Italia – de la sud până în capitală

Ciao, Oameni Liberi, iubitori de călătorii!
Dacă ne urmăriți pe Facebook, Instagram, sau Telegram, cunoașteți că luna trecută am avut o călătorie prin Italia, mai exact din Sicilia, până în Roma. Toți cunoaștem că această țară e atât de frumoasă și interesantă, încât merită vizitată de câteva ori pe an. Am fost a treia oară în Italia, dar data aceasta nu ne-am limitat doar la un oraș, ci la o călătorie de peste 1000 km din sud, din Sicilia, până în capitală.

În acest an dorim să încercăm un nou format de călătorii, #multicity, sau #multicountry, care ar include nu doar punctele A și B, dar câteva orașe sau chiar câteva țări vizitate într-o singură călătorie. Datorită experienții și aplicațiilor care mă ajută în călătorii, pot găsi niște conexiuni comode, ieftine și interesante, la fel ca și chirii, rute, localuri și multe, multe altele.
A început totul încă prin februarie, când am găsit o ofertă bună de zbor de la Wizzair, din Iași, până în Catania, doar cu 10 euro, per persoană. Fără multă vorbă am luat două bilete, pentru mine și fiul meu, însă doar într-o direcție, căci înapoi biletele erau scumpe. Căutând oferte pentru întoarcere am găsit un zbor extrem de convenabil și ieftin din Roma până în București, cu 35 euro pentru două persoane cu Ryanair. Deoarece fiul meu demult dorea să vadă Pompeia, sau Roma, a fost o ocazie cât se poate de bună. Imediat am desenat traseul care consta din Catania 9-10 aprilie, Palermo 11 aprilie și zilele de 12-13 aprilie le-am lăsat pentru Roma. Am găsit chirie de pe aribnb.com, bilete de tren și autobuz între orașe, am calculat bugetul, ne-am strâns rucsacurile și am plecat. Plus la toate, data plecării a coincis cu ziua mea de naștere…bun motiv pentru o călătorie)

Catania și vulcanul Etna, panoramă de la balconul bucătăriei:IMG-83510511344fa3a14947567a129ed54f-V

Catania. 9.04.2019
În Catania am ajuns tocmai la 22:30 și deoarece era oră târzie, am acceptat propunerea proprietarului apartamentului de a ne întâlni la aeroport, contra plata de 10 euro. Autobuzul de la aeroport până în centru ne-ar fi costat 8 euro, pentru două persoane. Era un bărbat de vreo 65 ani, italian tipic din sud, pe numele Giacomo, practic nu vorbea deloc engleza, dar asta nu ne-a încurcat să avem o comunicare bună. În afară că ne-a întâlnit la aeroport, ne-a făcut o mică excursie prin Catania de noapte.
Sunt un norocos! În afară că sunt norocos să întâlnesc oameni deosebiți în calea mea, mai am și noroc la diferite flecuri. Camera apartamentului care l-am închiriat, e situată la etajul 20 a celei mai înalte clădiri nu doar din Sicilia, dar și din tot sudul Italiei. Vă închipuiți ce panoramă se deschidea de la acestă înălțime! Linkul de pe airbnb cu apartamentul în care am locuit îl găsiți aici. Vă garantez că veți avea parte de cel mai spectaculos view din sudul Italiei!
Deoarece era târziu, toate plimbările și activitățile, le-am lăsat pentru a doua zi.

Catania. 10.04.2019
Ziua a doua am dedicat-o total orașului. Am pus ceasul la 5:30 pentru a prinde momentul răsăritului, care a fost cu adevărat spectaculos. Ne-a mers și cu timpul, am avut parte de cer senin. Pe la orele 6:15 din Marea Ionică s-a ivit soarele! Credeți-mă Prieteni, așa ceva te lasă fără cuvinte! E cel mai uimitor răsărit din viața mea! Iar de la balconul bucătăriei am prin panorama vulcanului Etna, scăldat în primele raze ale soarelui! Mama Natură ne-a făcut un cadou extraordinar! Am trezit fiul și împreună alergam din cameră la bucătărie și înapoi, pentru a savura orice clipă din ambele priveliști!
După toate acestea, am luat micul dejun și am plecat să descoperim orașul. Un mare plus al orașului, chiar dacă e Italia, sunt cafenelele din zonele neturistice, deschise devreme, chiar la ora 7, unde poți servi o cafea cu un croissant, la un preț foarte bun.

