre malul de Est, spre Caucaz. Orașul Batumi – o bijuterie de pe malurile Mării Negre, cel mai mare port din Georgia și capitala Republicii Autonome Adjaria.
Am plasat orașul pe locul 11, pentru specificul său și natura din jur. Orașul e înconjurat de munți și mare.
Atmosfera
În Batumi puteți găsi atmosfera pe care o doriți: mare, munți. hoteluri luxoase, zgârie-nori, arhitectură hitech, bucătărie, restaurante, vin, sau case care se dărâmă undeva în spatele unei construcții moderne, moteluri mizerabile, drumuri stricate, haos în trafic, străzi și trotuare parcate, vânzători de orice… Toate acestea fac parte dintr-un singur oraș și cu toate acestea Batumi este iubit de turiști și vizitat pe an de câteva milioane de străini, ceea ce e mai mult decât numărul de străini care vin în fiecare an în Moldova.
Siguranța
Cum și am zis mai sus, Georgia doi ani la rând intră în topul celor mai sigure țări. Dar oricum, telefonul, sau banii nu i-aș lăsa pe plajă când merg la scăldat, în primul rând pentru că sunt mulți turiști, iar oamenii sunt diferiți! Alt pericol în afară de furtul din buzunare, nu poate fi.
Bucătărie și băuturile
Bucătăria regiunii diferă puțin de bucătăria altor regiuni a Georgiei. Au pește, ceea ce e logic, aflându-se pe malul mării. Altă deosebire e renumitul khachapuri ca la Adjaria. Se zice că doar aici, în Batumi, sau Adjarie, poți gusta cel mai bun khachapuri de acest fel. În rest, folosesc multe legume, ierburi, fructe și cașcavaluri, în special cașcavalul lor tradițional – suluguni.
Vinurile, la fel diferă. Regiunea aflându-se între mare și munți, are o microclimă specială și vinurile de aci diferă la aromă și gust de cele din Kakheti, sau alte regiuni vitivinicole din Georgia.
Prețuri
Batumi mi s-a părut puțin mai scump ca Tbilisi, chiar dacă Tbilisi e capitala țării. Dar oamenii zic ca acest fenomen e doar în sezonul când vin turiștii.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 0,75 EURO, până la 2 EURO.
- O sticlă de vin bun: de la 3,5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant, cu tot cu vin: între 12 și 25 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 18 EURO – 25 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: 5 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 20 EURO – 30 EURO , pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul, în Batumi sunt foarte ieftine.
O călătorie cu transportul public: autobuz costă 0,3 GEL (0,1 EURO), iar microbuz costă 0,5 GEL (0,15 EURO).
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 5 până la 15 GEL (1,5 EURO – 4,5 EURO). Lucrează așa serviciile internaționale lucrează YandexTaxi și Bolt. - Supermarket și piața. Prețurile în supermarketurile și piețele din oraș sunt identice cu ale noastre. Unele fructe și legume sunt mai ieftine.
Oamenii
Ca și regiunea, sau orașul oamenii de aici la fel sunt diferiți de cei din Tbilisi. Sunt la fel de primitori, prietenoși și deschiși, doar că nu știu de ce mi s-au părut puțin falși. Poate e legat doar de oamenii pe care noi i-am întâlnit, nu știu… Adică mă refer la ceea că posibil ar juca un teatru doar pentru a-ți vinde produsul, sau serviciul lor.
Puțini vorbesc engleza, predomină rusa.
Articol
În Batumi am fost în iulie 2019. Despre acea călătorie puteți citi aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iulie și septembrie – noiembrie.
12. Viena, Austria
Din Caucaz ne deplasăm spre Europa Centrală, în capitala Austriei – frumosul oraș Viena. Orașul a jucat un rol important în formarea actualei Europe și a multor state. De aici se trage dinastia Habsburgilor, care până în 1918 a condus o bună parte a statelor de pe continent.
Am plasat orașul pe acest loc doar pentru arhitectură, eleganță și curățenie, în rest e unul din cele mai plictisitoare orașe în care am fost. E doar părerea mea.
