Destinații pentru un weekend – Gdansk, Polonia

  Witajcie przyjaciele! La mijlocul lunii decembrie am vizitat Polonia, mai bine zis partea de nord a țării și câteva orașe de pe malul Mării Baltice. Pentru mine Polonia e una din țările cele mai des vizitate, am fost acolo deja a treia oară și din toate aceste dăți, nu am fost niciodată în capitala țării, probabil va mai fi nevoie de o călătorie.
  Aproximativ prin octombrie, am discutat cu prietenii referitor la o călătorie împreună și am convenit să mergem în vestul Ucrainei: e aproape, e ieftin dar și au mai rămas câteva orașe din acea regiune în care nu am fost. Până la urmă planurile au fost schimbate și am mers în Polonia. După buget era cam la fel, doar că Polonia nu poate fi comparată cu Ucraina. Am găsit bilete ieftine, de data aceasta din Odessa.  De ce anume Gdanskul, mă întrebau mulți din prietenii mei… unde se află acest oraș… si așa mai departe! De ce am ales Gdanskul, veți înțelege citind acest articol.

  Câteva cuvinte despre zborurile din Odessa. În 2019 pe Aeroportul Internațional Odessa, s-au lansat două cele mai mari companii low-cost din Europa, Ryanair și Wizzair, ceea ce a făcut aeroportul mult mai atractiv și viu. Au fost lansate mai multe curse spre următoarele destinații:
1. Polonia: Cracovia, Wroclaw, Gdansk, Poznan, Katowice.
2. Germania: Berlin.
3. Slovacia: Bratislava.
4. Ungaria: Budapesta.
  Tot anul am postat bilete de la 10 – 20 spre aceste destinații. Cu regret, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, rareori găsim așa prețuri. Dacă vă interesează cum lucrează companiile low-cost și de unde apar aceste prețuri frumoase, citiți aici.

  Zborul cu Ryanair ne-a costat 30 euro, dus-întors, per persoană… de fapt putea fi 20 euro, dar până ne-am gândit câteva zile, biletele s-au scumpit. După procurarea biletelor, am stabilit traseul pentru acele patru zile și am calculat bugetul. Despre planificarea unei călătorii de sine stătătoare citiți aici, iar despre planificarea bugetului, aici.

Odessa și cel mai trash loc, în care am dormit cândva

  Am plecat spre Odessa cu o zi mai înainte, pentru că aveam ceva treburi, iar a doua zi dimineața urma să întâlnesc prietenii. Am avut o experiență nu chiar plăcută, dar totodată și amuzantă. Prima dată din ultimii trei ani de călătorii active, am închiriat un hostel fără să citesc rewivurile celor care au stat acolo. Am ținut cont doar de locație, adică să fie aproape de gara feroviară. De fapt special am procedat așa, adică am închirieat cu ochii închiși și la cel mai jos preț, pe care l-am găsit… Pe viitor planificăm să mergem în așa țări ca India, Bangladesh, Nepal și poate unele țări din Africa și acest caz a fost un antrenament! Mai pe scurt am dormit în cel mai murdar, jigos și prost-mirositor loc din viața mea, chiar și gara Kievskii din Moscova, unde am dormit câteva nopți, pe la vârsta de 19 ani, mirosea mult mai plăcut)))

  Hostelul se numește Pushkinskii, a costat 120 hrivne = 4,5 EURO, pentru o noapte și dacă dorți să treceți prin același challenge,  îl găsiți aici.

Intararea în IAD. Sărmanul Alexandr Sergheici…IMG_20191213_211513

  Imediat ce am intrat, mirosul mi-a dat de înțeles că voi avea o noapte foarte „plăcută”! Puteam să renunț, căci plata nu era făcută din timp, dar am decis să rămân, am avut  nevoie de aș experiență. Am mai dormit în careva hosteluri nu prea curate, prin București și Madrid, dar acesta a fost HIGHLEVEL…

Recepția iadului, îmi verifică pașaportul:IMG_20191213_205455

  Mirosul din coridor era floare la ureche pe lângă cel din cameră. În cameră dormea un corp care forăia și de la care miroase rău.

Corpul însuflețit, dar cu miros de neînsuflețit:IMG_20191213_205650

Camera de baie și lavoarele:
IMG_20191213_211332

Pe acest pat cel mai probabil că s-a întâmplat ceva))))
IMG_20191214_181456

  Mi-am lăsat rucsacul și am plecat în oraș, în căutarea unui local cu bere craft, unde aș putea sta până târziu, ca să  nu stau în acel miros din hostel. Tripadvisor mi-a arătat un local din apropiere, care chipurile avea o listă mare de bere craft. Am ajuns acolo și am nimerit în al doilea fuckup din acea zi… Nu, nu era murdar, sau cu miros urât, era un local destul de scump și după cum am văzut, avea și un statut oarecare, doar că era într-un stil al anilor 90, cu muzică gen shanson rusesc, cu interior amenajat corespunzător și public cu lanțuri de aur la gât, burtă până la gură și barsetkă! Tot de ce aveam nevoie,  pentru o seară bună! Ok, am rămas, îmi era interesant, dar și mi-am amintit de careva momente din copilărie, când peste tot era așa. Am stat vreo oră, ascultând muzică și urmărind publicul. Dacă sunteți amator de așa ceva, drept că nu am găsit careva listă mare cu bere craft, aveau doar câteva feluri și acelea nu chiar cine știe cât de gustoase, localul se numește Gambrinus și îl găsiți aici.

Murka, pivas și dansuri:IMG_20191213_215416

  M-am întors la hostel. Nu am riscat să merg la baie, doar mi-am curățat dinții cu apa din sticla cumpărată de la market. Noaptea am dormit rău și nu din cauza forăitului vecinilor, dar din cauza mirosului. Bine că lenjeria pentru pat era curată și miroseau bine, am putut să mă învelesc peste cap, ca să nu simt mirosul.

