Witajcie przyjaciele! La mijlocul lunii decembrie am vizitat Polonia, mai bine zis partea de nord a țării și câteva orașe de pe malul Mării Baltice. Pentru mine Polonia e una din țările cele mai des vizitate, am fost acolo deja a treia oară și din toate aceste dăți, nu am fost niciodată în capitala țării, probabil va mai fi nevoie de o călătorie.
Aproximativ prin octombrie, am discutat cu prietenii referitor la o călătorie împreună și am convenit să mergem în vestul Ucrainei: e aproape, e ieftin dar și au mai rămas câteva orașe din acea regiune în care nu am fost. Până la urmă planurile au fost schimbate și am mers în Polonia. După buget era cam la fel, doar că Polonia nu poate fi comparată cu Ucraina. Am găsit bilete ieftine, de data aceasta din Odessa. De ce anume Gdanskul, mă întrebau mulți din prietenii mei… unde se află acest oraș… si așa mai departe! De ce am ales Gdanskul, veți înțelege citind acest articol.
Câteva cuvinte despre zborurile din Odessa. În 2019 pe Aeroportul Internațional Odessa, s-au lansat două cele mai mari companii low-cost din Europa, Ryanair și Wizzair, ceea ce a făcut aeroportul mult mai atractiv și viu. Au fost lansate mai multe curse spre următoarele destinații:
1. Polonia: Cracovia, Wroclaw, Gdansk, Poznan, Katowice.
2. Germania: Berlin.
3. Slovacia: Bratislava.
4. Ungaria: Budapesta.
Tot anul am postat bilete de la 10 – 20 spre aceste destinații. Cu regret, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, rareori găsim așa prețuri. Dacă vă interesează cum lucrează companiile low-cost și de unde apar aceste prețuri frumoase, citiți aici.
Zborul cu Ryanair ne-a costat 30 euro, dus-întors, per persoană… de fapt putea fi 20 euro, dar până ne-am gândit câteva zile, biletele s-au scumpit. După procurarea biletelor, am stabilit traseul pentru acele patru zile și am calculat bugetul. Despre planificarea unei călătorii de sine stătătoare citiți aici, iar despre planificarea bugetului, aici.
Odessa și cel mai trash loc, în care am dormit cândva
Am plecat spre Odessa cu o zi mai înainte, pentru că aveam ceva treburi, iar a doua zi dimineața urma să întâlnesc prietenii. Am avut o experiență nu chiar plăcută, dar totodată și amuzantă. Prima dată din ultimii trei ani de călătorii active, am închiriat un hostel fără să citesc rewivurile celor care au stat acolo. Am ținut cont doar de locație, adică să fie aproape de gara feroviară. De fapt special am procedat așa, adică am închirieat cu ochii închiși și la cel mai jos preț, pe care l-am găsit… Pe viitor planificăm să mergem în așa țări ca India, Bangladesh, Nepal și poate unele țări din Africa și acest caz a fost un antrenament! Mai pe scurt am dormit în cel mai murdar, jigos și prost-mirositor loc din viața mea, chiar și gara Kievskii din Moscova, unde am dormit câteva nopți, pe la vârsta de 19 ani, mirosea mult mai plăcut)))
Hostelul se numește Pushkinskii, a costat 120 hrivne = 4,5 EURO, pentru o noapte și dacă dorți să treceți prin același challenge, îl găsiți aici.
Intararea în IAD. Sărmanul Alexandr Sergheici…
Imediat ce am intrat, mirosul mi-a dat de înțeles că voi avea o noapte foarte „plăcută”! Puteam să renunț, căci plata nu era făcută din timp, dar am decis să rămân, am avut nevoie de aș experiență. Am mai dormit în careva hosteluri nu prea curate, prin București și Madrid, dar acesta a fost HIGHLEVEL…
Recepția iadului, îmi verifică pașaportul:
Mirosul din coridor era floare la ureche pe lângă cel din cameră. În cameră dormea un corp care forăia și de la care miroase rău.
Corpul însuflețit, dar cu miros de neînsuflețit:
Camera de baie și lavoarele:
Pe acest pat cel mai probabil că s-a întâmplat ceva))))
Mi-am lăsat rucsacul și am plecat în oraș, în căutarea unui local cu bere craft, unde aș putea sta până târziu, ca să nu stau în acel miros din hostel. Tripadvisor mi-a arătat un local din apropiere, care chipurile avea o listă mare de bere craft. Am ajuns acolo și am nimerit în al doilea fuckup din acea zi… Nu, nu era murdar, sau cu miros urât, era un local destul de scump și după cum am văzut, avea și un statut oarecare, doar că era într-un stil al anilor 90, cu muzică gen shanson rusesc, cu interior amenajat corespunzător și public cu lanțuri de aur la gât, burtă până la gură și barsetkă! Tot de ce aveam nevoie, pentru o seară bună! Ok, am rămas, îmi era interesant, dar și mi-am amintit de careva momente din copilărie, când peste tot era așa. Am stat vreo oră, ascultând muzică și urmărind publicul. Dacă sunteți amator de așa ceva, drept că nu am găsit careva listă mare cu bere craft, aveau doar câteva feluri și acelea nu chiar cine știe cât de gustoase, localul se numește Gambrinus și îl găsiți aici.