Atmosfera
Viena e un oraș măreț și monumental, care pe timpuri avea rolul de a uimi. Un simplu om când nimerea în așa tip de oraș cum e Viena, sau Madrid, era uimit și imediat înțelegea că el nu este nimeni în fața puterii imperiului. Același rol pe timpuri îl aveau și bisericile, de aceea majoritatea erau imense, omul trebuia să înțeleagă unde îi este locul, comparativ imperiul, cu biserica, sau zeitatea pe care acesta o reprezintă. Deci, Viena e capitala unui fost imperiu, cu toate consecințele.
Orașul e liniștit, frumos, aranjat, elegant și curat, dar mi s-a creat impresia că aici nu se întâmplă nimic, l-aș numi Orașul Pensionarilor. În Viena e bine să vii să-ți petreci bătrânețele, în cazul în care ai bani, căci e foarte scump. Seara străzile erau pustii. Dacă în centrul istoric mai erau turiști, în cartierele mai îndepărtate nu prea vedeai oameni. Majoritatea localurilor la fel erau închise, chiar dacă era ora 7, sau 8 seara.
Mai pe scurt, Viena e pentru oamenii care iubesc liniștea și modul mai pasiv de viață și odihnă.
Siguranța
În cazul în care e un oraș liniștit, e logic să fie și sigur. Viena e un oraș foarte sigur. Pe străzi deseori circulă echipaje de poliție. Aici sunteți în siguranță totală!
Bucătăria și băuturile
Wiener Schnitzel, Tafelspitz, Apfelstrudel, Salzburger Nockerl, Kaiserschmarrn, Sachertorte, Liptauer, Linzer torte, Palatschinken… acestea sunt cele mai răspândite bucate din bucătăria vieneză. Bucătăria în majoritate a fost influențată de bucătăria austro-ungară, de aceea să nu vă mirați dacă și în bucătăria noastră, întâlniți ceva asemănător cu bucatele lor, doar că adoptat la gusturile și necesitățile noastră.
Deserturile vieneze, sunt istorii aparte. Iubitorii de dulciuri, se vor simți aici ca în rai, principal bani să aveți destui!
Băuturile. În primul rând e berea, care la fel ca și cea germană și cehă, e considerată una din cele mai bune din lume. După, urmează vinurile. Austria e un producător important de vinuri. Să gustați neapărat Rieslingul austriac. Și în sfârșit cafeaua, care s-a răspândit în Europa, anume din Viena.
Prețuri
Cum am menționat, Viena e un oraș foarte scump și cel mai scump din acest top. Unele prețuri chiar mi-au părut tâmpite, extrem de tâmpite!
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 2,5 EURO, până la 8 EURO.
- O sticlă de vin local: de la 7 EURO. O halbă de bere locală: de la 4 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 35 și 60 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 50 EURO – 70 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 15 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 45 EURO – 50 EURO, pentru o noapte. - Transport. Transportul în Viena la fel e scump.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai, metrou, sau tren costă 2,4 EURO - O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 7 EURO până la 40 EURO.
Lucrează așa servicii internaționale de taxi ca UBER și Bolt. - Supermarket și piața. Produsele alimentare sunt mai scumpe, în medie cu 15 %, în dependență de supermarket, sau piață. Hainele și încălțămintea au același preț ca la noi, sau poate un pic mai scumpe.
Oamenii
Locuitorii mi s-au părut reci și cu puțină aroganță, nu multă, puțină de tot. Nu se referă la toți, dar majoritatea din cei cu care am contactat, mi-au lăsat așa fel de sentiment.
Articol
În Viena am fost de două ori, în august și septembrie 2019. Despre acele călătorii citiți aici și aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iulie și septembrie – decembrie.
13. Bratislava, Slovacia
Nu plecăm departe, doar ne deplasăm cu 60 km spre Est și ajungem în capitala Slovaciei – orașul Bratislava. Bratislava s-a pierdut în umbra vecinilor săi măreți precum Viena, care se află chiar la 60 km și Praga, care a fost capitala Cehoslovaciei, din care a făcut parte Slovacia.