Odessa. Marea Neagră și vin servit pe plajă

  Dimineața m-am trezit mai devreme pentru a pleca de acolo cât mai urgent. Am încercat totuși să fac un duș. Am procurat de la ei o pereche de șlapi de unică folosință, am pus o bucată de peliculă pe podeaua dușului și parcă a mers. Când eram gata de plecare, a început să se trezească publicul, parcă era un film de groază…. Din diferite colțuri și camere au început a ieși niște corpuri, care mai de care… Unul cu fața vânătă, altul cu ochiul umflat, o doamnă cu fața zgâriată și tot așa. Probabil era un adăpost pentru oameni care nu au unde locui, sau idee nu am ce putea fi…

Unul din locuitorii hostelului și patriotismul ucrainean:IMG_20191214_084508

  Odessa e un oraș interesant și merită vizitat. Are atmosfera sa specifică și în dependență de anotimp, e diferită. Dacă sincer, iarna și primăvara îmi place cel mai mult, adică perioada când nu sunt turiști. În această perioadă, atât orașul cât și marea sunt altfel.

Atmosferă:

IMG_20191214_121950

  Am mers la gara de tren, ca să-i întâlnesc pe ceilalți membri ai expediției noastre, care veneau cu trenul de la Chișinău. Apropo, trenul e cel mai comod mijloc de transport, pentru a ajunge în Odessa. Rău că pe perioada rece, trenurile circulă doar în weekend. Biletele le puteți procura online, pe siteul CFM.

  Dacă sunteți prin Odessa și căutați un loc unde să mâncați nu scump și gustos, vă las câteva localuri, de tip selfservice, care se află prin tot orașul:
1.
Bufet-Yedal’n’ya “Chornoslyv”
2. Bufet-Stolovaya “Vitraj”
3.
Bufet-Stolovaya “Garaj”

  Am luat un vin și am mers cu el la mare, la cea mai veche plajă din oraș, Lanjeron. De la gara de tren, până la acestă plajă, puteți ajunge cu tramvaiul 28.

Marea Neagră în decembrie… e absolut diferită de cea de vară:IMG_20191214_124411

Fără turiști, gunoi, baklava, pește afumat și bere! Cine a fost vara la mare la Odessa, înțelege despre ce zic.IMG_20191214_124515

Un roșu servit iarna pe malul mării:IMG_20191214_130504

  Urma să ne întoarcem la gară după rucsacul meu, lăsat la camera de păstrare, după care urma să plecăm la aeroport. Am planificat să mergem cu transportul public, dar a început să plouă și am luat un taxi. În Odessa lucrează multe servicii internaționale de taxi, ca UBER, sau BOLT. Călătoria de la gara feroviară până la aeroport, ne-a costat 100 hrivne = 3,8 EURO, dar puteți merge cu troleibuzul 14, la preț de 5 hrivne = 0,2 EURO, sau microbuzul 117, la preț de 8 hrivne = 0,3 EURO. Și troleul și microbuzul pornesc chiar din fața gării.

Noul terminal al Aeroportului Internațional Odessa, construit înainte de EURO 2012:IMG_20191214_153938

Am lăsat scurta la uscat, pe caloriferul din wc. Ploaia ne-a udat binișor.IMG_20191214_153951

Așa arată la exterior. Doar că lowcosterii nu zboară de aici, cum am crezut noi….IMG_20191214_155158

…dar de aici. Din terminalul vechiIMG_20191214_155203

Interiorul unui aeroport tipic sovietic :IMG_20191214_155247

  Un sfat important! Dacă zburați de pe aeroporturile din Ucraina, nu contează cu  care pașaport, moldovenesc, sau european, trebuie neapărat să mergeți la ghișeele aeroportului pentru a vă imprima biletul. Nu acceptă bording-passurile electronice, sau cele imprimate. Da, Ucraina trăiește în lumea sa…

Decolare din Odessa:IMG_20191214_163245

Apusul văzut de la înălțimea de câțiva km:received_452816132333591

 

Gdansk, ziua întâi

  Gdańsk –  municipiu în Polonia, cu o populație de cca 486 mii locuitori,  situat în partea de nord a țării, reședința voievodatului Pomerania și unul dintre cele mai mari porturi din țără. Din 1361 și până la desființarea Ligii Hanseatice în 1669 a făcut parte din această alianță comercială. În prezent face parte din aglomerația urbană Trójmiasto(Treioraș).
  Municipiul este cunoscut datorită nașterii mișcării politice Solidaritatea, care, sub conducerea unuia dintre locuitorii orașului, Lech Wałęsa, a fost una dintre cauzele căderii comunismului în Europa Centrală și de Est în 1989. Este și locul nașterii lui Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, care în „Danziger Trilogie” a tematizat orașul său natal. (Wkipedia)

  Orașul e considerat unul dintre cele mai reușite proiecte de reconstrucție ale sec. 20. De menționat că Gdanskul a fost supus bombardamentelor masive, din partea armatei naziste, în timpul celui de-al Doilea Răzbio Mondial și distrus în proporție de 90 la sută. A fost reconstruit în majoritate după proiectele din arhive și pozele vechi ale orașului.

Aeroportul Internațional Lech Walesa din Gdansk:IMG_20191214_182323

  De la aeroport spre centrul orașului, circulă autobuzul 210, chiar din fața aeroportului, sau trenul, doar că mergând cu trenul, va fi nevoie de o escală. Autobuzul ajunge timp de o oră și costă 4 ZLOȚI(PLN) = 0,95 EURO, iar referitor la tren nu vă pot spune nimic, nu am mers. Am așteptat aproximativ o oră până a venit autobuzul. În weekend autobuzele circulă o dată la oră, iar în zilele de lucru la fiecare jumătate de oră, atât spre oraș, cât și spre aeroport.

