Despre companiile lowcost

  Salut! E un articol scurt despre companiile aeriene bugetare, lowcost, sau lowcosteri cum li se mai zice. Cine sunt? De unde se iau prețurile lor atât de joase pentru biletele de zbor? Cât de sigure sunt zborurile cu aceste companii? Care sunt beneficiile și neajunsurile lor?

  În ultimii ani tot mai des auzim despre companiile lowcost și despre prețurile lor joase la bilete. Sunt sigur că mulți din voi cunosc minim două companii care au așa model de afacere, apropo lowcost nu e un tip de zbor sau companie, dar e un model de afacere…deci e vorba de Wizzair și Raynair. Wizzair e prezent pe piața din Moldova, cu câteva rute, iar Ryanair, cu regret nu. În afară de aceste două companii, în lume există o mulțime de lowcosteri, dar am să vă povestesc, doar despre Wizzair, Ryanair și easyJet, fiindcă sunt cei mai mari din Europa și cei mai aprope de noi.
InShot_20190623_160720264[1].jpg

  Hai să luăm la rând fiecare întrebare de mai sus:
1. Lowcosterii sunt companiile care oferă servicii la prețuri minime, dar și cu servicii minime la bord. În prețul lowcost de obicei intră doar zborul, pentru restul ca de exemplu: alegere locului, orice alt bagaj în afară celui de bord, mâncarea, înregistrarea la rută, printarea tichetului, în caz că ați uitat să o faceți, sau chiar trecerea la bord fără rând(priority), veți achita suplimentar.

  Primele și cele mai mari companii lowcost din Europa au fost Ryanair din Irlanda și easyJet din Mare Britanie, care în prezent rămân și cei mai mari lowcosteri ai Europei de Vest. Ambele companii au fost fondate în anii 90, iar creșterea lor se datorează reglementarii spațiului aerian al UE, adică prin spațiul UE poate zbura liber oricine. După aceasta în toată lumea au apărut peste o sută de companii, care activează după acest model. Iar cantitatea de pasageri, care călătoresc cu companiile lowcost, a crescut până la 30 %, din numărul total de pasageri la nivel global. În Europa de Est îi avem pe cei de la Wizzair, cu sediul în Ungaria, care sunt cei mai mari, pentru această zonă.

2. Prețuri. De unde se iau prețurile de 30, 20, 15 sau chiar 10 și 5 euro pentru zboruri? Eu personal, cel puțin de două ori am zburat la preț de 9-10 euro, încă de vreo patru ori cu 12-15 euro, iar în rest biletele nu s-au ridicat mai sus de 30-60 euro pentru un zbor într-o direcție, sau chiar tur-retur. Despre ceea cum să găsiți bilete la prețuri joase, citiți aici. Care sunt factorii ce permit companiilor să ofere prețuri atât de joase?

  Primul factor. Anularea tuturor serviciilor tradiționale, cum am scris mai sus, se va percepe plată pentru tot ceea ce într-un zbor cu o companie tradițională, e gratuit.

  Al doilea factor. Compactarea salonului aeronavei, adică luarea la bord a mai multor pasageri, din contul scaunelor, care nu se lasă în urmă, iar distanța dintre ele e mult mai mică decât în aeronavele companiilor tradiționale.

  Al treilea factor. Optimizarea rețelei de rute, adică efectuarea a cât mai multe rute pe zi și staționarea minimă în aeroporturi, pentru ce la fel se percepe plată de către aeroport, care  se reflectă asupra prețului zborului. O aeronavă al unui lowcoster, poate efectua zilnic până la cinci zboruri, de obicei sunt zboruri la distanțe scurte sau medii, de până la două, sau trei mii km.

  Al patrulea factor. Unificarea și standardizarea flotei. De obicei, o companie lowcost, folosește un singuri tip de aeronave, cu același tip de deservire, ceea ce le permite să facă economii semnificative la întreținere. În afară de această ei folosesc doar aeronave noi, cu vârsta de până la zece ani, ceea ce iarăși le permite să facă economii la deservirea și reparația lor.
  De exemplu Ryanair folosește doar aeronavele Boeing-737, iar Wizzair folosește Airbus A320 și A321. Costul unor astfel de aeronave variază între 90 și 120 milioane de dolari, însă deservirea lor e mult mai ieftină decât a celor vechi, care mereu se strică și necesită deservire specială.
  După 7-10 ani de deservire, companiile vând aceste aeronave, companiilor tradiționale la un preț destul de convenabil.

  Al cincilea factor. Optimizarea personalului. Probabil deseori ați observat cum personalul care vă verifică biletele și actele la îmbarcarea, sunt și însoțitori de bord. La fel excluderea împărțirii salonului pe clase, business, econom, iarași permite unele economii la capitolul “personal”. Curatul și intreținerea salonului, la fel e în grija însoțitorilor de bord.

  Al șaselea factor. Utilizarea aeroporturilor secundare. Biletul de zbor, include în sine o mulțime de taxe aeroportuare, care evident în principalele aeroporturi sunt mult mai înalte, de aceea lowcosterii în majoritate folosesc aeroporturile secundare, în cazul în care acestea există, unde tarifele sunt mai joase, dar care deseori se află la o distanță mult mai mare de oraș.

  Al șaptelea factor. Timpul petrecut de aeronavă la sol, sau în aeroport. În medie o aeronavă lowcost petreace în aeroport nu mai mult de 30 min. Aterizează, lasă pasagerii și bagajele, se încarcă din nou și decolează. Acest fapt la fel permite excluderea unor cheltuieli suplimentare.