Murka, pivas și dansuri:
M-am întors la hostel. Nu am riscat să merg la baie, doar mi-am curățat dinții cu apa din sticla cumpărată de la market. Noaptea am dormit rău și nu din cauza forăitului vecinilor, dar din cauza mirosului. Bine că lenjeria pentru pat era curată și miroseau bine, am putut să mă învelesc peste cap, ca să nu simt mirosul.
Odessa. Marea Neagră și vin servit pe plajă
Dimineața m-am trezit mai devreme pentru a pleca de acolo cât mai urgent. Am încercat totuși să fac un duș. Am procurat de la ei o pereche de șlapi de unică folosință, am pus o bucată de peliculă pe podeaua dușului și parcă a mers. Când eram gata de plecare, a început să se trezească publicul, parcă era un film de groază…. Din diferite colțuri și camere au început a ieși niște corpuri, care mai de care… Unul cu fața vânătă, altul cu ochiul umflat, o doamnă cu fața zgâriată și tot așa. Probabil era un adăpost pentru oameni care nu au unde locui, sau idee nu am ce putea fi…
Unul din locuitorii hostelului și patriotismul ucrainean:
Odessa e un oraș interesant și merită vizitat. Are atmosfera sa specifică și în dependență de anotimp, e diferită. Dacă sincer, iarna și primăvara îmi place cel mai mult, adică perioada când nu sunt turiști. În această perioadă, atât orașul cât și marea sunt altfel.
Atmosferă:
Am mers la gara de tren, ca să-i întâlnesc pe ceilalți membri ai expediției noastre, care veneau cu trenul de la Chișinău. Apropo, trenul e cel mai comod mijloc de transport, pentru a ajunge în Odessa. Rău că pe perioada rece, trenurile circulă doar în weekend. Biletele le puteți procura online, pe siteul CFM.
Dacă sunteți prin Odessa și căutați un loc unde să mâncați nu scump și gustos, vă las câteva localuri, de tip selfservice, care se află prin tot orașul:
1. Bufet-Yedal’n’ya “Chornoslyv”
2. Bufet-Stolovaya “Vitraj”
3. Bufet-Stolovaya “Garaj”
Am luat un vin și am mers cu el la mare, la cea mai veche plajă din oraș, Lanjeron. De la gara de tren, până la acestă plajă, puteți ajunge cu tramvaiul 28.
Marea Neagră în decembrie… e absolut diferită de cea de vară:
Fără turiști, gunoi, baklava, pește afumat și bere! Cine a fost vara la mare la Odessa, înțelege despre ce zic.
Un roșu servit iarna pe malul mării:
Urma să ne întoarcem la gară după rucsacul meu, lăsat la camera de păstrare, după care urma să plecăm la aeroport. Am planificat să mergem cu transportul public, dar a început să plouă și am luat un taxi. În Odessa lucrează multe servicii internaționale de taxi, ca UBER, sau BOLT. Călătoria de la gara feroviară până la aeroport, ne-a costat 100 hrivne = 3,8 EURO, dar puteți merge cu troleibuzul 14, la preț de 5 hrivne = 0,2 EURO, sau microbuzul 117, la preț de 8 hrivne = 0,3 EURO. Și troleul și microbuzul pornesc chiar din fața gării.
Noul terminal al Aeroportului Internațional Odessa, construit înainte de EURO 2012:
Am lăsat scurta la uscat, pe caloriferul din wc. Ploaia ne-a udat binișor.
Așa arată la exterior. Doar că lowcosterii nu zboară de aici, cum am crezut noi….
…dar de aici. Din terminalul vechi
Interiorul unui aeroport tipic sovietic :
Un sfat important! Dacă zburați de pe aeroporturile din Ucraina, nu contează cu care pașaport, moldovenesc, sau european, trebuie neapărat să mergeți la ghișeele aeroportului pentru a vă imprima biletul. Nu acceptă bording-passurile electronice, sau cele imprimate. Da, Ucraina trăiește în lumea sa…
Decolare din Odessa:
Apusul văzut de la înălțimea de câțiva km:
Gdansk, ziua întâi
Gdańsk – municipiu în Polonia, cu o populație de cca 486 mii locuitori, situat în partea de nord a țării, reședința voievodatului Pomerania și unul dintre cele mai mari porturi din țără. Din 1361 și până la desființarea Ligii Hanseatice în 1669 a făcut parte din această alianță comercială. În prezent face parte din aglomerația urbană Trójmiasto(Treioraș).
Municipiul este cunoscut datorită nașterii mișcării politice „Solidaritatea”, care, sub conducerea unuia dintre locuitorii orașului, Lech Wałęsa, a fost una dintre cauzele căderii comunismului în Europa Centrală și de Est în 1989. Este și locul nașterii lui Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, care în „Danziger Trilogie” a tematizat orașul său natal. (Wkipedia)
Orașul e considerat unul dintre cele mai reușite proiecte de reconstrucție ale sec. 20. De menționat că Gdanskul a fost supus bombardamentelor masive, din partea armatei naziste, în timpul celui de-al Doilea Răzbio Mondial și distrus în proporție de 90 la sută. A fost reconstruit în majoritate după proiectele din arhive și pozele vechi ale orașului.