Târgul de Crăciun din centrul Gdanskului:IMG_20191214_193433

Local cu bucătărie lituaniană, unde am luat cina. Se  numește FAMILIA Bistro și îl găsiți aici.  Prețurile sunt adecvate, mâncarea gustoasă, iar staful foarte prietenos!IMG_20191214_210804

Câteva poze cu orașul de seară. Centrul vechi:IMG_20191214_211951IMG_20191214_212048IMG_20191214_224251

Cu toate că era oră târzie, străzile erau aglomerate:IMG_20191214_224420IMG_20191214_224733

  Apartamentul în care am stat aceste trei nopți, închiriat ca și în majoritatea cazurilor de pe  platforma Airbnb la preț de 144 EURO. Pentru patru persoane, nu e scump deloc.
L-am găsit și am intrat foarte ușor, proprietarii ne-au trimis din timp instrucțiunea și codurile. Cu ei nu ne-am văzut. Din toată experiența mea de a închiria de pe Airbnb, doar în două, sau trei cazuri, ne-am văzut cu proprietarii.
  Dacă va plăcut apartamentul, linkul îl găsiți aici.

Cum vă pare?IMG_20191214_213922IMG_20191217_104941

Al doilea nivel:IMG_20191217_104937

Bucătăria:IMG_20191217_104926

Baia:IMG_20191217_100755

  Despre cheltuielile generale, găsiți informație la sfârșitul articolului, iar acum despre bugetul primelor două zile, din Odessa și Gdansk. Toate cheltuielile sunt pentru o singură persoană.

Odessa, prima seară:
Cina în Odessa 235 UAH = 8,9 EURO
Hostel pentru o noapte  120 UAH = 4,5 EURO
Bere 160 UAH = 6 EURO
Produse 37 UAH = 1,4 EURO
Tota pentru prima seară în Odessa: 552 UAH = 20,8 EURO

Odessa, ziua a doua:
Șlapi de unică folosință 15 UAH = 0,6 EURO
Dejun pentru o persoană 100 UAH = 3,8 EURO
Cafea și dulciuri  60 UAH = 2,25 EURO
Camera de păstrare a bagajelor 35 UAH = 1,3 EURO
Masa 160 UAH = 6 EURO
Tramvai spre mare și înapoi 10 UAH = 0,2 EURO
Vin si ceva la vin 50 UAH = 1,9 EURO
Taxi de la gară până la aeroport 25 UAH = 0,95 EURO
Ceai în aeroport 20 UAH = 0,75 EURO
Tota pentru a doua zi în Odessa: 460 UAH = 17,75 EURO

Gdansk, prima seară:
Autobuz de la aeroport spre centru 4 PLN =0,95 EURO
Cina 50 PLN = 11,8 EURO
Produse pentru seară 10 PLN = 2,35 EURO
Total pentru prima seară în Gdansk: 64 PLN = 15,1 EURO

 

Ziua a doua. Gdansk

  Pentru a doua zi am avut un traseu, care a fost planificat din timp. Aveam de gând să vedem orașul vechi, Muzeul Celui de-al Doilea Război Mondial și Muzeul Solidarității, la care așa și nu am ajuns.
  Dejunul l-am luat nu departe de casă, chiar pe piață, într-un local cu patiserie. Nu vă las adresa, căci în centru găsiți o mulțime de locuri, unde puteți mânca la prețuri normale.

Vedere din geamul apartamentului în care am stat:IMG_20191215_081849

Orașul matinal, fără oameni:IMG_20191215_084500

Dlugi Targ – principala piață a orașului:IMG_20191215_084542

Ratusz Glownego Miasta(primăria veche):IMG_20191215_084602

Detalii:IMG_20191215_084620

Pomul de Crăciun:IMG_20191215_084636

Vedere spre turlele Bazylika Mariacka Wniebowziecia(Catedrala Fecioarei Maria):IMG_20191215_102006

Arhitectură specifică Gdanskului:IMG_20191215_102052

Arhitectură modernă, încadrată perfect în anturajul orașului:IMG_20191215_102154

Stradă cu o mulțime de magazine de suveniruri, bijuterii și alte chestii pentru turiști:IMG_20191215_102227

Atitudinea față de patrimoniu:IMG_20191215_102241IMG_20191215_102540

Facem poze:IMG_20191215_102611

  După tradiție am căutat un loc înalt, de unde am putea savura panorama orașului. În cazul Gdanskului, acesta se află chiar în centru, pe una din turlele Bazylika Mariacka Wniebowziecia(Catedrala Fecioarei Maria). Locul îl găsiți aici, dar de fapt catedrala e atât de imensă, că se vede din orice colț al orașului.

Catedrala Fecioarei Maria, e atât de imensă, că nu am găsit un punct de unde i-aș putea face o poză în întregime:IMG_20191215_102710

Interiorul:IMG_20191215_102859

  Pentru ca să vă ridicați sus, intrați înăuntru, iar în partea stângă veți vedea o doamnă care vinde tichete. Doamna stă chiar lângă scara pe care urmează să vă ridicați. Prețul tichetului e de 10 PLN = 2,4 EURO.

Așa arată tichetul:IMG_20191215_192456

Interiorul unei turle. Aici se observă bine hotarul dintre vechi și partea care a fost reconstruită:IMG_20191215_103620

Clopotele:IMG_20191215_104600

  Să fiți pregătiți, căci va fi nevoie să ridicați peste 500 de trepte, până a ajunge sus, dar merită!

