Salutare Prieteni! Acesta e un articol mic, mai mult informativ, care poate vă va ajuta în următoare călătorie.
În ultimii ani online-ul ne-a schimbat foarte mult viața. Trăim într-o perioadă, în care datorită internetului totul devine mult mai simplu, de la shopping-ul online până la călătoriile la orice distanță și în orice colț al lumii. Și pentru toate acestea ai nevoie doar de câteva lucruri: un smartphone cu aplicațiile necesare conectat la internet, un card bancar cu bani și un pașaport biometric cu termenul de valabilitate de minim trei luni. În afară de simplitate, călătoriile au devenit mult mai ieftine, decât chiar câțiva ani în urmă. Am scris un articol cu recomandări și descrierea aplicațiilor, care mă ajută să găsesc zboruri, cazări, transport și multe altele, la un preț foarte jos, dar nicidecum cu o calitate, sau confort mai redus.
A fi mobil într-o călătorie, e foarte important pentru mine. Deseori într-o zi putem vizita câteva orașe, sau chiar țări, de aceea e foarte important ca bagajul care-l luăm cu noi să aibă o funcționalitate maximă, să fie compact și ușor. Ne străduim să luăm cu noi doar strictul necesar. Dacă în primele călătorii în afară de rucsac mai avem și cu o geantă, mai apoi, acumulând o bună experiență, ne-am învățat să ne limităm la ⅔ din rucsac, lăsând loc și pentru suvenire, care deseori le aducem din călătorii.
Să începem cu alegerea rucsacului. Am trei rucsacuri de diferite dimensiuni pentru mine și unul de cea mai înaltă calitate de la deuter, pentru fiul meu.
1. Cel mai mare rucsac și cel mai rar folosit e Adventuridge cu un volum de 35 l, cu două despărțituri principale și trei buzunare mici. Are un bun suport pentru spate, care ține rucsacul la distanță de spate și ajută la ventilarea spatelui. E bun pentru hiking, turism prin munți și păduri. Mai puțin comod pentru plimbări prin oraș, ciclism și zboruri cu companii lowcost, deoarece mărimile sale mereu provoacă întrebări.
2. Al doilea ca mărime e deuter S.U.B 28, cu un volum de 28 l, cu două despărțituri principale și trei buzunare mai mici. La fel, are un suport bun pentru spate și o ventilare bună. Îl folosesc atât pentru călătorii la Natură, ciclism, cât și pentru plimbări prin orașe. Se încadrează perfect, ca bagaj de bord, în mărimile impuse de companiile lowcost. Rucsacurile deuter sunt de o calitate foartă înaltă, durabile și rezistente.
3. Al treilea și cel mai des folosit e rucsacul MFH, cu un volum de 25 l. Rucsac militar de o calitate foarte înaltă. Are două despărțituri principale, două mai mici și o mulțime de buzunare interne, unde poți păstra în siguranță documentele și banii. Din cauza mulțimii de buzunare, îl folosesc cel mai des, căci îmi pot aranja lucrurile în așa fel, încât să le pot găsi ușor, fără a răscoli prin rucsac. Se încadrează perfect ca bagaj de bord, în mărimile impuse de companiile lowcost. Nu are un suport și o ventilare atât de bună ca celelalte, dar e extrem de comod.
Cu acest rucsac am mereu întrebări la hotarul Ucrainei. Din cauza că e militar, mereu sunt întrebat de unde vin, sau încotro plec.
4. Al patrulea e deuter mountain cu un volum de 18 l. E rucsacul fiului meu, dar îl folosesc și eu uneori pentru ciclism. Perfect ca mărime și greutate pentru un copil. Are o despărțitură principală și două buzunare mici. Are un suport bun pentru spate și o ventilare bună a spatelui. Se încadrează perfect ca bagaj de bord, în mărimile impuse de companiile lowcost.
Toate rucsacurile au fost procurate de la second-hand, la un preț de la 300 lei până la 1200 lei. Sunt noi, dar sunt de două, sau chiar trei ori mai ieftine decât în magazinele specializate.
A fost o analiză scurtă pentru rucsacurile care le folosim, iar acum trec la ceea ce avem în ele. Să luam ca exemplu o călătorie în doi, în acest caz cu copilul, într-o perioadă mai rece.
Cele mai importante lucruri evident că sunt documentele personale, tichetele, electronice, sau cele care necesită printate, carduri bancare, banii cash, telefoanele, căci acolo sunt păstrate toate informațiile referitor la călătorie, încărcătoare și cabluri, e de dorit să aveți nu doar un set și un powerbank cu o capacitate minimă necesară pentru a încărca măcar o dată telefonul. Și evident o carte!
