Evaluarea orașelor

Salutare Prieteni, Cititori, Călători! Demult nu am scris nimic pe blog… Până la următoarea călătorie au mai rămas doar câteva zile, după care voi avea material nou, pentru al publica, iar până atunci mă împart cu voi, cu emoțiile trăite anul trecut, care a fost un an extrem de interesant și plin de călătorii!

Am făcut un mic top, sau o evaluare mai bine zis, a orașelor în care am fost în ultimii ani. Am ales doar cele, care m-au atins cu ceva și care le-aș recomanda să le vizitați. Am luat în calcul atmosfera de acolo, prietenia, prețurile, comoditatea, infrastructura. Nu uitați că toate călătoriile noatsre sunt bugetare, deci confort maxim, la preț minim!

Primul în topul meu, puteți să nu fiți de acord, să mă contraziceți, dar pentru mine Best Of The Best, este Tbilisi, capitala Georgiei!

1. TBILISI. M-am îndrăgostit de acest oraș, imediat ce am ajuns acolo! Da, nu e cel mai modern, nu e cel mai dezvoltat, nu are cea mai perfectă infrastructură…dar atmosfera, viața și Oamenii e acolo, compensează orice neajuns! Cei care au fost, mă vor înțelege bine, cei care nu, vă recomand să mergeți acolo cât mai urgent! Nu e corect să compar orașul cu alte orașe vizitate, dar voi compara emoțiile rămase după fiecare din ele. Ca să nu scriu mult, sau cumva să vă plictisesc, găsiți aici un articol întreg despre Georgia.
Tbilisi:IMG-2b02b1a23f86f05d0a19e7cd8394c572-V

Prețuri. La acest capitol Tbilisi e destul de accesibil. Să zicem e ceva mediu între un oraș ieftin european și unul mediu. O cafea espresso, variază între 0,6 euro în oraș și 1-1,5 euro în zonele turistice. O cină pentru doi, cu vin, într-un restaurant începe de la 10-20 euro. O sticlă de vin roșu georgian, de calitate, de la 3 euro. În supermarketuri prețurile sunt practic identice cu ale noastre din Moldova, doar că deservirea e mai proastă(

Chiria, o puteți găsi de la 3 euro noaptea, pentru un pat în hostel, de la 12-15 euro noaptea pentru un apartament în centru, rezervat pe airbnb.com, sau de la 20 euro noaptea, pentru o cameră într-un hotel cu 3 stele rezervat pe booking.com.

Atmosfera. Tbilisi poate fi considerat orașul Prieteniei! Aici oricine e gată să te ajute, să te servească cu ceva, sau chiar să te invite acasă. La fel e un oraș foarte liber. Practic poți fi cela cine ești, fără a te preface.
În Tbilisi vechiul se intersectează cu noul.. Construcțiile în stil hi-tech din sticlă și metal, stau cot la cot cu stradele înguste, încâlcite, cu case vechi din lemn, sau terase și balcoane amenajate în stil tradițional și toate astea îi dau un farmec special.
Veselia, dansul și muzica, e o temă aparte despre care s-ar putea scrie câteva articole. În orașul vechi, practic la orice colț, dai peste un pictor, muzician, sau un band întreg, care cântă și dansează, creând o atmosferă nemaipomenită!


Siguranța. În Tbilisi te simți în siguranță! Și nu doar te simți, dar așa și este în realitate. În 2018 Georgia a nimerit în topul celor mai sigure țări pentru turiști. Poliția e foarte amabilă, nu ia mită și nici nu v-aș recomanda să încercați să le-o dați, majoritatea vorbesc engleza și rusa.

Bucătăria și vinul. Ahhhh….asta e dragoste la prima gustare! Khachapuri, khinkhali, frigărui, pentru cei care mănâncă carne…vinurile Saperavi, Kindzmarauli, Mukuzani, Aleksandroulli, Mtsvane…cașcavaluri, brânzeturi și băutura tare Chacha… Paradisul gurmanilor, sau cum mai zic eu uneori, oragasm gastronomic)
Cu alegerea localului unde să mâncați, nu veți avea dureri de cap, practic peste tot gătesc bine. Pentru iubitorii de vinuri, recomand wine-barurile, dar nu cele din zonele turistice. Alegeți cele din cartierele mai puțin aglomerate, unde probabil veți fi deserviți de însăși proprietarul localului, de la care veți afla multe lucruri noi și interesante despre vinurile georgiene.
Iubitorii de cafea însă, vor fi dezamăgiți, în Tbilisi nu peste tot poți găsi cafea bună, în afară de cea turcească, dar depinde de local.