Chinul ridicatul treptelor, va fi răsplătit cu așa niște priveliști:IMG_20191215_103736IMG_20191215_103744

Vedere spre Ratusz Glownego Miasta și Dlugi Targ:IMG_20191215_103750

Vedere spre est și râul Stara Motlawa:IMG_20191215_103840

Vedere spre nord:IMG_20191215_104220

Tavanul cadedralei:IMG_20191215_104810

Coborârea e la fel de grea ca și ridicarea:IMG_20191215_104856

Până am urcat și am coborât de pe turla catedralei, unei vânzători și-au aranjat vitrinele:IMG_20191215_105959

Ușile orașului vechi – o istorie aparte:IMG_20191215_110245

Dragoste:IMG_20191215_110253

Priviți ce minune:IMG_20191215_110311

PorțileBrana Mariacka, cu ieșire spre râu:IMG_20191215_110354

Râul Motlawa străbate partea de est și nord-est a orașului:IMG_20191215_110423

Macaraua de pe râul Motlawa, pe timpuri era folosită pentru ridicarea încărcăturilor de pe corabii. Locul îl găsiți aici.IMG_20191215_110722

Arhitectură:IMG_20191215_110800

Arhitectură modernă de pe malul de est al râului:IMG_20191215_110805IMG_20191215_110906

Priviți cât de grijului și atent au încadrat această clădire modernă, în ansamblul clădirilor istorice:IMG_20191215_110913

Încă un exemplu:IMG_20191215_110951

Vedere spre insula de pe râu. Pe acestă insulă se află și Filarmonica din Gdansk:IMG_20191215_111259

Încă o poartă a orașului vechi:IMG_20191215_111443

Unul dim motivele apariției mizeriei în orașele noastre, e solul lăsat dezgolit! Soluție:IMG_20191215_111740

Urbanismul omului sănătos:IMG_20191215_111801

Spațiu public:IMG_20191215_111827

Și cum oare trăiesc ei fără balcoane acoperite cu termopane și blocuri de climatizatoare pe fațade?IMG_20191215_111841

Aceeași istorie:IMG_20191215_111902

  Pe drum spre localul unde am vrut să mâncăm am dat de alte câteva locuri interesante. De exemplu această brutărie, unde sunt coapte și vândute gogoși cu diferite umpluturi. Dacă sunteți pe alături, neapărat treceți și gustați măcar una. Cele mai bune după părerea mea, sunt cele cu umplutură de gem de trandafir, sau gem de căpșune.

Se numește Stara Paczkarnia(Brutăria Veche) și o găsiți aici.IMG_20191217_133649.jpg

Gustoșenii:IMG_20191215_112340

Veceu public, instalat în parc, intrarea 2 PLN = 0,5 EURO:IMG_20191215_114941IMG_20191215_114928

Așa arată în interior:IMG_20191215_114919

Târgul de Crăciun din centrul orașului:IMG_20191215_120646IMG_20191215_120945

Băuturi fierbinți, gen izvar cu rachiu polonez Soplica:IMG_20191215_121115

Bun pentru a te încălzi:IMG_20191215_121153IMG_20191215_121148IMG_20191215_121650

   Ahh…. ce am găsit la târg! De la început nu înțelegeam ce e și de ce oamenii stau în rând? Neapărat merită de gustat! Cascaval grill cu diferite adaosuri. Poate fi cu bacon, dacă mâncați carne, dacă nu, atunci luați cu gem de zmeură. Foarte gustos. Preț per bucată 3 PLN = 0,7 EURO.

Se pregătește pe loc:IMG_20191215_122233

Gustos:IMG_20191215_122555

Cannabis Shop. În Polonia e decriminalizat consumul marijuanei! Adresa e aici.IMG_20191215_123421

  Stickerul Wagabond Travel la intrarea în Cannabis Shop. Dacă se mai află acolo, faceți o poză cu el, postați poza pe una din rețelele de socializare, trimiteți linkul nouă și primiți garantat un premiu!

Adresa am postat-o mai sus:IMG_20191215_123418

Mici asemănări cu Amsterdamul:IMG_20191215_125022

  În sfârșit am ajuns la locul unde am vrut să mâncăm. Dacă sunteți în Gdansk, e MUSTVISIT! Meniul de bază sunt colțunașii, mai mult de 50 feluri și tot ce e legat de aceste bucate. Locul se numește Pierogarnia Mandu Centrum și îi găsiți aici. Un mic sfat, veniți puțin până la masa, sau peste câteva ore după masă, căci nu veți avea loc!

Localul e mereu full:IMG_20191215_125817

Vin roșu polonez de casă și vin fiert:IMG_20191215_132535

A venit și mâncarea. Masa ne-a costat 40 PLN =9,5 EURO per persoană.IMG_20191215_140037

Bucătăria. Tot procesul de pregătire este deschis:IMG_20191215_142224

Acum atenție! Rândul de la intrare… cred că spune multe despre acest local. Ne-a mers că am venit puțin mai înainte.IMG_20191215_142246

  După masă am planificat să vizităm cele două muzee, dar până la urmă am ajuns doar la Muzeul Celui de-al Doilea Război Mondial. Aveam de mers pe jos cam la vreo 2 km prin cartierele neturistice.

Most Milosci(Podul Milei):IMG_20191215_142552

Canal care se scurge în râul Motlawa:IMG_20191215_142720

Arhitectură modernă:IMG_20191215_144116

IMG_20191215_144236

Teren sportiv, undeva departe de centru:IMG_20191215_144437

Offf, iar fără balcoane acoperite, nu înțeleg ei ce înseamnă să fii gospodar adevărat…IMG_20191215_144445

 

Muzeul Celui de-al Doilea Război Mondial

  Nu pot să zic că sunt mare amator al muzeelor, mă plictisesc după 30 min de plimbare, dar în acesta am stat mai mult de 2 h. Probabil arhitectura a fost factorul principal, care m-a ținut acolo, după care istoria și tehnologiile implementate în muzeu.
  Muzeul e un loc care trebuie neapărat vizitat dacă sunteți în Gdansk. Reprezintă un complex, împărțit în mai multe zone, care reprezintă fiecare țară a conflictului, evoluarea războiului și cauzele care au dus la acel dezastru. Evident că e axat mai mult pe rolul și locul polonezilor în război.  Adresa muzeului o găsiți aici.