Aeroportul Internațional Lech Walesa din Gdansk:
De la aeroport spre centrul orașului, circulă autobuzul 210, chiar din fața aeroportului, sau trenul, doar că mergând cu trenul, va fi nevoie de o escală. Autobuzul ajunge timp de o oră și costă 4 ZLOȚI(PLN) = 0,95 EURO, iar referitor la tren nu vă pot spune nimic, nu am mers. Am așteptat aproximativ o oră până a venit autobuzul. În weekend autobuzele circulă o dată la oră, iar în zilele de lucru la fiecare jumătate de oră, atât spre oraș, cât și spre aeroport.
Târgul de Crăciun din centrul Gdanskului:
Local cu bucătărie lituaniană, unde am luat cina. Se numește FAMILIA Bistro și îl găsiți aici. Prețurile sunt adecvate, mâncarea gustoasă, iar staful foarte prietenos!
Câteva poze cu orașul de seară. Centrul vechi:
Cu toate că era oră târzie, străzile erau aglomerate:
Apartamentul în care am stat aceste trei nopți, închiriat ca și în majoritatea cazurilor de pe platforma Airbnb la preț de 144 EURO. Pentru patru persoane, nu e scump deloc.
L-am găsit și am intrat foarte ușor, proprietarii ne-au trimis din timp instrucțiunea și codurile. Cu ei nu ne-am văzut. Din toată experiența mea de a închiria de pe Airbnb, doar în două, sau trei cazuri, ne-am văzut cu proprietarii.
Dacă va plăcut apartamentul, linkul îl găsiți aici.
Cum vă pare?
Al doilea nivel:
Bucătăria:
Baia:
Despre cheltuielile generale, găsiți informație la sfârșitul articolului, iar acum despre bugetul primelor două zile, din Odessa și Gdansk. Toate cheltuielile sunt pentru o singură persoană.
Odessa, prima seară:
Cina în Odessa 235 UAH = 8,9 EURO
Hostel pentru o noapte 120 UAH = 4,5 EURO
Bere 160 UAH = 6 EURO
Produse 37 UAH = 1,4 EURO
Tota pentru prima seară în Odessa: 552 UAH = 20,8 EURO
Odessa, ziua a doua:
Șlapi de unică folosință 15 UAH = 0,6 EURO
Dejun pentru o persoană 100 UAH = 3,8 EURO
Cafea și dulciuri 60 UAH = 2,25 EURO
Camera de păstrare a bagajelor 35 UAH = 1,3 EURO
Masa 160 UAH = 6 EURO
Tramvai spre mare și înapoi 10 UAH = 0,2 EURO
Vin si ceva la vin 50 UAH = 1,9 EURO
Taxi de la gară până la aeroport 25 UAH = 0,95 EURO
Ceai în aeroport 20 UAH = 0,75 EURO
Tota pentru a doua zi în Odessa: 460 UAH = 17,75 EURO
Gdansk, prima seară:
Autobuz de la aeroport spre centru 4 PLN =0,95 EURO
Cina 50 PLN = 11,8 EURO
Produse pentru seară 10 PLN = 2,35 EURO
Total pentru prima seară în Gdansk: 64 PLN = 15,1 EURO
Ziua a doua. Gdansk
Pentru a doua zi am avut un traseu, care a fost planificat din timp. Aveam de gând să vedem orașul vechi, Muzeul Celui de-al Doilea Război Mondial și Muzeul Solidarității, la care așa și nu am ajuns.
Dejunul l-am luat nu departe de casă, chiar pe piață, într-un local cu patiserie. Nu vă las adresa, căci în centru găsiți o mulțime de locuri, unde puteți mânca la prețuri normale.
Vedere din geamul apartamentului în care am stat:
Orașul matinal, fără oameni:
Dlugi Targ – principala piață a orașului:
Ratusz Glownego Miasta(primăria veche):
Detalii:
Pomul de Crăciun:
Vedere spre turlele Bazylika Mariacka Wniebowziecia(Catedrala Fecioarei Maria):
Arhitectură specifică Gdanskului:
Arhitectură modernă, încadrată perfect în anturajul orașului:
Stradă cu o mulțime de magazine de suveniruri, bijuterii și alte chestii pentru turiști:
Atitudinea față de patrimoniu:
Facem poze:
După tradiție am căutat un loc înalt, de unde am putea savura panorama orașului. În cazul Gdanskului, acesta se află chiar în centru, pe una din turlele Bazylika Mariacka Wniebowziecia(Catedrala Fecioarei Maria). Locul îl găsiți aici, dar de fapt catedrala e atât de imensă, că se vede din orice colț al orașului.
Catedrala Fecioarei Maria, e atât de imensă, că nu am găsit un punct de unde i-aș putea face o poză în întregime:
Interiorul:
Pentru ca să vă ridicați sus, intrați înăuntru, iar în partea stângă veți vedea o doamnă care vinde tichete. Doamna stă chiar lângă scara pe care urmează să vă ridicați. Prețul tichetului e de 10 PLN = 2,4 EURO.
Așa arată tichetul:
Interiorul unei turle. Aici se observă bine hotarul dintre vechi și partea care a fost reconstruită:
Clopotele:
Să fiți pregătiți, căci va fi nevoie să ridicați peste 500 de trepte, până a ajunge sus, dar merită!