Aproximativ ora 6:15, soarele iese din Marea Ionică:
IMG-995f5116fac6c0c367cc0da0d7e84dea-V
Catania matinală:
IMG-2b1316bcdedabacde17167a1be49a767-V

O mică remarcă despre Sicilia! Sicilia e cea mai mare insulă din Marea Mediterană, care este o provincie a Italiei, capitala fiind orașul Palermo. Fiind un punct strategic, de-a lungul istoriei, insula a fost cucerită de diferite imperii și popoare. Astfel a fost colonizată mai întâi de fenicieni, apoi de cartagenezi, greci, Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, arabi, apoi tocmai din nord aici au ajuns vikingii, care au stăpânit insula aproape 100 de ani, germanii, francezii, spanioli, burboni și în sfârșit în 1860, insula se alătură Italiei.

Portul din Catania, Marea Ionică, vedere spre oraș si vulcanul Etna:
20190410_085844

La alegerea fiului, prima destinație a fost litoralul, el având în plan să se scalde, dar temperatura apei, i-a cam stricat planurile) Ne-am plimbat puțin prin port și malul Mării Ionice. Până am ajuns acolo, am avut și primele impresii despre oraș, adică mai bine zis, despre partea lui neturistică( Trotuare pline de rahat de mâțe și câini, mii de mașini parcate peste tot, fațadele neîngrijite și abandonate a multor clădiri, gunoi pe jos și puțin miros neplăcut pe alocuri! Dar dacă ești din Chișinău, toate acestea nu-ți provoacă șoc și dezgust))) Și totuși noi am mers în Sicilia pentru a primi plăcere și nu pentru a căuta minusuri!
Saturați de mare am mers la Piazza Duomo, centrul orașului, apoi la piața de pește din Catania, care se află chiar alături și e una din cele mai vechi piețe de acest gen, din Europa. Aici poți vedea, procura sau chiar gusta, practic orice pește sau fructe de mare din împrejurările Siciliei. În jurul pieței găsiți câteva cafenele, cu meniu din pește, dar nu v-aș sfătui să mergeți acolo, e prea turistic, adică scump și deloc gustos.
După Piazza Duomo, a urmat Piazza San Francesco d’Assisi, cea mai veche piață din oraș.

Piazza Duomo:
20190410_141615

Piața de pește din Catania, una din cele mai vechi piețe din Europa. Se află în imediată vecinătate de Piazza Duomo:
20190410_094508
Strigătele vânzătorilor, aglomerație, miros de pește:
20190410_094228

Nu departe de acestă piață se află Teatro Massimo Bellini, cel mai renumit teatru din oraș. Nu am putut intra în el, căci în acel moment în incinta lui, avea loc un eveniment legat de poliție, dar ne-am mulțumit și de împrejurări.
După vizitarea principalelor destinații, am făcut o plimbare pe principala stradă a orașului, Via Etnea, cu o scurtă pauză pentru un con de înghețată(gelato) și un espresso.

Renumitul Teatro Massimo Bellini din Catania:
20190410_092603
Nu știu ce eveniment era acolo, dar erau prezenți o sumedenie de polițiști:
20190410_092915
Via Etnea, principala stradă a orașului:
20190410_140700

Ne-am rătăcit prin cartierele neturistice, pentru a găsi un loc liniștit unde am putea lua masa. Am dat de o osterie tradițională și încă o dată ne-am convins că lifehackurile despre cum să găsești locale ieftine pentru a mânca, lucrează! Masa pentru două persoane, din două feluri de paste tradiționale, limonadă și jumătate de litru de vin local, ne-a costat 12 euro. Pe când în zonele turistice, o masă similară costă 20-22 euro.
Dacă sunteți în Catania și sunteți iubitori de paste, v-aș recomanda să gustați Pasta Norma, pastă tradițională siciliană cu vânătă, sos de roșii și parmigiano.