Comunicarea. Oamenii de acolo intră ușor în contact cu străinii, la fel foarte repede te poți alege și cu câțiva prieteni.

Curte tradițională, din orașul vechi:
IMG-70db21ef0d8a235ff73be09ecaff5776-V

Perioada perfectă pentru a vizita orașul: aprilie-iunie, septembrie-noiembrie.

2. LISABONA. Sincer, mi-a fost foarte greu să aleg între Lisabona și Tbilisi, cărui oraș să-i dau primul loc, iar cărui locul doi! De ambele orașe sunt îndrăgostit la nebunie și în ambele neapărat, mă voi întoarce. Dar, totuși Lisabona am plasat-o pe locul doi.

Panorama Lisabonei:IMG-1a42640caeb0b39d45b21f03992feb5f-V

Lisabona – orașul care miroase a cafea, a cafea bună! Și aceasta nu e glumă. Peste tot unde am servit cafea, băutura a fost perfectă! Nu contează, achiți pentru ea 0,6 euro, sau 2 euro, oricum va fi la nivel.

Prețuri. Lisabona e un oraș destul de ieftin, pentru spațiul european. Prețurile în supermarketuri practic nu diferă de cele din Moldova. Poate doar la unele produse, dar și ele nu diferă mai mult de 10-15 %. Un espresso, aromat, dens, gustos, variază între 0,6 euro în zonele neturistice și 1,6-1,8 euro în zonele turistice. O sticlă de vin portughez începe de la 34 euro. O masă pentru două persoane, cu tot cu vin sau cafea, într-un restaurant din zonele neturistice unde mănâncă locuitorii orașului, începe de la 20-25 euro, sau 30-40 în zonele turistice. Chiria unui pat într-un hostel rezervat pe booking.com, sau hostelworld.com, începe de la 10 euro noaptea, o cameră într-un questhouse, rezervată de pe aceleași platforme, de la 15-20 euro noaptea, un apartament studio, în apropierea centrului, rezervat pe airbnb.com, de la 18-20 euro noaptea, cameră într-un hotel de 3 stele, rezervat pe booking.com, de la 25-30 euro noaptea.

Atmosfera. În Lisabona simți că ești acasă, cel puțin nouă ni s-a creat așa o impresie. Străzile sale înguste, tramvaiul, balcoanele cu haine atârnate, fațadele din teracotă(azulejo) ale caselor, terasele restaurantelor, aroma de cafea, vântul din golf și Oceanul Atlantic, Oamenii care nicăieri nu se grăbesc ritmul lent…

Bucătăria și vinul. Din vinuri, evident că e nevoie de gustat Portvein-ul. Vin roșu dulce, autentic portughez, patria sa fiind considerat orașul Portu, din nordul țării. În afară de vin, lichiorul din vișine Ginja.
Bucătăria portugheză e reprezentată în majoritate din cărnuri, pește, în special la grătar, legume și patiserie. Neapărat să gustați tartele dulci Pasteis cu o ceașcă de espresso.

Tartele Pasteis cu o ceașă de espresso:20181017_204834

Brutarul care coace minunatele Pasteis:IMG-5bd6b692bcacd8f3c2130b0320e086bf-V

Ce să vizitați. Absolut tot orașul! Faceți o călătorie pe jos, începând de dimineața și până seara. Încercați să mergeți cât mai mult pe jos, doar așa veți înțelege și cunoaște orașul cel mai bine. Luați și o călătorie cu legendarul tramvai 28, dar străduiți-vă să ajungeți la el cât mai devreme, pentru a evita cozile din turiști, care se formează pe parcursul zilei. O călătorie cu el vă costă 3 euro.

Legendrul tramvai 28:
IMG-148dcceb03c92edd1db088f3d1646d51-V

În cazul în care dispuneți de timp, neapărat vizitați Cabo da Roca, cel mai vestic punct al continentului european, se află la 30-40 km de Lisabona, pe malul Oceanului Atlantic. La fel recomand orășelul Sintra, care se află pe același traseu ca și Cabo da Roca, deci aveți nevoi de jumătate de zi pentru a le vedea pe ambele.