Chinul ridicatul treptelor, va fi răsplătit cu așa niște priveliști:
Vedere spre Ratusz Glownego Miasta și Dlugi Targ:
Vedere spre est și râul Stara Motlawa:
Vedere spre nord:
Tavanul cadedralei:
Coborârea e la fel de grea ca și ridicarea:
Până am urcat și am coborât de pe turla catedralei, unei vânzători și-au aranjat vitrinele:
Ușile orașului vechi – o istorie aparte:
Dragoste:
Priviți ce minune:
PorțileBrana Mariacka, cu ieșire spre râu:
Râul Motlawa străbate partea de est și nord-est a orașului:
Macaraua de pe râul Motlawa, pe timpuri era folosită pentru ridicarea încărcăturilor de pe corabii. Locul îl găsiți aici.
Arhitectură:
Arhitectură modernă de pe malul de est al râului:
Priviți cât de grijului și atent au încadrat această clădire modernă, în ansamblul clădirilor istorice:
Încă un exemplu:
Vedere spre insula de pe râu. Pe acestă insulă se află și Filarmonica din Gdansk:
Încă o poartă a orașului vechi:
Unul dim motivele apariției mizeriei în orașele noastre, e solul lăsat dezgolit! Soluție:
Urbanismul omului sănătos:
Spațiu public:
Și cum oare trăiesc ei fără balcoane acoperite cu termopane și blocuri de climatizatoare pe fațade?
Aceeași istorie:
Pe drum spre localul unde am vrut să mâncăm am dat de alte câteva locuri interesante. De exemplu această brutărie, unde sunt coapte și vândute gogoși cu diferite umpluturi. Dacă sunteți pe alături, neapărat treceți și gustați măcar una. Cele mai bune după părerea mea, sunt cele cu umplutură de gem de trandafir, sau gem de căpșune.
Se numește Stara Paczkarnia(Brutăria Veche) și o găsiți aici.
Gustoșenii:
Veceu public, instalat în parc, intrarea 2 PLN = 0,5 EURO:
Așa arată în interior:
Târgul de Crăciun din centrul orașului:
Băuturi fierbinți, gen izvar cu rachiu polonez Soplica:
Bun pentru a te încălzi:
Ahh…. ce am găsit la târg! De la început nu înțelegeam ce e și de ce oamenii stau în rând? Neapărat merită de gustat! Cascaval grill cu diferite adaosuri. Poate fi cu bacon, dacă mâncați carne, dacă nu, atunci luați cu gem de zmeură. Foarte gustos. Preț per bucată 3 PLN = 0,7 EURO.
Se pregătește pe loc:
Gustos:
Cannabis Shop. În Polonia e decriminalizat consumul marijuanei! Adresa e aici.
Stickerul Wagabond Travel la intrarea în Cannabis Shop. Dacă se mai află acolo, faceți o poză cu el, postați poza pe una din rețelele de socializare, trimiteți linkul nouă și primiți garantat un premiu!
Adresa am postat-o mai sus:
Mici asemănări cu Amsterdamul:
În sfârșit am ajuns la locul unde am vrut să mâncăm. Dacă sunteți în Gdansk, e MUSTVISIT! Meniul de bază sunt colțunașii, mai mult de 50 feluri și tot ce e legat de aceste bucate. Locul se numește Pierogarnia Mandu Centrum și îi găsiți aici. Un mic sfat, veniți puțin până la masa, sau peste câteva ore după masă, căci nu veți avea loc!
Localul e mereu full:
Vin roșu polonez de casă și vin fiert:
A venit și mâncarea. Masa ne-a costat 40 PLN =9,5 EURO per persoană.
Bucătăria. Tot procesul de pregătire este deschis:
Acum atenție! Rândul de la intrare… cred că spune multe despre acest local. Ne-a mers că am venit puțin mai înainte.
După masă am planificat să vizităm cele două muzee, dar până la urmă am ajuns doar la Muzeul Celui de-al Doilea Război Mondial. Aveam de mers pe jos cam la vreo 2 km prin cartierele neturistice.
Most Milosci(Podul Milei):
Canal care se scurge în râul Motlawa:
Arhitectură modernă:
Teren sportiv, undeva departe de centru:
Offf, iar fără balcoane acoperite, nu înțeleg ei ce înseamnă să fii gospodar adevărat…
Muzeul Celui de-al Doilea Război Mondial
Nu pot să zic că sunt mare amator al muzeelor, mă plictisesc după 30 min de plimbare, dar în acesta am stat mai mult de 2 h. Probabil arhitectura a fost factorul principal, care m-a ținut acolo, după care istoria și tehnologiile implementate în muzeu.
Muzeul e un loc care trebuie neapărat vizitat dacă sunteți în Gdansk. Reprezintă un complex, împărțit în mai multe zone, care reprezintă fiecare țară a conflictului, evoluarea războiului și cauzele care au dus la acel dezastru. Evident că e axat mai mult pe rolul și locul polonezilor în război. Adresa muzeului o găsiți aici.