Am inclus Bratislava în acest top, pentru că cred că orașul nu este apreciat în măsura care trebuie, iar mulți turiști evită această destinație.
Atmosfera
De la început când am ajuns în Bratislava, orașul mi s-a părut foarte plictisitor. Ne-am plimbat o zi întreagă, după care am plecat în Praga. Peste două zile ne-am întors și era seară. Am văzut orașul mai viu, era plin de tineret. Luminile care luminau fațadele clădirilor, creau o atmosferă de confort.
Dar până la urmă, nu știu ce poți face în Bratislava mai mult de o zi, sau maxim două.
Siguranța
E un oraș absolut sigur și liniștit, atât ziua cât și noaptea!
Bucătăria și băuturile
Bucătăria din Bratislava se aseamănă cu cea din Praga. Doar că nu știu din care motiv, au foarte multe restaurante și cafenele italiene. Au patiserie, care se deosebește de cea cehă.
Slovacia are vinuri bune și ieftine. Mai ales vinurile albe.
Cafeaua e foarte bună. Aflându-se în apropiere de Viena, care are o cultură înaltă de servire a cafelei și o istorie bogată, în Bratislava la fel găsiți cafea calitativă.
Prețuri
Bratislava e cel mai ieftină capitală din Europa Centrală. Mulți oameni profită de situația geografică a orașului, 60 km de la Viena și vizitând Viena, își găsesc cazare în Bratislava.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 1,5 EURO, până la 3,5 EURO.
- O sticlă de vin local: de la 5 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant/cafenea tradițională: între 22 EURO și 35 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 25 EURO – 35 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 11 EURO pentru o noapte.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 25 EURO – 35 EURO, pentru o noapte. - Transport. Transportul în Bratislava e ieftin.
O călătorie cu transportul public: autobuz, tramvai, troleibuz costă 0,7 EURO
O călătorie cu taxiul, în raza orașului costă de la 5 EURO până la 20 EURO. - Supermarket și piața. Produsele alimentare sunt mai scumpe decât la noi, în medie cu 10 %, sau chiar 15 %, în dependență de supermarket, sau piață. Hainele și încălțămintea sunt mai ieftine.
Oamenii
Până la urmă nu i-am înțeles, din toți cei cu care am contactat, în afară de proprietarul apartamentului, erau mai retrași și reci.
Articol
În Bratislava am fost în septembrie 2019. Despre acea călătorie puteți citi aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iulie și septembrie – noiembrie.
14. Tuzla, Bosnia și Herțegovina
Din Europa Centrală ne întoarcem în Balcani, în Bosnia și Herțegovina, în Estul țării unde se află orașul Tuzla, al treilea ca mărime oraș din țară. Sunt sigur că despre acest oraș nu ați auzit nimic, la fel cum n-am auzit nici eu până nu am găsit un zbor ieftin din Viena spre Tuzla.
Am plasat orașul în acest top, anume pentru aceea că nimeni nu cunoaște nimic despre el. Pare un mister, ca și Mongolia….
Atmosfera
Tuzla e un oraș total provincial și viața de acolo e la fel. E liniștit, fără aglomerație și ritm nebun de viață. În majoritate orașul e cunoscut pentru lacurile sale saline, pentru care anume vin turiștii, preponderent germani și austrieci și cazul din 1992, când o coloană de tancuri sârbe a fost atacată de către naționaliștii bosnieci.
E un oraș de la care nu trebuie să ai careva aștepți, în schimb e foarte verde, iar natura din jurul orașului e deosebită: munți și păduri. Peisaje tipice balcanice.
În centrul istoric seara se mai întâmplă câte ceva, dar e foarte mic și e suficient de maxim o oră pentru al vedea în totalitate. Foarte puțini oameni vorbesc engleza.