Comunicare și prietenie. Straniu, dar necătînd la mulțimea de turiști care anual vizitează Lisabona, localnicii sunt destul de calmi și foarte prietenoși. Ușor încep o discuție cu străinii și neapărat te ajută. Într-o cafenea, într-un cartier neturistic, proprietara, m-a servit cu o ceașcă de espresso, după ce eu din neatenție am vărsat-o pe a mea. A refuzat să ia bani și a schimbat cu noi câteva vorbe. Așa ceva cu siguranță nu veți întâlni în Veneția, Roma, Madrid sau Paris.

Atmosferă:
IMG-1b0274390a79acd4340437d7b25c7d8f-V

Podul 25 Aprilie:IMG-4e2cd75ecf4cfcadf6b701554f31d835-V

Cabo da Roca:IMG-3bdded20f74167883b732dccd2198bc7-V

Perioada perfectă pentru a vizita orașul: martie-mai, septembrie-noiembrie.

3. BUDAPESTA. Capitala Ungariei, orașul care mi-a câștigat respectul nu doar prin cultură și arhitectură, dar și prin urbanism. E orașul cu cea mai bună infrastructură pentru pietoni și cicliști. În Budapesta Oamenii au învins automobilul!

Panorama Budapestei și a Dunărei De pe muntele Gelleret:IMG-36b98586a3260629b0b23f87401008ef-V

Deci, Budapesta e un oraș destul de interesant și ieftin, pentru o capitală europeană. E un mic paradis pentru admiratorii arhitecturii secolului 17-19 și arhitecturii imperialiste. Toți cunoaștem că Ungaria a fost parte din imperiul Austro-Ungar care pe timpuri controla o bună parte din continentul european.

Prețuri. În supermarketuri, prețurile sunt cu aproximativ 10-15% mai mari ca la noi. O cafea espresso variază între 0,8 euro, în zonele neturistice și 2-2,5 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant în apropierea centrului, începe  de la 30 euro. O sticlă de vin local de la 3 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 10-12 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 20 euro. O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 35 euro.

Atmosfera. Orașul e destul de liberal și tânăr. Ma uimit faptul, cum mulți tineri stau seara cu o băutură, în special pe podurile ce trec peste Dunăre, sau pe malul râului, socializează, glumesc, dar totodată rămân adecvați și conștienți de ceea ce fac. Persistă cultura consumului de alcool.
Budapesta e un muzeu sub cerul liber! Unde nu ai merge sau plimba, dai peste o clădire istorică. Tot ce prezintă o valoare, este păstrat și restaurat.

Havuzul de lângă Parlament:20180705_125000

Bucătăria și vinul. Vizitați piața Centrală(Kozponti Vasarcsarnok), apropo, una din cele mai frumoase din Europa, unde la etajul doi se află un food court, cu multă mâncare tradițională. Cei ce mănâncă carne, eu de exemplu nu o mănânc, pot gusta gulaș-ul maghiar. Din băuturi, neapărat lichiorul negru Zwak Unicum și vinul Tokaji.

Piața Centrală(Kozponti Vasarcsarnok):20180705_104324

Ce să vizitați. Absolut tot orașul! Ambele maluri ale Dunării au locuri interesante, adică și Buda, și Pesta. Orașul e format din două orașe diferite, în trecut, care și au format Budapesta. Faceți o plimbare pe malul estic al Dunării, de la Podul Libertății, până la Parlament, apoi mergeți până la Insula Margareta, treceți Dunărea peste podul Margareta și faceți o plimbare pe malul vestic al Dunării înapoi spre Podul Libertății. Pentru cele mai bune panorame ale orașului, e nevoie să urcați  pe Muntele Gellert.

Parc pe malul Dunării:20180706_113030

Infrastructura. La acest capitol, Budapesta e Nr.1, nu doar în cadrul evaluării mele, dar și în toată Europa. Aici pietonii au învins automobilul, iar orașul în totalitate e dirijat conform necesităților oamenilor și amenajat pentru pietoni și cicliști. Multe zone industriale au fost ori evacuate la periferiile orașului, ori transformate în spații publice cu menire culturală și socială.

Piste pentru cicliști:IMG-18e935515657173b0a8456b27e229775-V

Teren de joacă pentru copii, pe Muntele Gelleret. Nimic din plastic ieftin, piesele sunt fabricate din metal, lemn sau cauciuc! E gândit orice detaliu. Fiul meu i-a pus acestui teren un 10 cu plus)20180706_115627

Nu știu cum voi, dar eu ador orașele în care circulă tramvaiul, el dă orașului un farmec special. Budapesta, nu numai și-a păstrat rețeaua de tramvai, dar și a lărgit-o și modernizat-o.