Muzeul e nou și e proiectat într-un stil arfitectural modern:IMG_20191215_144545

Schema complexului:IMG_20191215_144703

Design modern:IMG_20191215_144826

  Cel mai ieftin bilet de intrare costă 23 PLN = 5,5 EURO, în care intră pachetul minimal, adică excursie de sine stătătoare, fără ghid. Puteți lua un ghid electronic interactiv și căști. Ghidul îl puteți folosi pentru doi și are mai multe limbi. Costul ghidului e 5 PLN = 1,2 EURO. Cum funcționează? E un dispozitiv la care îți conectezi căștile. Ghidul te conduce pe un traseu planificat și la intrare în fiecare zonă, pe care ghidul o recunoaște, primiți informația despre zona și evenimentele respective.

Tichetele de intrare:IMG_20191215_145347

Zona care povestește despre Italia fascistă:IMG_20191215_150512IMG_20191215_150541

Germania:IMG_20191215_150605

Despre evreii din țările cu regim fascist din acei ani:IMG_20191215_150659

  Orașul Liber Danzig (în limbile germană: Freie Stadt Danzig; poloneză: Wolne Miasto Gdańsk) a fost un oraș-stat semi-independent baltic a cărui existență politico-administrativă a început pe 10 ianuarie 1920, în conformitate cu Partea a III-a, Secțiunea a a IX-a a Tratatului de la Versailles din 1919, care îl desprindea politic de teritoriul Germaniei (alături de alte teritorii). Orașul și teritoriul imediat înconjurător au fost plasate sub protecția Ligii Națiunilor. Poloniei i se rezervau drepturi speciale economice în legătură cu Danzigul, sub rezerva respectării autonomiei populației germane majoritare. Orașul Liber și-a încetat existența după 1939, când a fost ocupat și anexat de Germania Nazistă. După înfrângerea Germaniei din 1945, Danzigul a devenit parte integrantă a Poloniei cu numele Gdańsk. Sursa: Wikipedia

Cartier din orașul Danzig, actualul Gdansk, sfârșitul anilor 30, sec XX:IMG_20191215_150724

Japonia imperialistă:IMG_20191215_150911

Steagurile regimurilor totalitare de pe atunci… nazist și comunist:IMG_20191215_151336

Avion de vînătoare german Junkers JU 87:IMG_20191215_151731

Torpilă cu care erau atacate submarinele:IMG_20191215_151812

Tatuca Lenin:IMG_20191215_152732

  În zona „Terror” al muzeului sunt expuse multe obiecte și documente, care arată prin ce suferințe au trecut evreii, polonezii, sovieticii, care au fost deportați și torturați de regimurile fasciste și comuniste, din anii 20 – 50 ai secolului trecut.

#TERRORIMG_20191215_153219

Vagoane în care erau transportați oamenii:IMG_20191215_153308IMG_20191215_153343

Lagărul de concentrare Auschwitz, care se află pe teritoriul Poloniei, nu departe de orașele Cracovia și Katowice:IMG_20191215_153657

Instalație făcută din valizele celor deportați:IMG_20191215_153705

Steaua lui David cu ajutorul căreia erau etichetați evreii:IMG_20191215_153721

Stand cu pozele evreilor din Gdansk, deportați, sau omorâți:IMG_20191215_153746

Obuze de luptă:IMG_20191215_153850

Mașina nazistă de codificare Enigma:IMG_20191215_153858

Cartierele ruinate ale Gdanskului:IMG_20191215_154056

Tancul sovietic T-34:IMG_20191215_161706IMG_20191215_161730

Haine purtate de deținuții evrei:received_956464564727070

Porteretul lui Hitler încleiat pe podea:received_2536347033309712

  Toată excursia a durat vreo 2 h și mi s-a părut interesantă, chiar dacă nu sunt amator al muzeelor. Am rămas de  părerea că toate muzeele contemporane ar trebuie să fie într-un pas cu timpul și să implementeze tehnologii moderne, pentru a atrage tineretul și a rămâne interesante.

  În drum spre casă am dat de clădirea veche a poștei orașului Gdansk, unde în 1939 au început primele lupte, după invazia naziștilor asupra Poloniei.

Clădirea veche a Poștei din Gdansk, unde au început primele lupte:IMG_20191215_171626

  După o zi plină de plimbări și locuri interesante, ne-am întors la marketul  cu rawuri să vedem prețurile și poate să luăm un joint)

Bucurii:IMG_20191215_175830

Seara am stat la un Malbec din Argentina:IMG_20191215_195847

Traseul acestei zile îl găsiți aici.

Buget pentru a doua zi:
Dejun 27 PLN = 6,4 EURO
Tichet de intrare pe turla catedralei 10 PLN = 2,4 EURO
Suvenire 32 PLN = 7,6 EURO
Cafea cu gogoși 8 PLN = 1,9 EURO
Masa 40 PLN = 9,5 EURO
Wc 2 PLN = 0,5 EURO
Tichet de intrare în muzeu și ghid electronic 28 PLN = 6,6 EURO
Cina 20 PLN = 4,7 EURO
Vin și ceva la vin pentru seară 34 PLN = 8 EURO
Total pentru a doua zi în Gdansk: 201 PLN = 47,6 EURO

 

Ziua a treia. Trojmiasto – Gdansk, Sopot, Gdynia

  Pentru această zi, era planificată o escală în alte două orașe din apropiere, Sopot – principala zonă balneară a Poloniei și Gdynia, unde se află unul din cele mai mari porturi din țară.
  Ce este Trojmiasto(Trioraș)? Gdansk, Sopot și Gdynia se află în imediată vecinătate unul de altul, toate trei fiind situate pe malul Mării Baltice. Împreună formează o arie urbană denumită Trojmiasto, adică Trioraș, cu o populație de peste un milion de locuitori. Între orașe circulă diferite tipuri de transport, cu o plată ca pentru o călătorie urbană.

  Trezirea devreme, câteva poze ale orașului matinal fără oameni și drumul pe jos spre gară, care ne-a luat în jur de 20 minute. Dejunul l-am luat la gara din Sopot, căci pe drum spre gara din Gdansk, nu am găsit nici un local deschis, sau potrivit pentru dejun.