Pasta Norma, cu un alb de casă…doar pentru aceasta m-aș întoarce în Catania:
20190410_125442

Cartierele neturistice… Cafeaua e bună absolut peste tot:
20190410_105213

Am mers să facem o inspecție la supermarket, ca să putem compara prețurile și am fost plăcut surprins, prețurile diferă maxim cu 10 % de ale noastre, deci Catania e un oraș destul de ieftin. Ne-am încărcat cu cele necesare pentru seară și dimineață și am plecat acasă. Am decis puțin să ne odihnim și să ieșim tocmai seara la o plimbare pentru a savura orașul de seară. Pauza am folosit-o pentru a gusta un vin local, iar băiatul un suc.
Deoarece sunt un mare fan al vinurilor, pentru mine e important nu doar vinul, dar și atmosfera în care e servit, Oamenii și să fie respectat tot ritualul de servire!

Un roșu sicilian, pe fundalul Cataniei și Mării Ionice:
viber image 2019-05-05 , 13.39.00

Seara am ieșit să vedem altă față a orașului, cea de seară. Părerea mea e că pentru a înțelege și simți orașul, e nevoie să-l vezi dimineața, la masă și seara. Seara ni s-a deschis total alt oraș. Am mers în centru, de unde iar ne-am rătăcit prin cartierele neturistice, ca să vedem ce fac catanienii seara, cum se odihnesc, ce preferă. Am găsit o atmosferă de chill total, absolut diferită de străzile turistice, cu oameni relaxați, care stau la o vorbă, sau un vin. Catanieinii sunt destul de liniștiți și relaxați, aici nu găsești acel ritm nebun al marelor orașe. Am mai servit o cafea, o înghețată și am luat-o spre casă, ca sa ne culcăm mai devreme, căci la 5 dimineața aveam trenul spre Palermo.

Priviți ce minune)
20190410_190932
Și încă una:
20190410_082848
Orașul de seară:
20190410_194200
Piazza Duomo:
20190410_193441

Prețuri. Pentru un oraș italian, Catania mi s-a părut foarte ieftin. Prețurile în supermarketuri diferă de ale noastre cu vreo 10%. O masă pentru două persoane, cu apă, suc și vin local, începe de 12-15 €, în zonele neturistice. O porție de paste tradiționale, de la 5 €. Cafea espresso, de la 0.6 € în zonele neturistice și ajunge la 1,5 € în cele turistice. O sticlă de vin bun sicilian, de la 5 €. Autocarul de la aeroport până în centru, 4 € per persoană. Chiria unei camere într-un apartament de pe airbnb.com, ne-a costat 52 € pentru două zile, nu e cel mai ieftin, dar luând în considerație amplasarea și view-ul care se deschide din geam, cred că e Ok.

Palermo. 11.04.219
La 4:30 dimineața eram deja la gară, biletele erau cumpărate online de pe situl oficial al transportatorului, cost bilet matur Catania-Palermo 14 €, pentru copii 7 €. La 5 am pornit. Trenul era modern și destul de confortabil. Deoarece erau puțini oameni, băiatul s-a culcat pe scaunul vis a vis și a adormit, iar eu am rămas să privesc prin geam, la peisajele siciliene. Prieteni, dacă ajungeți în Sicilia și călătoriți între aceste orașe, neapărat alegeți trenul, veți avea parte de niște peisaje uimitoare. Tot drumul, care a durat aproape 3 h, am stat la geam, până și băiatul s-a trezit ca să le savureze! Munți, podgorii, orășele, tuneluri, dealuri…se schimbau după geam, unul după altul.

Trenul ne-a adus la gara centrală din Palermo, Palermo Stazioni Centrale. Am lăsat un rucsac la camera de bagaje, contra cost de 10 € pe zi și am plecat sa descoperim capitala Siciliei. Cea ce îmi place mult în majoritatea orașelor europene, e faptul cum ei proiectează nodurile de transport, adică gara auto e chiar alături de cea feroviară. E extrem de comod. Seara tot de la acestă gară trebuia să luam autocarul spre Roma.