Priviți ce minune! Tramvaiul schimbă panorama orașului!IMG-238132eb47b47f6de154747cb1a7c47d-V

Comunicarea. Poate nu prea am reușit să cunosc și să înțeleg locuitorii orașului, dar mi s-au părut mai puțin prietenoși sau deschiși față de turiști, ca cei din Tbilisi sau Lisabona. Vorbitori de engleză, întâlnești mai rar, poate printre cei tineri, procentul e mai mare, însă mulți vorbesc rusa, în special oamenii mai vârstnici, deoarece pe timpuri Ungaria a făcut parte din blocul socialist.

Alee:

IMG-a9e779c6f9942faefe7504ac3046dbac-V

Infrastructură:IMG-9ad0f1a92b5873df70be456943046ae5-V

Perioada perfectă pentru a vizita orașul: mai-iulie, septembrie-octombrie.

4.VILNIUS. Capitala Lituaniei, e unicul oraș dintre capitalele fostelor republici URSS, pe care am inclus-o în acestă listă. De fapt am fost și în Tallin, capitala Estoniei, care e mult mai frumos și dezvoltat, dar nu-i pot da o apreciere căci am fost acolo doar jumătate de zi, în trecere din Tartu spre aeroportul din Tallin. Voi scrie un articol aparte la începutul lui 2020 când vom merge în Helsinki, Tallin și Riga. 

Deci, Vilniusul e o adevărată comoara, pentru iubitorii orașelor medievale, străzilor înguste, paburilor și tradițiilor. Orașul vechi, sau centrul istoric e un muzeu sub cerul liber. Aici totul e păstrat, restaurat, îngrijit și foarte curat. Nu-ți vine a crede că acesată țară, adică Lituania, a făcut parte, ca și noi din URSS.

Panorama Vilniusului, de acoperișul turlei Universității din Vilnius:20180608_112902

Apropo, în Vilnius se află una din cea mai veche universitate din Europa.

Prețuri. În supermarketuri, prețurile diferă de ale noastre 5-10%. O cafea espresso variază între 0,7 euro, în zonele neturistice și 2 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant în apropierea centrului, începe  de la 15 euro. O sticlă de bere locală, de la 1 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 8-10 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 13 euro. O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 25 euro. Deci Vilniusul e o destinație destul de bugetară.

Bucătăria și vinul. Bucătăria e reprezentată în special din bucate din carne, ciuperci și făinoase, totuși e o țară nordică. Vin nu prea au. Neapărat gustați Cepelinai, mâncare tradițională lituaniană. Cartofi umpluți cu brânză sau carne, depinde de preferințele fiecăruia. Vă asigur, că jumătate de porție vă ține sătul toată ziua.
Din băuturi, gustați tincturile, în special cele din ierburi și berea.

Cepelinai cu brânză și un păhărel de tinctură de ierburi:received_1662051370547259

Ce să vizitați. Absolut tot orașul vechi! E destul de mic și vă ajunge maxim jumătate de zi. Apoi urcați dealul castelului și vizitați însăși castelul Gediminas, de unde se deschide o panoramă bună a orașului. La fel vă recomand o plimbare pe malul râului Neris, dar în special seara.
Muzeul Genocidului, Catedrala din Vilnius, Turnul Televiziunii din Vilnius…la fel sun destinații turistice destul de populare.

Panoramă spre râul Neris, seara:received_1661455457273517

Renumita pictură murală „Putin and Trump”:received_1662336600518736

Comunicarea. Vilniusul e destul de democrat, liber și deschis. majoritatea locuitorilor orașului vorbesc engleza și rusa. Logic e că engleza o vorbesc tinerii, vârstnicii mai mult rusa. Pentru vorbitorii de rusă au o atitudine specială, în majoritate nu chiar pozitivă. Dar, dacă le dai de înțeles că nu ești din Rusia, imediat își schimbă atitudinea.
Nu am întâlnit nimic negativ din partea locuitorilor, față de turiști.

Trecere pentru pietoni:20180607_202453

Atmosfera. E ceva special. Centrul istoric, parcă te duce unde în poveștile lui Anderson. Iar când ajungi seara pe malul Nerisului, dai de o atmosferă de veselie. Pe malul râului sunt situate o mulțime de terase și baruri, unde poți servi o bere, vin sau alte băuturi. Chiar dacă lituanienii consumă destul de mult alcool, ei rămân adecvați și transformă totul în glumă și veselie. Aici poți participa la diferite concursuri de dans, sau pur și simplu dansa stap, fusion, jazz sau bit.