Orașul matinal:IMG_20191216_075958

Fontana Neptuna, una din cele mai recunoscute atracții turistice din Gdansk! Numai nu înțeleg pentru ce au instalat acest gard oribil? Are cineva vreo explicație?IMG_20191216_080140

Hard Rock Cafe, unde ne vom întoarce diseară:IMG_20191216_080258

Zlata Brama(Poarta de Aur) – una din intrările în Orașul Vechi:IMG_20191216_080328

Arhitectură tipică Gdanskului:IMG_20191216_080419

  Gara de Trenuri din Gdansk – Gdansk Glowny, ca și orișicare gară dintr-un oraș european, reprezintă în primul rând o bijuterie arhitecturală, iar într-al doilea un hub important  de transport, cu acces la toate tipurile de transport din oraș. La moment se află la reconstrucție.

Clădirea gării aflată în reconstrucție:IMG_20191217_141535.jpg

Tichet la tren, preț 3,8 PLN = 0,9 EURO:IMG_20191216_084643

Terminalele pentru vânzarea tichetelor, dar le puteți procura și la ghișeele din gară:IMG_20191216_085105

Aparat pentru validarea tichetelor. Nu uitați să le validaț, pentru a nu fi amendați:IMG_20191216_085135

  Orașul Sopot – este cel mai mic dintre cele trei orașe care formează aglomerația Trojmiasto, cu o populație de cca 40 mii locuitori. Orașul este principala stațiune balneară a Poloniei, cu câteva plaje de pe malul Mării Baltice.
  După părerea mea, în Sopot nu ai ce face, mai ales în perioada de iarnă. Unicul loc interesant e malul mării, care merită a fi văzută anume în perioada rece, cu apa întunecată și plajele pustii. Dacă planificați să veniți aici, rezervați pentru Sopot nu mai mult de 3 ore.

Kosciol Rzymskokatolicki pw. Sw. Jerzego(Biserica Catolică a Sf. Jerzego): IMG_20191216_100318

Imediat ce am ieșit din gară, am nimerit în centrul vechi, mai bine zis cele câteva străzi ce reprezintă centrul vechi:IMG_20191216_100646

O sculptură care reprezintă ceva. Dacă cunoașteți ce, scrieți în comentarii:IMG_20191216_101039

Cea mai renumită construcție din oraș – Krzywy Domek(Casa Strâmbă):IMG_20191216_101135

Malul Mării Baltice:IMG_20191216_101800IMG_20191216_102055

Pescăruș, destul de prietenos, a stat liber până i-am făcut poza:IMG_20191216_102234

Stickerul nostru:IMG_20191216_102405

Cu toate că era prima jumătate a zilei, soarele era destul de jos:IMG_20191216_103311

Încă un sticker. Mai târziu poza lui mi-a fost trimisă în Instagram de un călător german. Dacă vă faceți griji, stickerul e confecționat din hârtie care poate fi îndepărtată ușor  și nu lasă urme!IMG_20191216_103414

Kulyokul călător:IMG_20191216_104435

Strada pietonală ce duce de la mare, spre gară:IMG_20191216_110926

  Atât a fost pentru Sopot. Toată plimbarea cu tot cu dejunul de la gară, a durat nu mai mult de 1,5 h. Mai departe urma Gdynia, pentru care la fel am luat trenul, cu același preț de  3,8 PLN = 0,9 EURO. 

  Orașul Gdynia – al doilea ca mărime oraș din aglomerația Trojmiasto, cu o populație de cca 250 mii locuitori. Pe teritoriul orașului se află cel mai mare port din țară.

Vedere spre o parte a portului:
IMG_20191216_122024

  În Gdynia, ca și în Sopot nu prea am avut ce face, în afară de a vedea portul, malul mării și da, cel mai important… a mânca pește în localul Laguna Smakow, care se află aici. 

Așa arată la exterior:IMG_20191216_141346

Nu mai țin minte exact ce fel de pește e acesta, căci am mâncat două, sau trei feluri:IMG_20191216_125949

  O masă cu două feluri de pește, salată și bere/izvar, ne-a costat 48 PLN = 11,4 EURO, pentru fiecare persoana, Credeți-mă că nu e scump deloc, luând în considerație calitatea și marimile porțiilor. Recomandarea noastră pentru acest local!
  După cea mai gustoasă masă din ultimile zile, am mers să ne plimbăm pe malul mării, era destul de frig și bătea un vânt dinspre mare, de aceea toată plimbare a durat nu mai mult de 20 minute.

Corăbii construite după modele vechi, ancorate lângă mal:
IMG_20191216_135913

Arată destul de realist. Careva găzduiesc restaurante și hotele, altele sunt muzee:IMG_20191216_140040

Un monument dedicat nu știu cui, sau unui eveniment oarecare:IMG_20191216_140146

Apusul și Marea Baltică:IMG_20191216_140541

Pavaj, ca pe majoritatea străzilor din Moldova:IMG_20191216_141203

Mi-a plăcut acest ansamblu, între arhitectura modernă și cea din epoca socialistă:IMG_20191216_142458

Ghiveci pentru copacii tineri. Interesantă soluție!IMG_20191216_142632

  O clădire care nu e interesantă absolut cu nimic, probabil chiar e un cămin, dar priviți că nici aici nu au vopsit fațadele, fiecare pe gustul lui, nu au atârnat blocuri de climatizatoare, sau au acopererit balcoanele cu geamuri termopane!

Ce ziceți?IMG_20191216_142738

Ușă veche, neatinsă de barbarii care iubesc plasticul sau rahatul oribil din fier.IMG_20191216_142955

Vedere spre cea mai înaltă clădire din oraș. Cel mai probabiil e pentru oficii, căci se află lângă port:IMG_20191216_143147

  Dacă nu am avut prea multe de arătat despre Gdynia, hai să vă arăt măcar gara, care mi s-a părut destul de interesantă, cu o mulțime de soluții, care ar putea fi implementate la noi.