Muzeul e nou și e proiectat într-un stil arfitectural modern:
Schema complexului:
Design modern:
Cel mai ieftin bilet de intrare costă 23 PLN = 5,5 EURO, în care intră pachetul minimal, adică excursie de sine stătătoare, fără ghid. Puteți lua un ghid electronic interactiv și căști. Ghidul îl puteți folosi pentru doi și are mai multe limbi. Costul ghidului e 5 PLN = 1,2 EURO. Cum funcționează? E un dispozitiv la care îți conectezi căștile. Ghidul te conduce pe un traseu planificat și la intrare în fiecare zonă, pe care ghidul o recunoaște, primiți informația despre zona și evenimentele respective.
Tichetele de intrare:
Zona care povestește despre Italia fascistă:
Germania:
Despre evreii din țările cu regim fascist din acei ani:
Orașul Liber Danzig (în limbile germană: Freie Stadt Danzig; poloneză: Wolne Miasto Gdańsk) a fost un oraș-stat semi-independent baltic a cărui existență politico-administrativă a început pe 10 ianuarie 1920, în conformitate cu Partea a III-a, Secțiunea a a IX-a a Tratatului de la Versailles din 1919, care îl desprindea politic de teritoriul Germaniei (alături de alte teritorii). Orașul și teritoriul imediat înconjurător au fost plasate sub protecția Ligii Națiunilor. Poloniei i se rezervau drepturi speciale economice în legătură cu Danzigul, sub rezerva respectării autonomiei populației germane majoritare. Orașul Liber și-a încetat existența după 1939, când a fost ocupat și anexat de Germania Nazistă. După înfrângerea Germaniei din 1945, Danzigul a devenit parte integrantă a Poloniei cu numele Gdańsk. Sursa: Wikipedia
Cartier din orașul Danzig, actualul Gdansk, sfârșitul anilor 30, sec XX:
Japonia imperialistă:
Steagurile regimurilor totalitare de pe atunci… nazist și comunist:
Avion de vînătoare german Junkers JU 87:
Torpilă cu care erau atacate submarinele:
Tatuca Lenin:
În zona „Terror” al muzeului sunt expuse multe obiecte și documente, care arată prin ce suferințe au trecut evreii, polonezii, sovieticii, care au fost deportați și torturați de regimurile fasciste și comuniste, din anii 20 – 50 ai secolului trecut.
#TERROR
Vagoane în care erau transportați oamenii:
Lagărul de concentrare Auschwitz, care se află pe teritoriul Poloniei, nu departe de orașele Cracovia și Katowice:
Instalație făcută din valizele celor deportați:
Steaua lui David cu ajutorul căreia erau etichetați evreii:
Stand cu pozele evreilor din Gdansk, deportați, sau omorâți:
Obuze de luptă:
Mașina nazistă de codificare Enigma:
Cartierele ruinate ale Gdanskului:
Tancul sovietic T-34:
Haine purtate de deținuții evrei:
Porteretul lui Hitler încleiat pe podea:
Toată excursia a durat vreo 2 h și mi s-a părut interesantă, chiar dacă nu sunt amator al muzeelor. Am rămas de părerea că toate muzeele contemporane ar trebuie să fie într-un pas cu timpul și să implementeze tehnologii moderne, pentru a atrage tineretul și a rămâne interesante.
În drum spre casă am dat de clădirea veche a poștei orașului Gdansk, unde în 1939 au început primele lupte, după invazia naziștilor asupra Poloniei.
Clădirea veche a Poștei din Gdansk, unde au început primele lupte:
După o zi plină de plimbări și locuri interesante, ne-am întors la marketul cu rawuri să vedem prețurile și poate să luăm un joint)
Bucurii:
Seara am stat la un Malbec din Argentina:
Traseul acestei zile îl găsiți aici.
Buget pentru a doua zi:
Dejun 27 PLN = 6,4 EURO
Tichet de intrare pe turla catedralei 10 PLN = 2,4 EURO
Suvenire 32 PLN = 7,6 EURO
Cafea cu gogoși 8 PLN = 1,9 EURO
Masa 40 PLN = 9,5 EURO
Wc 2 PLN = 0,5 EURO
Tichet de intrare în muzeu și ghid electronic 28 PLN = 6,6 EURO
Cina 20 PLN = 4,7 EURO
Vin și ceva la vin pentru seară 34 PLN = 8 EURO
Total pentru a doua zi în Gdansk: 201 PLN = 47,6 EURO
Ziua a treia. Trojmiasto – Gdansk, Sopot, Gdynia
Pentru această zi, era planificată o escală în alte două orașe din apropiere, Sopot – principala zonă balneară a Poloniei și Gdynia, unde se află unul din cele mai mari porturi din țară.
Ce este Trojmiasto(Trioraș)? Gdansk, Sopot și Gdynia se află în imediată vecinătate unul de altul, toate trei fiind situate pe malul Mării Baltice. Împreună formează o arie urbană denumită Trojmiasto, adică Trioraș, cu o populație de peste un milion de locuitori. Între orașe circulă diferite tipuri de transport, cu o plată ca pentru o călătorie urbană.
Trezirea devreme, câteva poze ale orașului matinal fără oameni și drumul pe jos spre gară, care ne-a luat în jur de 20 minute. Dejunul l-am luat la gara din Sopot, căci pe drum spre gara din Gdansk, nu am găsit nici un local deschis, sau potrivit pentru dejun.