Deci, Palermo. Orașul e total diferit de Catania. Se aseamănă doar prin mașinile parcate peste tot și clacsoanele scuterelor. E mai mare și mai monumental, clădirile și monumentele sunt mai îngrijite. Se simte influența musulmană, sub stăpânirea cărora Sicilia s-a aflat destul de mult timp. Multe moschee transformate în biserici catolice. La fel sunt multe clădiri încă de pe timpul vikingilor.20190411_093526.jpg

Prima destinație a fost Palazzo dei Normanni, un palat vechi de prin anii 1100, construit de vikingi. Deoarece erau doar ruinile rămase de la el, nu ne-am reținut mult. Ne-am rătăcit prin câteva cartiere și am ieșit la un parc, Villa Bonanno, care nu ne-a fost în plan să-l vizităm, dar deoarece am dat de el, am făcut un mic popas pe o bancă de acolo. În imediată vecinătate a parcului se află principala bijuterie a orașului Catedralli di Palermo, o catedrală imensă și foarte frumoasă, temelia căreia a fost pusă în 1185. Deoarece nu sunt un om credincios, bisericile le privesc doar din punct de vedere monumental și arhitectural. Și credeți-mă, acestă catedrală merită văzută. Am stat puțin înauntră, ascultând muzica liniștită de orgă. Am plecat mai departe spre Quattro Canti, patru case similare la o intersecție de străzi și Fontana Pretoria.

Parcul Villa Bonanno:
20190411_093906

Catedralli di Palermo…bijuterie:20190411_09463820190411_09472420190411_100950
Interiorul:
20190411_094928

Fontana Pretoria:20190411_10332020190411_103509

Grație și finețe?
20190411_102508

A venit vremea mesei și ca de obicei am mers mai departe de turiști pentru a găsi ceva autentic. Google mi-a zis ca este un loc, o osterie veche,  Antica Focacceria San Francesco, despre care se zice că e unicul local din Palermo, care niciodată nu a plătit tribut mafiei. Se află in centrul istoric și are două etaje. La primul etaj e situată focacceria de tip bistro și prețurile sunt mai joase, iar la etajul doi însăși restaurantul, unde prețurile evident sunt mai înalte. Doar că restaurantul e deschis numai pentru prânz și cină. Prețurile pentru o masă în bistro, pentru două persoane cu tot cu băutură, încep de la 15-18 €. În restaurant de la 22-25 €.

Deoarece nu am avut mult timp pentru Palermo, toată plimbarea noastră a fost superficială, dar și aceasta ne-a lăsat sentimente si amintiri plăcute.

Minune:
20190411_103920

Malul Mării Tiraniene:20190411_112057

Amenajare:20190411_112409

În afară de toate aceste bijuterii și minuni, am dat peste ceva șocant! O porțiune de plajă din oraș, era într-o stare catastrofală!!! Plin de deșeuri, plastic, zoaie și gunoaie… Nu știu cum voi, dar eu respect și mă închin în fața Naturii, ea e casa și mama noastră și nu pot înțelege, de ce ne batem joc de ea???

Priviți aici, mi-e groază:
viber image 2019-05-05 , 14.13.01viber image 2019-05-05 , 14.13.02
Oameni, de ce procedași așa, pentru ce Natura v-a înzestrat cu rațiune?
viber image 2019-05-05 , 14.13.03

Sper totuși că rațiunea și cultura europenă va învinge prostia din capul acestor oameni și așa ceva nu va mai fi posibil!

Spre seară ne-am întors înapoi la gară, ca sa luăm autocarul spre Roma. Ne aștepta o călătorie cu o durată de 12 h și o distanță de 900 km. Biletele le-am procurat de pe situl oficial al transportatorului, la preț de 51€, dintre care 30 € bilet pentru matur și 21 € pentru copii. Până a procura bilete la autocar, mă gândeam să zburăm cu avionul. Ryanair are zboruri din Palermo spre Roma cu 20-30 €, per persoană. Dar ultimul zbor e la ora 18, deci la aeroport trebuia să fim cel puțin la 17, plus o oră în drum, din oraș trebuia să ne pornim la 15:30-16:00, ceea ce ne fura din timpul rezervat pentru Palermo. Al doilea factor e prețul. La costul zborului se mai adaugă drumul spre aeroportul din Palermo, apoi drumul din aeroportul din Roma. În afară de costuri suplimentare la drum, se mai adăuga costul unei nopți de cazare în Roma. Iar ultimul și cel mai valoros argument în favoarea autocarului, a fost traseul pe care el merge. Toată autostrada din Palermo până la feribotul din Messina, care leagă Sicilia de Italia continentală, e situat pe malul mării. Și iarăși am avut parte de cer senin și de un apus uimitor. To traseul am savurat marea, podgoriile, satele și orășelele mediteranene și relieful Siciliei.