Siguranța
Doar urmele de gloanțe pe fațadele unor clădiri, rămase încă de pe timpurile războiului din anii 90, ai secolului trecut, provoacă puțină grijă, în rest orașul e absolut sigur.
Bucătăria și băuturile
Bucătăria e aceeași ca și în Sarajevo, cu câteva mici nuanțe ale regiunii. Ne-a reușit să mâncăm normal doar în centrul istoric, adică în zona turistică, căci în alte localuri mai departe de centru, nimeni nu vorbea engleza, meniurile erau doar în limba lor și nu ne-a reușit să le explicăm că vrem să gustăm ceva tradițional.
Din băuturi e vinul. Predomină vinurile din Croația, care sunt foarte ieftine. Și evident cafeaua și ceaiul turcesc.
Prețuri
Tuzla e un oraș foarte, foarte ieftin!
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 0,5 EURO, până la 1 EURO.
- O sticlă de vin bun: de la 4 EURO.
- O cină pentru doi în restaurant, cu tot cu vin: între 5 EURO și 10 EURO.
- Chiria. În dependență de zonă și tipul chiriei:
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 15 EURO – 20 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 4 EURO pentru o noapte. Dar alegere de hosteluri nu e pre mare. Unul, sau două maxim.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 20 EURO – 25 EURO, pentru o noapte. - Transport. Atât transportul public, cât și taxiul sunt ieftine.
O călătorie cu transportul public, autobuz: 1 BAM (0,5 EURO).
O călătorie cu taxiul, în raza orașului: de la 3 BAM până la 20 BAM (1,5 EURO – 10 EURO). - Supermarket și piața. Prețurile în supermarketurile ți piețele din oraș sunt mai joase decât în Moldova, cu aproximativ 10 %.
Oamenii
Oamenii sunt foarte simpli, deschiși și primitori. În ochii multora, în special a celor de peste 40 se vede o tristețe și durere, probabil e ecoul războiului. Aici nu există măcar o familie, musulmană, sau creștină pe care cumva a ocolit-o războiul. Au suferit toți! Acum deja locuiesc împreună și nu se mai împart după criteriul religios, sau național.
Articol
În Tuzla am fost în august 2019, tot atunci când am fost și în Sarajevo. Despre acea călătorie puteți citi aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul e aprilie – iunie și septembrie – noiembrie.
15. Frankfurt pe Oder, Germania
Mergem spre nord și ajungem în Germania, în cel mai estic oraș – Frankfurt pe Oder. Nu confundați orașul cu Frankfurt pe Main, care e centrul financiar al țării. Frankfurt pe Oder s-a întins pe malul râului Oder, la hotar cu Polonia. Partea cealaltă e orășelul Slubice. Până după al doilea război mondial aceste două orașe făceau parte dintr-un singur oraș.
Am plasat orașul pe ultimul loc din acest top, fiindcă e cel mai trist și plictisitor loc vizitat de mine până acum. Eu nu știu pentru ce există acest oraș…
Atmosfera
Nu știu ce poți face și cu ce să te ocupi în Frankfurt. E o tristețe și plictiseală totală, de parcă e periferia orașului Viena. Aici probabil și pensionarii s-ar plictisi. E curat, aranjat, are ceva arhitectură, dar toate aceste nu compensează tristețea.
Deci unicul motiv pentru ce puteți merge în Frankfurt pe Oder, e doar pentru a bifa că ați fost în acest oraș.
Siguranța
Pe timpuri orașul era foarte sigur, dar după venirea unui val de imigranți, plasați la marginea orașului, care după cum spun locuitorii orașului, au nimerit aici pentru că nu știau despre existența a două orașe Frankfurt și l-au confundat cu Frankfurt pe Main, care era punctul final pentru ei. După aceea în oraș au apărut cazuri de furturi, violuri și bătăi între locuitorii orașului și imigranți.
Bucătăria și băuturile
După cum am citit până a ajunge acolo, bucătăria e tipică germană, doar cu areva nuanțe poloneze. Nu am avut ocazia să gustăm ceva, căci nici localuri normale nu am găsit pentru a mânca, în majoritate doar fast-fooduri.