Orașul matinal:
Fontana Neptuna, una din cele mai recunoscute atracții turistice din Gdansk! Numai nu înțeleg pentru ce au instalat acest gard oribil? Are cineva vreo explicație?
Hard Rock Cafe, unde ne vom întoarce diseară:
Zlata Brama(Poarta de Aur) – una din intrările în Orașul Vechi:
Arhitectură tipică Gdanskului:
Gara de Trenuri din Gdansk – Gdansk Glowny, ca și orișicare gară dintr-un oraș european, reprezintă în primul rând o bijuterie arhitecturală, iar într-al doilea un hub important de transport, cu acces la toate tipurile de transport din oraș. La moment se află la reconstrucție.
Clădirea gării aflată în reconstrucție:
Tichet la tren, preț 3,8 PLN = 0,9 EURO:
Terminalele pentru vânzarea tichetelor, dar le puteți procura și la ghișeele din gară:
Aparat pentru validarea tichetelor. Nu uitați să le validaț, pentru a nu fi amendați:
Orașul Sopot – este cel mai mic dintre cele trei orașe care formează aglomerația Trojmiasto, cu o populație de cca 40 mii locuitori. Orașul este principala stațiune balneară a Poloniei, cu câteva plaje de pe malul Mării Baltice.
După părerea mea, în Sopot nu ai ce face, mai ales în perioada de iarnă. Unicul loc interesant e malul mării, care merită a fi văzută anume în perioada rece, cu apa întunecată și plajele pustii. Dacă planificați să veniți aici, rezervați pentru Sopot nu mai mult de 3 ore.
Kosciol Rzymskokatolicki pw. Sw. Jerzego(Biserica Catolică a Sf. Jerzego):
Imediat ce am ieșit din gară, am nimerit în centrul vechi, mai bine zis cele câteva străzi ce reprezintă centrul vechi:
O sculptură care reprezintă ceva. Dacă cunoașteți ce, scrieți în comentarii:
Cea mai renumită construcție din oraș – Krzywy Domek(Casa Strâmbă):
Malul Mării Baltice:
Pescăruș, destul de prietenos, a stat liber până i-am făcut poza:
Stickerul nostru:
Cu toate că era prima jumătate a zilei, soarele era destul de jos:
Încă un sticker. Mai târziu poza lui mi-a fost trimisă în Instagram de un călător german. Dacă vă faceți griji, stickerul e confecționat din hârtie care poate fi îndepărtată ușor și nu lasă urme!
Kulyokul călător:
Strada pietonală ce duce de la mare, spre gară:
Atât a fost pentru Sopot. Toată plimbarea cu tot cu dejunul de la gară, a durat nu mai mult de 1,5 h. Mai departe urma Gdynia, pentru care la fel am luat trenul, cu același preț de 3,8 PLN = 0,9 EURO.
Orașul Gdynia – al doilea ca mărime oraș din aglomerația Trojmiasto, cu o populație de cca 250 mii locuitori. Pe teritoriul orașului se află cel mai mare port din țară.
Vedere spre o parte a portului:
În Gdynia, ca și în Sopot nu prea am avut ce face, în afară de a vedea portul, malul mării și da, cel mai important… a mânca pește în localul Laguna Smakow, care se află aici.
Așa arată la exterior:
Nu mai țin minte exact ce fel de pește e acesta, căci am mâncat două, sau trei feluri:
O masă cu două feluri de pește, salată și bere/izvar, ne-a costat 48 PLN = 11,4 EURO, pentru fiecare persoana, Credeți-mă că nu e scump deloc, luând în considerație calitatea și marimile porțiilor. Recomandarea noastră pentru acest local!
După cea mai gustoasă masă din ultimile zile, am mers să ne plimbăm pe malul mării, era destul de frig și bătea un vânt dinspre mare, de aceea toată plimbare a durat nu mai mult de 20 minute.
Corăbii construite după modele vechi, ancorate lângă mal:
Arată destul de realist. Careva găzduiesc restaurante și hotele, altele sunt muzee:
Un monument dedicat nu știu cui, sau unui eveniment oarecare:
Apusul și Marea Baltică:
Pavaj, ca pe majoritatea străzilor din Moldova:
Mi-a plăcut acest ansamblu, între arhitectura modernă și cea din epoca socialistă:
Ghiveci pentru copacii tineri. Interesantă soluție!
O clădire care nu e interesantă absolut cu nimic, probabil chiar e un cămin, dar priviți că nici aici nu au vopsit fațadele, fiecare pe gustul lui, nu au atârnat blocuri de climatizatoare, sau au acopererit balcoanele cu geamuri termopane!
Ce ziceți?
Ușă veche, neatinsă de barbarii care iubesc plasticul sau rahatul oribil din fier.
Vedere spre cea mai înaltă clădire din oraș. Cel mai probabiil e pentru oficii, căci se află lângă port:
Dacă nu am avut prea multe de arătat despre Gdynia, hai să vă arăt măcar gara, care mi s-a părut destul de interesantă, cu o mulțime de soluții, care ar putea fi implementate la noi.
Hallul principal, după renovare:
Casele gării:
Peronul:
Veceul, foarte curat și cu miros de parfum:
Intrarea costă 2 PLN = 0,5 EURO.