Toți la dans, după un păhar de tărie)
20180607_222205.jpg

Neapărat să vizitați Lituania și capitala sa! Nu doar în marele orașe din Europa poți găsi ceva interesant și neobișnuit…
Perioada perfectă pentru a vizita orașul sunt lunile mai-iulie, septembrie-octombrie.

5. LONDRA. Practic capitala lumii, capitala financiară, culturală și științifică a Europei. Din start vreau să menționez că evaluarea Londrei nu va fi destul de obiectivă, din câteva motive. Primul e, că am fost în Londra doar o dată, am stat doar trei zile cu ocazia zilei de naștere a fiului și acesta nu-mi permite să văd totul real sau să compar. Londra e prea mare, ca să o cunoști în trei zile. Al doilea motiv, e că am iubit acest oraș încă din adolescență, când am făcut cunoștință cu rockul britanic, care l-am îndrăgit pentru toată viața. Londra e capiatala țării unde au apărut așa formații ca Deep Purple, Led Zeppelin, Queen, Beatles… de aceea nu pot observa negativul)
Nu cred că am multe ce zice despre acest oraș, va fi nevoie să mai vin de câteva ori, pentru a putea fi mai obiectiv. Până ce am rămas doar cu emoții pozitive!

Panorama Londrei, din cabina London Eye:

IMG-794c027e149ae835004d7621fa334d6b-VIMG-5db69877b111698db7766835375dfcd1-V

Prețuri. Londra e un oraș foarte scump. Dacă produsele alimentare nu diferă cu mult de cele din Moldova, atunci transportul, chiria, prețurile în localuri și multe altele, diferă enorm.
În supermarketuri, prețurile sunt cu aproximativ  10-20% mai înalte ca în RM. O cafea espresso variază între 1,2 euro, în zonele neturistice și 4-5 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant nu din cele mai scumpe, începe  de la 50-60 euro. O sticlă de bere locală, de la 2-3 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 15-18 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 35-40 euro. O noapte într-o cameră, dintr-un apartament, evident că nu în sectoarele centrale, rezervată de pe airbnb.com, începe de la 25 euro O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 35 euro. Deci Londra e scumpă. Dar necătând la toate astea sunt multe șmecherii și lifehackuri cum poți face economii de bani, chiar și în Londra. Detalii aici

Bucătăria și vinul. După câte cunoaștem, britanicii nu prea au propria bucătărie tradițională. Dar Londra este o metropolă multinațională și multiculturală, bucătăria sa e reprezentată practic de toate bucătăriile lumii. Și un fapt tare interesant…aici dacă guști mâncare indiană, pakistaneză sau oarecare alta, ea va fi identică la gust și calitate cu cea din țara de origine. Deci, puteți merge în Londra, pentru a gusta mâncare practic din orice colț al lumii
Din băuturi, berea, în special Guiness-ul iralndez, berea locală sau whiskey. Vinurile ca și mâncarea, sunt practic din orice colț al lumii.

Ce să vizitați. Ohhhh….sunt pre multe. La orice colț,  în orice parc, clădire, stradă este ce de văzut. Noi am vizitat Big Ben-ul, London Eye, British Museum, Natural History Museum, Westminster Abbey, Tower Bridge, Buckingham Palace, parcul Saint James, Lego Shop, M&M Shop, Chinatown, Piccadilly, Abbey Road, Gara Victoria și multe altele. Evident că mi-e destul de greu să zic ce merită vizitat și ce nu.

Buckingham Palace:IMG-11bd6c6d83f05ee1c82a366830e98af0-V

Tower Bridge:IMG-dcbf75e9c3df419ee60472eed1b777bb-V

Comunicarea. Locuitorii orașului mi-au părut destul de deschiși si receptivi. Dar cred că nici nu poate fi altfel, luînd în calcul multiculturalismul și mulțimea de migranți de aici. Însă migranții aici sunt alții, destul de civilizați și educați, cel puțin nu ca cei din Paris sau Roma. Nu știu cărui fapt se datorează aceasta.
Aici poți vorbi engleza liber, la nivelul care cunoști, nimeni nu te va critica sau nu va face glume pe seama ta. În cel mai rău caz, dacă nu te vor înțelege, te vor întreba încă o dată.