Prețuri
În afară că e trist și plictisitor, orașul e și scump, cel puțin comparativ cu orașele poloneze din care noi veneam atunci.
Careva prețuri:
- Cafea espresso, sau cu lapte: de la 2 EURO, până la 4,5 EURO.
- O sticlă de bere germană: de la 2,5 EURO.
- O cină/mâncare pentru doi în restaurant/cafenea: între 20 EURO și 50 EURO.
- Chiria. Cunosc doar ceea ce am căutat pe Booking și Airbnb, căci în oraș ne-am aflat doar câteva ore.
Un apartament cu o cameră în centru, rezervat de pe Airbnb: de la 25 EURO – 40 EURO pentru o noapte.
Un pat în hostel, rezervat de pe Booking, sau Hostelworld: de la 15 EURO pentru o noapte. Hosteluri sunt doar câteva, idee nu am cine stă în ele.
Cameră într-un hotel de 3 stele: de la 30 EURO – 40 EURO, pentru o noapte. - Transport. Nu pot spune nimic, căci nu am mers cu transportul.
- Supermarket și piața. Nu pot zice nimic, căci nu am făcut cumpărături în Frankfurt.
Oamenii
Am contactat doar cu barmanul din localul unde am mâncat și casierii de la gară. Mi s-au părut reci. Dar față de noi au avut o atitudine bună, comparativ cu atitudinea lor față de imigranți.
Din toți cu cine am interacționat, engleza o vorbea doar casierul de la gară.
Articol
Am fost în Frankfurt în mai 2019. Despre acea călătorie citiți aici.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul: nici una!
Acesta a fost topul meu pentru anul 2019. Nu știu cum va fi în acest an 2020, căci situația s-a schimbat radical. În afară de aceste 15 orașe am vizitat încă foarte multe, dar am considerat că nu e necesar să le includ în top din mai multe motive: careva nu reprezintă vreun interes, altele le vizitez prea des, o parte au fost trecute fugitiv și am considerat că nu pot scrie nimic, fără a petrece acolo măcar jumătate de zi.
Ce orașe am mai vizitat în 2019:
- Moldova. Practic toate orașele mari și mici. Am câteva din sud și centru unde încă nu am fost, dar în curând ajung.
- România. În România merg des, dar cu regret atât în 2019, cât și la general, am fost doar în București, Iași și Suceava.
- Ucraina. Ca și în cazul cu România, aici merg des și am mai multe orașe vizitate. Odessa, Kiev, Lviv, Zhmerinka, Vinnitsa, Podolsk, Mogilev Podolsky, Cernăuți.
- Georgia. Stepantsminda și Ozurgeti.
- Polonia. Zielona Góra, Sopot și Gdynia.
Atât pentru acest articol. Sper să vă prindă bine informația de aci, atunci când noi toți vom începe din nou a călători. Scrieți în comentarii dacă sunteți, sau nu sunteți de acord cu acest top.
Prieteni, în afară de Wagabond, în Telegram mai sunt două canale moldovenești, care la fel ca și canalul nostru vă ajută să călătoriți ieftin, doar că ambele au content în limba rusă, dar nu văd vreo problemă. Primul, e cel mai vechi și cel mai mare canal despre călătoriile bugetare – Бюджетные путешествия. MD și al doilea, care a crescut destul de repede e Бюджетные Путешествия Молдова.
Vă recomand să vă abonați la ambele, pentru a avea mai multe surse de informație!
Linkuri utile:
Wagabond în Facebook, în Telegram, în Instagram.
3G internet ieftin pentru călătorii: https://teztele.com?ref=13744
Vă mulțumesc pentru că citiți acest blog, pentru răbdare, like, dislike, share, și comentarii!
Călătoriți, descoperiți lumea, cunoașteți oameni noi, fiți deosebiți și nebuni!
2 gânduri despre “Top 15 orașe vizitate în 2019”