(!) Un mic sfat referitor la bani. Am scris despre aceasta într-un articol recent, dar mă mai repet. Banii păstrații în câteva moduri și locuri. Eu de obicei am două carduri, cu posibilitate de a fi suplinite din Moldova și banii cash, schimbați în diferite valute, în dependență de țările în care plecăm. Valuta țării în care mergeți, e de dorit să o cumpărați acasă, căci cursul e mai bun, sau schimbați toți banii în euro sau dolari SUA, dacă nu găsiți unde să procurați valuta țării respective.
(!) Nu uitați să vă faceți copii la toate actele și să păstrați documentele electronice nu doar pe dispozitivele voastre, dar și pe conturile google, sau icloud, care pot fi ușor accesate în caz că pierdeți ori vă fură telefonul!
Trecem la igienă și alte câteva lucruri utile. În majoritatea locurilor unde am locuit, fie hostel, cameră într-un apartament, apartament sau cameră de hotel, am avut toate cele necesare, ce ține de igienă, în afara periilor de dinți. Dar totuși mereu obișnuim să luăm cu noi cantități mici de șampon, gel și pastă pentru dinți. Până a nu avea conteinere speciale de 100 ml pentru lichide, foloseam conteinere pentru analize, procurate de la farmacie. Volumul lor de 100 ml, corespunde normelor de transportare a lichidelor, la bordul aeronavelor. E nevoie de a le împacheta toate împreună, într-o pungă specială de plastic, sau alt material, sau folosiți orice gentuță mică pentru cosmetică, sau pungi cu încheietoare de la lenjerie. Eu așa făceam, până nu mi-am procurat toate cele necesare.
Un set de leacuri de primă necesitate, cele mai elementare, mai ales dacă mergi cu copilul. De obicei am 2-3 pliculețe de prafuri anti-virale, ceva împotriva durerilor de burtă și greutate la stomac.
La fel, permanent avem cu noi câte o haină de ploaie. Uneori și câte o pernă gonflabilă, dar din cauza că nu am folosit-o practic niciodată, am renunțat la ea.
La rând sunt hainele, care nu sunt atât de importante, dar ocupă cel mai mult loc.
Primul sfat, luați strictul necesar! Trei perechi de lenjerie și ciorapi; 3 tricouri, în cazul sezonului cald; o pereche de blugi și o pereche de pantaloni scurți, la fel în cazul sezonului cald, sau 2 perechi de blugi, pe timp mai rece; o cămașă sau un pulover, să fie cât de practic posibil și compact; căciulă, fular, mănuși, deja după situație; neapărat o scurtă, la fel compactă de toamnă-primăvară, sau una de iarnă, care să fie îmbrăcata pe corp, căci în geantă ocupă prea mult loc.
Cel mai bun mod de a împacheta hainele, este de a le strânge ca în poza de mai jos. Împachetate în așa fel, hainele ocupă mai puțin loc, plus la tote, nu se boțesc.
Prieteni, țineți minte, în majoritatea locurilor pe care le veți închiria online, va fi mașină de spălat și detergent, pe care le puteți folosi, în loc să luați cu voi zeci de kg de bagaje, care vă reduc din mobilitatea voastră!
Hainele aranjați-le în rucsac, în conformitate cu felul în care vor fi utilizate! La fundul rucsacului, puneți cele mai rar utilizate, iar deasupra, cele mai des utilizate. Astfel veți face o economie semnificativă de timp.
În poză sunt haine pentru două persoane, un matur și un copil de 10 ani:
Ultimele lucruri, sunt încălțămintea și scurtele. Despre scurte am scris mai sus, de aceea rămâne să ne lămurim doar cu încălțămintea. În majoritatea cazurilor, fie sezon cald, sau rece, luăm cu noi câte două perechi de încălțăminte. Una de calitate, comodă și ușoară, în care ne încălțăm la drum și a doua cel mai probabil, o pereche de ghete, ușoare și ieftine, care pot fi aruncate în caz că nu ai loc în rucsac, pentru cumpărături și suvenire. Ghetele le purtăm prin casă, sau la niște plimbări de scurtă durată.
Ca să fie cât mai compact bagajul, interiorul ghetelor, le umplu cu ciorapi sau alte lucruri mici.
Atât cu bagajele și sfaturile. Sper să vă prindă bine ceea ce am scris…
nu uitați că într-o călătorie în primul rând sunt importante emoțiile, cunoștințele și experiențele acumulate, apoi hainele și restul! Puneți accentul pe ele și nu pe lucrurile materiale!
Să aveți o zi cât mai frumoasă!
Un gând despre “Ce am în rucsac”