Chinatown:20181111_112821

Atmosfera. Londra niciodată nu doarme. Atât ziua cât și noapte pe străzi vezi, practic aceeași mulțime de oameni. Aici totul decurge într-un ritm turbat, dacă nu-l prinzi ești în afara lui. Londra te încarcă cu energie, te impune să mergi spre scopurile tale, dar totodată te scurge de puteri și energie.
Cel mai mare plus al Londrei e Libertatea și nonconformismul! Aici cu adevărat poți fi cela cine ești, sau cine vreai să fii. Nimeni nu te va critica, sau nu se va uita în partea ta, chiar dacă mergi într-un ciorap și acela rupt.

Piccadilly, un loc de cult din Londra:20181111_101740

Polițist:20181112_105428

Renumita trecere de pietoni de la Abeey Road. Pentru funii Beatles:20181111_15411620181111_155043

Parcul Saint James, din apropierea palatului Buckingam:20181112_11393720181112_114951

În Londra neapărat ne vom întorce, pentru a o înțelege și simți mai bine!
Perioada perfectă pentru a vizita orașul sunt lunile mai-iulie, septembrie-octombrie.

6. TEL AVIV. Acum hai să ne deplasăm puțin spre Sud-Est, în Orientul Apropiat și anume în Israel. Fosta capitală a Israelului, orașul Tel Aviv. E cel mai scump oraș în care am fost vreodată. Israelul a fost prima țară în care am mâncat într-un local, doar o singură dată. În rest ne alimentam ori în supermarketuri, ori la piață…din cauza prețurilor enorme și faptului că nu planificasem bugetul corect.
Deci Tel Avivul e un oraș forte tânăr, care a fost fondat abia la începutul secolului trecut. Se află pe malul Mării Mediterane.

Tel Aviv:  IMG-8df76d74f3ef7dbd7926f789e2b521d7-V

Prețuri. Tel Avivul e un oraș foarte scump, probabil mai scum chiar decât Londra. Începând cu produsele alimentare și terminând cu transportul, totul diferă cu mult de prețurile noastre.  O cafea espresso sau arabă, variază între 2 euro, în zonele neturistice și 4-6 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant nu din cele mai scumpe, începe  de la 60-75 euro. O sticlă de bere locală, de la 2-3 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 20 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 40-50 euro. O noapte într-o cameră, dintr-un apartament, evident că nu în sectoarele centrale, rezervată de pe airbnb.com, începe de la 25 euro O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 60 euro. O călătorie cu taxiul, comandat de pe aplicația Gett, căci Uber-ul în Israel nu lucrează, din centrul orașului până la aeroportul Ben Gurion, circa 15 km, ne-a costat în jur de 37 euro.
La momentul călătoriei în Israel, încă nu aveam acea experiență și acele cunoștințe, pe care le am acum, în căutarea localurilor ieftine. De aceea s-a primit cum s-a primit.

Această pungă cu fructe, iaurturi, legume conservate și niște dulciuri, ne-a costat în jur de 28 euro:
20180419_155520.jpg

Bucătăria și vinul. Bucătăria israeliană, e destul de bogată și interesantă. Neapărat să gustați humusul, falafelul și shawarma(kebab) vegetariană sau cu carne. Fiți atenți, căci în Israel nu se consumă toate produsele cu care suntem deprinși noi. Ei consumă doar produsele kosher, adică cele permise de religia lor. Asta în cazul în care doriți să mâncați doar mâncare tradițională.
Din băuturi, aș recomanda berea locala în special cea craft. Despre vinuri, nu pot spune nimic, căci nu am reușit să le gustăm din cauza prețurilor. Dar în Israel se produce destul vin.
Neapărat să vizitați piața locală, să serviți o cafea arabă cu niște patiserie tradițională. Apropo, în Israel, cel puțin în orașele mari, la piață poți achita cu cardul bancar.