Am pornit înapoi spre Gdansk. Era ultima seară petrecută acolo și am hotărât să ne distrăm la maxim. Mai ales că ne permitea și bugetul, am cheltuit mult mai puțin decât am planificat.
Impresionant:
O clădire frumoasă, din apropierea de Zlata Brama. Pur și simplu mi-a plăcut.
În drum spre Gdansk am selectat câteva localuri, unde am putea servi ceva interesant, la prețuri adecvate. Din toate cele găsite am ales Pijalnia Wodki i Piva, îl găsiți aici. Interiorul localului seamănă mai mult cu o „pivnaia”, cum pe timpuri se zicea la ruși, amenajat într-un stil al anilor 70 – 80 din epoca socialistă. Au un meniu doar din câteva feluri de băuturi tari, sau mixuri pregătite pe bază de rachiu polonez Soplica și câteva feluri de bere locală. Interesant că băuturile sunt servite în pahare mici, shuturi, în seturi câte 6, 12, 16, sau 20.
Interiorul localului, tocmai ceea de ce aveam nevoie:
Fata ne pregătește tava cu 20 de shuturi de Soplica cu suc de lămâie:
A doua comandă:
A treia… deja cu suc de coacăză:
Rachiul Soplica. E departe de ceea ce numim noi rachiu, căci are nu mai mult de 30 % alcool.
În adolescență aveam un vis, să nimeresc măcar o dată într-un Hard Rock Cafe. Am fost deja de două ori și ambele dăți în Polonia, în Cracovia și acum în Gdansk.
Hard Rock Cafe Gdansk:
Trăiască Prietenia, Călătoriile și Hard Rockul:
Soplica cu gust de gutuie, cumpărată de la marchet. Prețul unei sticle de 0,7 l este de 23 PLN = 5,5 EURO.
Ziua a fost lungă, ne-am îmbogățit cu încă doua orașe și ne-am distrat bine. Urma să ne facem bagajele.
Traseul acestei zile îl găsiți aici.
Buget pentru a treia zi:
Tren Gdansk – Sopot – Gdynia – Gdansk 15,2 PLN = 3,6 EURO
Dejun 20 PLN = 4,7 EURO
Suvenire 33 PLN = 7,8 EURO
Masa 48 PLN = 11,4 EURO
Wc 2 PLN = 0,5 EURO
Cafea 13 PLN = 3 EURO
Pijalnia Wodki și Hard Rock Cafe 40 PLN = 9,5 EURO
Produse pentru seară 18 PLN = 4,2 EURO
Total pentru a treia zi în Gdansk: 174 PLN = 44,7 EURO
Ziua a patra. Gdansk și zborul spre Odessa
Ultima zi de călătorie a fost destinată plimbărilor lente prin oraș. Ne-am pregătit de drum, am făcut ordine în apartament, am lăsat cheia în locul indicat de proprietari și am plecat. După dejun, am trecut râul și am ajuns pe malul de est, unde se află cartierele mai puțin turistice, dar la fel de interesante ca și cele turistice, mai ales din punct de vedere al arhitecturii și urbanismului.
Prieteni, dacă iubiți frumosul, mergeți în Gdansk! Dacă iubiți arhitectura, mergeți în Gdansk! Dacă sunteți interesați de urbanism și diferite soluții pentru spațiile urbane, mergeți în Gdansk!
Mulți dintre prietenii mei au fost uimiți, când postam poze din Gdansk, din simplu motiv că nici nu au știut despre existența acestui oraș…
Haideți repejor să facem o excursie foto prin alte cartiere ale orașului!
Orașul în culori:
Priviți cum publicitatea localurilor și magazinelor, nu sustrage atenția de la arhitectură:
Arhitectură modernă, încadrată perfect în cartierele vechi:
Eleganță:
Turnul unei cetăți:
Spațiu fără bariere – indiciul uni oraș modern:
Vedere spre orașul vechi și macara:
Cât de bine și atent au combinat două suprafețe din materiale absolut diferite:
Vedere spre malul de vest al râului Modlawa:
Arhitectură modernă:
Cu grijă și respect față de patrimoniu:
Poza ar putea servi ilustrație pentru cărțile cu povești:
Între vechi și nou:
Street-art:
Orașul vechi, vedere spre Catedrala Fecioarei Maria:
Ușă veche din lemn… dar putea fi din plastic sau metal…
Încă o ușă frumoasă. Cel mai probabil e nouă, dar au avut grijă să păstreze designul vechi, care a fost gândit de arhitect:
Vin moldovenesc, în unul din supermarketurile orașului:
Pasta House, încă un local din centrul orașului unde puteți mânca ieftin și gustos. Se află aici.
Pentru a ajunge la aeroport din centrul orașului, mergeți spre gara de trenuri Gdansk Glowni, peste drum de care se află câteva stații de transport public, aveți nevoie de stația pe care e indicat ruta 210 și respectiv luați autobuzul 210, care circulă o dată la jumătate de oră în zilele de lucru și o dată la oră în weekend. Drumul durează aproximativ 40 – 50 min.
În unul din magazinele din aeroport am găsit așa ceva, Jack Daniel’s cu Cola, prima dată am văzut așa coctailuri în vânzare.