În interiorul feribotului ce ne-a trecut de pe insulă, pe continent:20190411_221737

Deci, după ce am suprapus argumentele pro și contra, am ales autocarul. Mereu alegem rutele de noapte pentru a ne deplasa între orașe, dacă distanța e mai mare de 400 km. Asta ne permite să facem o economie semnificative de bani. Nu aveți de ce vă teme, căci în Europa, toate autocarele care leagă două orașe, sunt confortabile, standardul Euro-6 sau cel puțin Euro-5.

Ne-am luat rămas bun de frumoasa Sicilie…înainte ne aștepta Orașul Etern.

Prețuri. Palermo e puțin mai scump ca Catania, dar nu cu mult.  Prețurile în supermarketuri diferă de ale noastre cu vreo 15%. O masă pentru două persoane, cu apă, suc și vin local, începe de 16-20 €, în zonele neturistice și 20-25 € în zonele turistice. O porție de paste tradiționale, de la 8 €. Cafea espresso, de la 1 € în zonele neturistice și ajunge la 2 € în cele turistice. O sticlă de vin bun sicilian, de la 5 €. Chiria unei camere într-un apartament rezervat pe airbnb.com, începe de la 20 €  noaptea, un pat într-un hostel rezervat pe hostelworld.com, începe de la 15 €, o cameră într-un hotel de 3 stele, rezervat pe booking.com începe de la 30 €.

Roma. 12.04-14.04.
La 7 dimineața am ajuns în Roma, gara Tiburtina. Am avut nevoie să intrăm în metro, dar am dat de un mic obstacol. Nu aveam cash mărunt, iar terminalul de vânzare a biletelor nu primește card sau bancnote mai mari de 20 €. A fost nevoie să căutăm un loc pentru a schimba banii. După ce am hotărât întrebarea, am coborât în metro și am ajuns la gara Termini, în regiunea căreia era situat apartamentul nostru. Proprietarul a fost receptiv și ne-a permis să ne lăsam bagajele în apartament la ora 9, cu toate că check-in-ul, conform regulilor era tocmai la ora 14. De fapt am închiriat o cameră micuță, nu tot apartamentul. Dar pentru un matur și un copil de 10 ani, a fost suficient. Camera era mică de tot, aproximativ 8-9 m.p, dar avea toate cele necesare, pat cu două nivele, fierbător pentru apă, cameră de baie cu duș, wc și lavoar, cafea, ceai și chiar climatizator. Apartamentul l-am luat, la fel ca și multe alte dăți, de pe airbnb.com, la preț de 70 € pentru două nopți. Locația apartamentului e foarte comodă, ceea ce ne-a permis să facem o economie suficientă la transport, am folosit doar o dată metroul și o dată autobuzul și să ajungem ușor la gară la 4:30 dimineața, pentru a lua autocarul spre aeroport. Linkul de pe airbnb cu apartamentul în care am locuit îl găsiți aici.

Pentru Roma programul a fost standard, vizitarea celor mai renumite atracții turistice, degustarea a zeci de feluri de pizza, a vinului și zeci de chilometri de plimbări. Pentru Roma am avut rezervate două zile pline și deoarece am mai fost în Roma la sf. lui 2017, vizitarea orașului a fost mai mult pentru fiul meu, căruia a început să-i placa istoria și antichitatea.

Orașul Etern:20190412_114045.jpg

Repejor un duș, rucsacul cu cele necesare și am șters-o sa descoperim Roma. Prima destinație a fost Fontana di Trevi, cu miile de turiști care-și faceau salfie((( Apoi a urmat Piazza Scanderbeg, Panteonul, Piazza Navona, Piazza Venezzia, Altare della Patria, Columna lui Traian, Foro Romano, Palatino și fugitiv Colosseo, căci pe a doua zi avem tichete de intrare în el.