Hallul principal, după renovare:IMG_20191216_144717

Casele gării:IMG_20191216_145028

Peronul:IMG_20191216_145318

Veceul, foarte curat și cu miros de parfum:IMG_20191216_144555

Intrarea costă 2 PLN = 0,5 EURO.IMG_20191216_144549

  Am pornit înapoi spre Gdansk. Era ultima seară petrecută acolo și am hotărât să ne distrăm la maxim. Mai ales că ne permitea și bugetul, am cheltuit mult mai puțin decât am planificat.

Impresionant:IMG_20191216_163814

O clădire frumoasă, din apropierea de Zlata Brama. Pur și simplu mi-a plăcut.IMG_20191216_163901

  În drum spre Gdansk am selectat câteva localuri, unde am putea servi ceva interesant, la prețuri adecvate. Din toate cele găsite am ales Pijalnia Wodki i Piva, îl găsiți aici. Interiorul localului seamănă mai mult cu o „pivnaia”, cum pe timpuri se zicea la ruși, amenajat într-un stil al anilor 70 – 80 din epoca socialistă. Au un meniu doar din câteva feluri de băuturi tari, sau mixuri pregătite pe bază de rachiu polonez Soplica și câteva feluri de bere locală. Interesant că băuturile sunt servite în pahare mici, shuturi, în seturi câte 6, 12, 16, sau 20.

Interiorul localului, tocmai ceea de ce aveam nevoie:IMG_20191216_164323

Fata ne pregătește tava cu 20 de shuturi de Soplica cu suc de lămâie:IMG_20191216_164827

A doua comandă:IMG_20191216_165305

A treia… deja cu suc de coacăză:IMG_20191216_171247

Rachiul Soplica. E departe de ceea ce numim noi rachiu, căci are nu mai mult de 30 % alcool.IMG_20191216_171423

  În adolescență aveam un vis, să nimeresc măcar o dată într-un Hard Rock Cafe. Am fost deja de două ori și ambele dăți în Polonia, în Cracovia și acum în Gdansk.

Hard Rock Cafe Gdansk:IMG_20191216_172009IMG_20191216_172002

Trăiască Prietenia, Călătoriile și Hard Rockul:IMG_20191216_174448

  Soplica cu gust de gutuie, cumpărată de la marchet. Prețul unei sticle de 0,7 l este de 23 PLN = 5,5 EURO.IMG_20191216_200342

  Ziua a fost lungă, ne-am îmbogățit cu încă doua orașe și ne-am distrat bine. Urma să ne facem bagajele.

Traseul acestei zile îl găsiți aici.

Buget pentru a treia zi:
Tren Gdansk – Sopot – Gdynia – Gdansk 15,2 PLN = 3,6 EURO
Dejun 20 PLN = 4,7 EURO
Suvenire 33 PLN = 7,8 EURO
Masa 48 PLN = 11,4 EURO
Wc 2 PLN = 0,5 EURO
Cafea 13 PLN = 3 EURO
Pijalnia Wodki și Hard Rock Cafe 40 PLN = 9,5 EURO
Produse pentru seară 18 PLN = 4,2 EURO
Total pentru a treia zi în Gdansk: 174 PLN = 44,7 EURO

 

Ziua a patra. Gdansk și zborul spre Odessa

  Ultima zi de călătorie a fost destinată plimbărilor lente prin oraș. Ne-am pregătit de drum, am făcut ordine în apartament, am lăsat cheia în locul indicat de proprietari și am plecat. După dejun, am trecut râul și am ajuns pe malul de est, unde se află cartierele mai puțin turistice, dar la fel de interesante ca și cele turistice, mai ales din punct de vedere al arhitecturii și urbanismului.
  Prieteni, dacă iubiți frumosul, mergeți în Gdansk! Dacă iubiți arhitectura, mergeți în Gdansk! Dacă sunteți interesați de urbanism și diferite soluții pentru spațiile urbane, mergeți în Gdansk!
  Mulți dintre prietenii mei au fost uimiți, când postam poze din Gdansk, din simplu motiv că nici nu au știut despre existența acestui oraș…

  Haideți repejor să  facem o excursie foto  prin alte cartiere ale orașului!

Orașul în culori:IMG_20191217_095618

Priviți cum publicitatea localurilor și magazinelor, nu sustrage atenția de la arhitectură:IMG_20191217_110258

Arhitectură modernă, încadrată perfect în cartierele vechi:IMG_20191217_110513

Eleganță:IMG_20191217_110603

Turnul unei cetăți:IMG_20191217_110654

Spațiu fără bariere – indiciul uni oraș modern:IMG_20191217_110708IMG_20191217_110717

Vedere spre orașul vechi și macara:IMG_20191217_111347

Cât de bine și atent au combinat două suprafețe din materiale absolut diferite:IMG_20191217_111544

Vedere spre malul de vest al râului Modlawa:IMG_20191217_111619

Arhitectură modernă:IMG_20191217_111638

Cu grijă și respect față de patrimoniu:IMG_20191217_111649

Poza ar putea servi ilustrație pentru cărțile cu povești:IMG_20191217_111659IMG_20191217_111715

Între vechi și nou:IMG_20191217_111811

Street-art:IMG_20191217_113501

Orașul vechi, vedere spre Catedrala Fecioarei Maria:IMG_20191217_113641

Ușă veche din lemn… dar putea fi din plastic sau metal…IMG_20191217_113859

Încă o ușă frumoasă. Cel mai probabil  e nouă, dar au avut grijă să păstreze designul vechi, care a fost gândit de arhitect:IMG_20191217_131234

Vin moldovenesc, în unul din supermarketurile orașului:IMG_20191217_124129

Pasta House, încă un local din centrul orașului unde puteți mânca ieftin și gustos. Se află aici.IMG_20191217_133513

  Pentru a ajunge la aeroport din centrul orașului, mergeți spre gara de trenuri Gdansk Glowni, peste drum de care se află câteva stații de transport public, aveți nevoie de stația pe care e indicat ruta 210 și respectiv luați autobuzul 210, care circulă o dată la jumătate de oră în zilele de lucru și o dată la oră în weekend. Drumul durează aproximativ 40 – 50 min.