Sărbătorim închiderea sezonului de călătorii 2019:
Gdanskul de seară văzut de la înălțimea de câțiva km:
Urma să zburăm spre Odessa, unde am planificat să mâncăm ceva, sau cel puțin să bem câte o cafea, după care să luăm rutiera spre Chișinău. Zborul a fost cu ghinion… Când ne apropiam de Odessa, de sus cel puțin se vedea că totul e OK, dar deasupra aeroportului era ceață. Avionul a încercat să aterizeze, dar nu a reușit și a făcut al doilea cerc, dar nu a putut ateriza nici din a doua încercare. Am fost redirecționați peste Marea Neagră, pe aeroportul din Varna, Bulgaria. Zborul a durat vreo 40 min. Am stat aproximativ o oră pe aeroportul din Varna, fără a ieși din avion, după care ne-am întors spre Odessa, unde în sfârșit am aterizat cu bine.
Am aterizat aproape de orele 23, iar ultima rutieră spre Chișinău se pornea la 23:30. Am trecut repejor controlul, am chemat UBER și în 20 min eram deja la Autogara Privoz.
Spre Chișinău și alte orașe din Moldova, circulă mai multe autocare și rutiere, de la Autogara Centrală Odesa, o găsiți aici și Autogara Privoz, o găsiți aici. Cele mai multe circulă de la Privoz, prima dacă nu greșesc pornește la 7 dimineața, iar ultima la 23:30.
Buget pentru a ultima zi.
Gdansk:
Dejun 21 PLN = 5 EURO
Cadouri 86 PLN = 20,3 EURO
Masa 15 PLN = 3,6 EURO
Autobuz spre aeroport 3,8 PLN = 0,9 EURO
Cafea 20 PLN = 4,7 EURO
Coctail servit în aeroport 15 PLN = 3,6 EURO
Produse pentru în drum 20 PLN = 4,7 EURO
Total Gdansk: 163,8 PLN = 42,8 EURO
Odessa:
UBER de la aeroport până la Autogara Privoz 20 UAH = 0,8 EURO
Apă în drum 40 UAH = 1,5 EURO
Total Odessa: 60 UAH = 2,3 EURO
Bugetul total pentru o persoană:
Zbor Odessa – Gdansk – Odessa – 30 EURO
Chirie apartament pentru 3 nopți – 36 EURO
Internet mobil – 11 EURO
Bus Chișinău – Odessa – 200 MDL = 10,5 EURO
Cheltuieli Odessa, 2 zile – 38,55 EURO
Cheltuieli Gdansk, prima seară – 15,1 EURO
Cheltuieli Gdansk a doua zi – 47,6 EURO
Cheltuieli Gdansk a treia zi – 44,7 EURO
Cheltuieli Gdansk/Odessa, a patra zi – 45,1 EURO
Bus Odessa – Chișinău 350 UAH = 13 EURO
Total pentru toată călătoria: 292 EURO
Informații și linkuri utile
Nu demult am avut o postare(recomandare) despre internetul mobil în rooming. Din toate cartelele folosite în acești trei ani de călătorii, gen rooming de la operatorii naționali, cartelele operatorilor locali, SimTravel, sau Kyivstarul ucrainean, care e foarte ieftin în rooming, am ajuns și probabil voi rămâne pentru mult timp cu cartela OnlyInternet de la Teztelecom.
Plusurile față de rooming-ul de la operatorii naționali sau internetul operatorilor locali:
1. Mult mai ieftin. Tarif de 0,005 € per MB.
2. O singura cartelă în 124 țări.
3. Livrare gratuită în toată lumea. A mea a ajuns în 5 zile.
4. 15 € pe care-i achitați la rezervare, rămân pe cont și îi puteți folosi.
5. Suplinirea contului direct de pe situl operatorului.
6. Banii îi puteți folosi 180 zile.
Cartela oferă doar internet, nu și apeluri GSM sau mesaje☝!
Cartela o puteți comanda urmând acest link: https://teztele.com?ref=13744
Wagabond în Facebook: https://www.facebook.com/Wagabond-Travel
Wagabond în Telegram: https://www.t.me/wagabond_travel
Wagabond în Instagram: https://www.instagram.com/wagabond_travel/
Ce vreau să zic despre această călătorie? A fost interesant și diferit! Am fost mai mulți, nu ca de obicei doar doi și am putut vedea cum e să călătorești în grup… Ne-am îmbogățit cu încă o regiune din lumea noastră mare!
Iar despre Gdansk vreau să zic că m-a uimit! Și sunt de părerea că anume în așa orașe trebuie trimiși toți demnitarii noștri care doresc să administreze o localitate. E unul din cele mai bune exemple a unui oraș modern și sănătos, unde sunt implementate soluții moderne și unde atât administrația, cât și locuitorii, au grijă de oraș și patrimoniu! Vreau să mai amintesc o dată, că orașul a fost distrus în proporție de 90 la sută, în timpul celui de-al doilea război mondial. Orașele noastre nu au fost distruse….
Vă mulțumesc pentru că citiți acest blog, pentru răbdare, like, dislike, share, și comentarii!
Călătoriți, descoperiți lumea, cunoașteți oameni noi, fiți deosebiți și nebuni!
4 gânduri despre “Destinații pentru un weekend – Gdansk, Polonia”