Piața centrală din Tel Aviv…tarabele cu baclava:
20180420_115931

Baclava, halva și multe alte gustoșenii orientale:
20180420_120111

Ce să vizitați. Tel Avivul, nu prea are cu ce se lăuda la capitolul locuri istorice și monumente. Cele mai interesante locuri, dacă excludem barurile, e litoralul cu plajele sale curate și cu o infrastructură bine dezvoltă și downtown-ul cu clădirile sale înalte. Dacă doriți istorie și vechime, mergeți în orașul Jaffa, care se află la doar câțiva km de Tel Aviv, dar mai bine zis e practic același oraș.
Deci, dacă totuși optați pentru Tel Aviv, luați-vă cele necesare și mergeți  la plajele din oraș. Aici veți găsi tot de ce aveți nevoie pentru a vă relaxa. Vecee, dușuri, terenuri pentru copii, camere pentru bebeluși, mici bucătării unde vă puteți pregăti sau încălzi mâncarea, terenuri pentru sport, ciclism, volei, surfing, piste pentru alergat…și acestea toate sunt gratuite, absolut pentru oricine. Veți achita doar umbrela și sezlongul.
Dacă vă interesează arhitectura modernă vizitați downtown-ul, unde veți găsi clădiri înalte din sticlă și beton. Găsiți și câteva mall-uri acolo.

Plajele din oraș:
20180419_150845

Arhitectură modernă:
20180420_14182120180420_141141

Comunicarea. Orașul e foarte tânăr și modern, de aceea nu veți avea probleme cu comunicarea. Majoritatea vorbesc o engleză foarte bună, un procent mai mic rusa. Tineretul e destul de deschis și liber. Merg ușor la contact. În majoritate sunt foarte simpli. Față de turiști au o atitudine prietenoasă.

Atmosfera. Peste tot persistă simțul libertății și siguranței, la fel ca și în Londra. Pentru mine Libertate e mai presus de toate și anume din acest motiv, am plasat orașul pe acest loc, chiar dacă nu are prea multe de văzut. Aici poți fi cela cine ești fără frică de critici. Orașul  e total diferit de Ierusalim, care e foarte conservativ și supus dogmelor religioase. În Tel Aviv totul e altfel. La multe balcoane, sau baruri sunt atârnate steaguri lgbt, dar asta nu însemnă că ți se va impune sexul netradițional, pur și simplu oamenilor nu le este frică să fie cei cine sunt.
Tel Avivul e un oraș al veseliei și distracțiilor de orice gen, gust și buzunar. Aici găsețti de toate. Dar adevărata viață ăncepe abia noaptea, pe plaje, unde muzica și dansul nu încetează până dimineața.

Alee:20180419_132747

Tel Avivul nocturn:
IMG-9ce87f40934cb7957eede85bf2210f28-V

La final, un mic sfat! Dacă mergeți în Israel și aveți zbor de întoarcere sâmbăta, nu uitați că la ei în acestă zi e mare sărbătoare Șabat. Sâmbăta nu lucrează absolut nimic, începând de la magazine și terminând cu transportul public. La fel nu veți putea comanda taxi, de aceea asigurați-vă din timp cum ajungeți la aeroport, mai ales dacă aveți zborul de dimineață. Lucrează doar aplicația de taxi Gett, care ne-a salvat și pe noi, de altfel, scăpam avionul.
Perioada perfectă pentru a vizita orașul sunt lunile martie-mai, octombrie-noiembrie

7. ATENA. De ce anume Atena? Am fost doar și în alte orașe, care sunt și mai bogate și mult mai curate! Din cauza antichității. Ador tot ce e vechi și aduce cu sine istoria, cultura și multe alte lucruri importante din trecut. După cum știm grecii antici au fost o civilizație foarte dezvoltată. De aceea vreau ca Atena să fie în această listă!
Atena e un oraș comparativ sărac și nu chiar curat, dacă luăm în calcul alte capitale europene vizitate în 2018. Dar mi-a lăsat totuși un sentiment, din cauza căruia aș vrea să mă mai întorc acolo.

Panorama orașului spre cartierul Plaka și muntele Lycabettus, de pe delaul Acropole:
IMG-9c4a84e01259603c205c2efb943fbca5-V

Prețuri. Atena e un oraș destul de ieftin, luând în considerație că e capitala unei din țările care printre primele a intrat în UE: În supermarketuri, prețurile sunt cu aproximativ 10% mai mari ca la noi. O cafea espresso variază între 1 euro, în zonele neturistice și 2-2,5 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant în apropierea centrului, începe  de la 25-30 euro. O sticlă de vin local de la 3 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 11-13 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 18 euro. O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 30 euro. Metroul, autobusul și troleibuzul, costă între 1,4 euro și 1,8 euro. Intrarea la plajele din oraș e 5 euro pentru maturi, iar pentru copii e gratuit. Plus în zilele când timpul nu e chiar frumos, poți intra gratuit pe plaje.