  În unul din magazinele din aeroport am găsit așa ceva, Jack Daniel’s cu Cola, prima dată am văzut așa coctailuri în vânzare. 

Sărbătorim închiderea sezonului de călătorii 2019:IMG_20191217_152633

Gdanskul de seară văzut de la înălțimea de câțiva km:IMG_20191217_170812

  Urma să zburăm spre Odessa, unde am planificat să mâncăm ceva, sau cel puțin să bem câte o cafea, după care să luăm rutiera spre Chișinău. Zborul a fost cu ghinion… Când ne apropiam de Odessa, de sus cel puțin se vedea că totul e OK, dar deasupra aeroportului era ceață. Avionul a încercat să aterizeze, dar nu a reușit și a făcut al doilea cerc, dar nu a putut ateriza nici din a doua încercare. Am fost redirecționați peste Marea Neagră, pe aeroportul din Varna, Bulgaria. Zborul a durat vreo 40 min. Am stat aproximativ o oră pe aeroportul din Varna, fără a ieși din avion, după care ne-am întors spre Odessa, unde în sfârșit am aterizat cu bine.
  Am aterizat aproape de orele 23, iar ultima rutieră spre Chișinău se pornea la 23:30. Am trecut repejor controlul, am chemat UBER și în 20 min eram deja la Autogara Privoz.
Spre Chișinău și alte orașe din Moldova, circulă mai multe autocare și rutiere, de la Autogara Centrală Odesa, o găsiți aici și Autogara Privoz, o găsiți aici. Cele mai multe circulă de la Privoz, prima dacă nu greșesc pornește la 7 dimineața, iar ultima la 23:30. 

Buget pentru a ultima zi.
Gdansk:
Dejun 21 PLN = 5 EURO
Cadouri 86 PLN = 20,3 EURO
Masa 15 PLN = 3,6 EURO
Autobuz spre aeroport 3,8 PLN = 0,9 EURO
Cafea 20 PLN = 4,7 EURO
Coctail servit în aeroport 15 PLN = 3,6 EURO
Produse pentru în drum 20 PLN = 4,7 EURO
Total Gdansk: 163,8 PLN = 42,8 EURO

Odessa:
UBER de la aeroport până la Autogara Privoz 20 UAH = 0,8 EURO
Apă în drum 40 UAH = 1,5 EURO
Total Odessa: 60 UAH = 2,3 EURO

Bugetul total pentru o persoană:
Zbor Odessa – Gdansk – Odessa – 30 EURO
Chirie apartament pentru 3 nopți  – 36 EURO
Internet mobil – 11 EURO
Bus Chișinău – Odessa – 200 MDL = 10,5 EURO
Cheltuieli Odessa, 2 zile – 38,55 EURO
Cheltuieli Gdansk, prima seară – 15,1 EURO
Cheltuieli Gdansk a doua zi – 47,6 EURO
Cheltuieli Gdansk a treia zi – 44,7 EURO
Cheltuieli Gdansk/Odessa, a patra zi – 45,1 EURO
Bus Odessa – Chișinău 350 UAH = 13 EURO
Total pentru toată călătoria: 292 EURO

 

Informații și linkuri utile 

  Nu demult am avut o postare(recomandare) despre internetul mobil în rooming. Din toate cartelele folosite în acești trei ani de călătorii, gen rooming de la operatorii naționali, cartelele operatorilor locali, SimTravel, sau Kyivstarul ucrainean, care e foarte ieftin în rooming, am ajuns și probabil voi rămâne pentru mult timp cu cartela OnlyInternet de la Teztelecom.

Plusurile față de rooming-ul de la operatorii naționali sau internetul operatorilor locali:
1. Mult mai ieftin. Tarif de 0,005 € per MB.
2. O singura cartelă în 124 țări.
3. Livrare gratuită în toată lumea. A mea a ajuns în 5 zile.
4. 15 € pe care-i achitați la rezervare, rămân pe cont și îi puteți folosi.
5. Suplinirea contului direct de pe situl operatorului.
6. Banii îi puteți folosi 180 zile.
Cartela oferă doar internet, nu și apeluri GSM sau mesaje☝!
Cartela o puteți comanda urmând acest link: https://teztele.com?ref=13744

Wagabond în Facebook: https://www.facebook.com/Wagabond-Travel
Wagabond în Telegram: https://www.t.me/wagabond_travel
Wagabond în Instagram: https://www.instagram.com/wagabond_travel/

  Ce vreau să zic despre această călătorie? A fost interesant și diferit! Am fost mai mulți, nu ca de obicei doar doi și am putut vedea cum e să călătorești în grup… Ne-am îmbogățit  cu încă o regiune din lumea noastră mare!
  Iar despre Gdansk vreau să zic că m-a uimit! Și sunt de părerea că anume în așa orașe trebuie trimiși toți demnitarii noștri care doresc să administreze o localitate. E unul din cele mai bune exemple a unui oraș modern și sănătos, unde sunt implementate soluții moderne și unde atât administrația, cât și locuitorii, au grijă de oraș și patrimoniu! Vreau să mai amintesc o dată, că orașul a fost distrus în proporție de 90 la sută, în timpul celui de-al doilea război mondial. Orașele noastre nu au fost distruse….

  Vă mulțumesc pentru că citiți acest blog, pentru răbdare, like, dislike, share, și comentarii! 

Călătoriți, descoperiți lumea, cunoașteți oameni noi, fiți deosebiți și nebuni!

 


4 gânduri despre “Destinații pentru un weekend – Gdansk, Polonia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s