Fontana di Trevi. Din cauza mulțimii de turiști, nu mi-a reușit să fac o poză normală:20190412_104603


Panteonul. Comandat de Marcus Agrippa ca un templu pentru toți zeii din Roma antică, și reconstruit de împăratul Hadrian, în aproximativ 126 d.Hr.
20190412_105914
Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact.20190412_11013820190412_110818

Piazza Navona, practic cea mai mare și cunoscută, piață din Roma:
20190412_112509
Priviți cât de detalizate sunt sculpturile:
20190412_113012

Altare della Patria:20190412_114810

Columna lui Traian. Nu cred că merită descrisă, toți cunoaștem istoria ei și legătura directă cu Moldova și România:
20190412_121858
Am prin acet pescăruș, pe ruinile unei coloane:
20190412_121845

Piazza Venezzia:20190412_12103620190412_120155

Foro Romano:20190412_151541.jpg

Data aceasta am fost mai mult informat despre Roma și după sfaturile multor călători am mers în cartierul Trastevere, un cartier mai puțin turistic cu o mulțime de cafenele și restaurante unde poți mânca bine, la un preț rezonabil. Cartierul se află pe malul de vest al Tibrului. Chiar vă recomand să mergeți aici pentru o mâncare bună. Unicul neajuns, dacă-l putem numi așa, e faptul că restaurantele autentice, care lucrează mai mult pentru localnici decât pentru turiști, sunt deschise doar pentru a servi prânzul, apoi se închid și se deschid deja la cină. O masă pentru două persoane cu tot cu vin, începe de la 18-20 €.

Cașcaval:20190412_141543

Seara am petrecut-o plimbându-ne pa malul Tibrului și împrejurările Colosseum-lui. Roma ca și orișicare alt oraș, are câteva fețe, cea de dimineață, când orașul abia se trezește, cea de zi, aglomerată, energică și plină de evenimente și evident cea de seară și noaptea, plină de lumini, mai puțin aglomerată, cu cafenelele și terasele sale pline de oameni.

Tibru:20190412_123751.jpg

A doua zi în capitala Italiei, a început dimineața devreme, pentru că avem programată intrarea la Colosseum, la ora 8:45, dar mai aveam 20 min de mers pe jos până acolo. Biletele pentru intrarea în Colosseum sau orișicare altă atracție turistică din Italia le puteți procura de pe acest site. Aceasta vă scutește de două rânduri imense, unul la procurare, altul la intrare. Alegeți orele matinale, ca să scăpați de miile de turiști care după 10 invadează locația, în special chinezii. Cost bilet maturi 12 €, copii 6 €.

Nici o descoperire, nu începe fără o cafea:20190413_075348.jpg

Colosseum e magnific și măreț, mai ales când ești în interior. Simplu gând la ceea că te afli într-o construcție de peste 2000 ani, pietrele căreia au văzut atâtea…timp, lupte, gladiatori, imperatori, regi, sânge, războaie…te face să te simți cumva mizer, față de timp și istorie:IMG-4b49f87c97aba4291630e3fb458a1655-V
Pescăruși:
20190413_182440

Am stat vreo două ore în interior, privind construcția, pereții, pietrele și meditând…până nu au năvălit chinezii)))
20190413_09234820190413_090905

Panormă spre Arcul lui Constantin din interiorul Colosseum-ului:20190413_093218

Vaticanul, a fost următoarea destinația. Am luat-o iarăși prin Tratevere ca să mâncăm și să găsim unde să printăm bordingpass-urile pentru zbor. Apropo, Ryanair nu oferă bilete electronice cetățenilor non-UE! Așa că dacă mergeți cu pașaportul moldovenesc, aveți grijă să le printați după, ce faceți check-in-ull.

Ne-am abătut puțin de la rută care ne-a desenat-o google map și am dat peste un loc interesant, de unde se vede tot orașul. Îl găsiți, pe malul vestic al Tibrului, chiar lângă Basilica di Santa Maria in Trastevere.20190413_113153

Vaticanul impresionează la fel ca și Colosseum-ul, sau alte monumente și locuri din Roma. În interior nu am intrat, am vizitat doar Piazza San Pietro și împrejurările. Nu poți rămâne indiferent față de un loc, care o perioadă îndelungată de timp, nu doar a influențat, dar și a hotărât soarta lumii. La fel ca și secretele, care sunt păstrate în Vatican. Data viitoare încercam să ajungem aici, dimineața devreme, ca să evităm miile de turiști.