  Al optulea factor.  Luarea la bord a cât mai puține bagaje, ceea ce micșorează greutatea aeronavei și evident cheltuielile de combustibil, optimizarea timpului pentru încărcarea aeronavei cu bagaje, optimizarea cheltuielilor pentru încărcarea aeronavei, de către personalul aeroportului.

  Prețurile pentru o oarecare rută depind de concurența pe această rută, timpul zborului, adică cele mai ieftine sunt zborurile matinale și cele de noapte și cerere pentru ruta dată. De exemplu pe ruta București-Roma, Iași-Roma, Kiev-Varșovia sau Kiev-Poznan, mereu găsiți bilete foarte ieftine, căci concurența e mare.

  Important! Biletele cumpărate la tarife joase, nu pot fi schimbate, sau returnate!

3. Siguranța zborurilor. Excluderea multor servicii și economisirea nu însemnă o siguranță joasă! Statistica arată, că de la fondare și până acum, cei trei cei mai mari lowcosteri europeni, nu au înregistrat nici un caz , sau accident aviatic! În primul rând acest fapt se datorează, cum și am zis mai sus utilizării aeronavelor noi și pe un termen foarte scurt. Dacă la companiile tradiționale, termenul mediu de exploatare a unei aeronave este de 12 ani, dintre 15 recomandați, atunci la lowcosteri e de 5 ani. Ryanair și easyJet, își exploatează navele până la 7 ani, Wizzair până la 5 ani, iar Norwegian sau flydubai până la 4 ani. Faceți concluzii!

4. Despre neajunsuri. Dacă apelăm la statistici, vedem că rata de anulare a zborurilor de către lowcosteri e mult mai mică decât la companiile tradiționale. Însă este un mare NU! Impactul de la anularea zborurilor de către lowcosteri, e mult mai mare. Spre exemplu, dacă aveți un zbor cu escală, unde unul, sau chiar ambii operatori sunt lowcosteri, ei nu poartă nici o răspundere pentru următorul zbor și nici nu dau garanții că veți reuși la el. Deoarece toți lowcosterii vând bilete doar pentru rutele directe, din punctul A în punctul B, fără escale. Restul sunt durerile vostre de cap. Acestea sunt termenii și condițiile companiilor lowcost, care le semnăm, atunci când procurăm tichetele și bifăm acel pătrățel mic înainte de achitare. Comparativ cu companiile tradiționale, care neapărat vă vor oferi un alt zbor, sau conexiune, dacă din vina lor, zborul a întârziat sau a fost anulat. Evident că și lowcosterii vă vor întoarce banii, sau vă vor oferi un alt zbor pentru ruta care a fost anulată, nu și pentru al doilea, în cazul escalelor.

  Al doilea neajuns. Lowcosterii nu transmit bagajul vostru de la o rută la alta, în cazul în care aveți escală, chiar dacă ambele zboruri sunt operate de una și aceași companie. Va fi nevoie să ieșiți din zona de tranzit, să vă luați bagajul, să-l înregistrați la următoarea rută și să-l transmiteți de sine stătător. Aceasta vă crează mari incomodități, în cazul în care aveți puțin timp între zboruri, sau aveți escală într-o țară unde pentru intrare aveți nevoie de viză, ca Marea Britanie de exemplu, pur și simplu nu veți putea ieși din zona de tranzit și călătoria voastră va avea de suferit.
  În rest atât pentru lowcosteri ca și pentru restul companiilor, funcționează aceleași reguli și condiții. Dacă ne referim la întârzierea zborurilor de la 3 h și mai mult, puteți depune o cerere pentru a primi recompensă. Noi am avut așa situație în aprilie, pe ruta Roma-București, operată de Ryanair. Am depus cerere și în șapte zile compania ne-a transferat 500 euro recompensă, adică câte 250 euro pentru fiecare persoană.
  De aceea aveți grijă când rezervați un zbor cu escale, unde cel puțin un operator e lowcoster, sau asigurați-vă că aveți suficient timp între escale.

Câteva sfaturi utile:
1. Noi spre exemplu, mereu călătorim doar cu rucsacul și acest lucru ne place, căci ne-am învățat să luăm cu noi doar strictul necesar, făcând accent pe buget și mobilitate, iar pentru cei care nu acceptă așa tip de călătorii și au cu ei bagaje, ar fi bine mereu să comparați prețurile între companiile lowcost și cele tradiționale! Uneori prețul unui lowcost plus bagajul, care-l achitați aparte, e aproape egal cu costul unui bilet tradițional. Mereu verificați și comparați!

2. În cazul escalelor, asigurați-vă că aveți timp necesar între escale și informați-vă referitor la necesitatea unei vize de tranzit, în dependență de țara în care aveți escala!
Despre țările în care cetățenii RM au nevoie de viză sau nu, vă puteți informa aici.

   Dacă vă place acest blog și îl considerați util, vă recomand în afară de like-uri, share-uri și comentarii să citiți și alte articole:
– Aplicațiile care mă ajută să călătoresc.
– Cum găsesc zboruri ieftine.
– Bugetul unei călătorii.
– Planificare unei călătorii de sine stătătoare.
– Călătoriile cu copiii.
– Evaluarea orașelor.
– Ce am în rucsac.
– Despre Georgia, Italia, Polonia și Germania.

  Investiți în sine! Iar unele din cele mai bune investiții sunt călătoriile!


4 gânduri despre “Despre companiile lowcost

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s