Piazza San Pietro:
20190413_122117Bazilica Sfântului Petru:20190413_131022

Trecând podul Vittorio Emanuele II, am ajuns înapoi pe malul estic al Tibrului. De pe pod se deschide o panoramă perfectă spre castelul San’t Angelo. Am coborât sub pod și ne-am plimbat pe malul Tibrului până la podul Giuseppe Mazzini, de unde am luat-o iar spre Colosseum, unde am făcut câteva poze pentru un alt proiect #kulyokchallenge, e un proiect făcut mai mult pentru glumă, decât ceva serios, despre care voi povesti mai târziu. Fiul meu a fost puțin stresat și impresionat de mulțimea de oameni care trăiesc pe malul Tibrului, unii chiar sub poduri, alții în corturi. Probabil sunt migranți sau oameni cărora li s-a întâmplat ceva în viață, de au ajuns să locuiască acolo. Dintre toți doar o pereche de turiști din Polonia, trăiau acolo din cauza că așa e stilul călătoriei lor.

Castelul San’t Angel:20190413_13134920190413_131916

În acea zi am cronometrat distanța parcursă cu ajutorul Strava și aplicația ne-a arătat în jur de 27 km parcurși pe jos. Mi s-a părut destul de ok pentru doi bărbați, dintre care unul de 10 ani, iar altul de 37) Și cel mai plăcut și uimitor pentru mine, a fost acel fapt că băiatul a trecut distanța fără mari greutăți, sau mofturi. Despre importanța călătoriei cu copiii, am scris un articol întreg. Detalii aici.

Seara standardă, ca înainte de plecare: mâncare, vin, pregătire și verificare bagaje, culcarea mai devreme decât de obicei.

Poftă mare:20190413_141801

Dimineața la 4:10 eram deja la autocar, la gara Termini, de unde plecam spre aeroportul Ciampino. Biletele le-am procurat online,de pe situl oficial al transportatorului , la preț de 5 € per persoană.

Zborul a fost cu ceva aventuri) Pregătiți pentru decolare, ni s-a anunțat ca avionul are dificultăți tehnice și e nevoie să coborâm pentru a ne întoarce în aeroport. În aeroport am fost anunțați că vom pleca cu alt avion tocmai la 11:20, deci trebuia să așteptăm mai mult de 5 h. Dar reprezentanții Ryanair, au fost receptivi și prietenoși cu noi, propunându-ne apă, cafea și ceva mâncare. Am decolat la 11:40 cu alt avion care tocmai s-a întors din București. Ajungând acasă, a doua zi, am depus o petiție pe situl oficial Ryanair, pentru a primi o recompensă pentru zborul întârziat. Conform legislației UE, fiecare pasager, are dreptul la o recompensă de 250 €, pentru întârzierea zborului cu mai mult de 3 h, la o distanța de peste 1000 km. Chiar a doua zi după depunere am primit un mail de la companie, cu scuze oficiale și cu informație despre faptul că în decurs de 10 zile, îmi vor fi transferați pe card 500 € recompensă, adică câte 250 € per persoană. Zis și făcut, peste o săptămână banii erau deja pe card! Am fost uimit dar și plăcut surprins de atitudinea companiei! Aveam bani practic pentru încă o călătorie. Chiar în aceiași zi am rezervat câteva zboruri tot de la Ryanair.viber image 2019-05-05 , 16.05.23

Aceasta a fost mica noastră vacanță în Italia, unde neapărat ne vom întoarce și nu numai o dată, căci acestă țară e o bijuterie pentru iubitorii frumosului, istoriei, arhitecturii, Naturii, bucătăriei și vinului!

Călătoria a avut un impact major atât asupra fiului meu, care și-a îmbogățit semnificativ cunoștințele despre lumea înconjurătoare, cât și asupra relației noastre! O săptămână plină de comunicare, discuții despre cele văzute, despre istorie, lumea înconjurătoare, artă și Oameni…

Merg să mă pregătesc pentru următoarea călătorie, până la care au rămas mai puțin de două săptămâni…. Vă îmbrățișez și vă doresc Călătorii adevărate, însoțiți de cei mai dragi Oameni!

 


5 gânduri despre “Italia – de la sud până în capitală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s