Marea Egee, plajele din oraș:
IMG-81c33149c5edebf36733bbed1c5ee3c4-V

Bucătăria și vinul. Bucătăria e destul de bogată, cu elemente balcanice și turcești. Folosesc multă carne, legume, masline, ierburi și lămâie.
Din bucate neapărat să gustați Giros, vegetarian sau cu carne, dar cât mai departe de zonele turistice, căutați localuri, unde mănâncă cei de pe loc.
Din băuturi, vinuri, nu știu dacă aș putea recomanda ceva, mai degrabă băutura Metaxa, cunoscută în toată lumea.

Ce să vizitați. Sunt o mulțime de amfiteatre, străzi, monumente și alte locuri cunoscute și interesante. Evident că începeți cu Acropole, doar că va fi nevoie să stați în rând după tichete, în jur de jumate de oră, apoi vreo 20 de minute în rândul de la intrare. Dar cred că merită. La moment Acropole e la restaurare. De pe dealul Acropole se deschide o panoramă uimitoare spre oraș, cel mai vechi cartier din oraș, Plaka și muntele Lycabettus. După complexul Acropole și panoramele sale, faceți o plimbare prin cartierul Plaka, unde puteți mânca ceva sau bea o cafea. Seara v-aș recomanda să urcați pe muntele Lycabettus, ca să  savurați panorama de seară a orașului. La fel vizitați Piața Sintagma, strada Ermou, Satadionul Olimpic din Atena, strada Monastiraki, Portul Pireu, Agora Greciei Antice…și neapărat plajele din oraș.

Panoramă de seară a Atenei, văzută de pe muntele Lycabettus:
20180509_205911

Panteonul din Acropole:20180510_104824

Odeonul lui Herodis AtticusȘ20180510_103006

Comunicarea. Comunicare cu localnicii e destul de simplă. Sunt deschiși și majoritatea vorbesc engleza, chiar și cei mai în vârstă. Față de turiști sunt destul de prietenoși. Sunt o mulțime de turci și arabi, dar nu refugiați…emigranți care deja s-au integrat.  

Atmosfera. Cum și am mai zis, orașul e destul de prietenos cu turiștii, nu e cel mai curat, sau dezvoltat, dar are o mulțime de plusuri, care într-un fel compensează neajunsurile. Atena e frumoasă atât ziua, cât și noaptea. În centru și zonele turistice, găsești distracții pe orice gust. Dar și fără a cheltui banii, poți primi o plăcere, pur și simplu plimbându-te pe străzile vechi ale orașului.

Una din străzile din apropierea muntelui Lycabettus:
20180509_092212

Cafenea în cartierul Plaka:IMG-7916b118c147f992da4ac73b66c15753-V

Cea mai bună periaodă de a vizita orașul, sunt lunele aprilie-mai, sau septembrie-noiembrie. În această periaodă tempertura aerului, cât și apei e destul de ok, minimum turiști și prețurile sunt mai joase ca în sezonul turistic.

8. IERUSALIM. Am ajuns încă la un oraș din Orientul Apropiat, mai bine zis la unul din cele mai sfinte, pentru mulți, orașe din lume. Ierusalimul e cel mai mare oraș din Israel și la moment a devenit iarăși capitala sa. La fel e unul din cele mai vechi orașe din lume, e orașul sfânt pentru urmașii a trei cele mai mari religii monoteiste din lume, pentru creștini, musulmani și iudei. Din acestă cauză pe parcursul istoriei s-au dus o mulțime de războaie, dar datorită acestui fapt, orașul a devenit deosebit. E multicultural și multinațional.

Lângă zidul orașului vechi:
20180417_174908.jpg

Cele mai sfinte și interesante locuri, se află în Orașul Vechi, adică în interiorul zidului. Orașul Vechi e împărțit în patru cartiere: Cartierul Arab, Cartierul Armenesc, Cartierul Evreiesc și Cartierul Creștin. În centrul orașului se află o piață arabă, cu toate tradițiile unei piețe din Est.
Chiar fiind ateu, nu am ezitat să vizitez toate aceste locuri sfinte, pentru mulți oameni. Cum n-ar fi, dar istoria rămâne istorie.

Încă o panoramă spre oraș și zidul Orașului Vechi:
20180417_180411.jpg

Prețuri. Ierusalimul e scump, puțin mai ieftin ca Tel Avivul, dar nu cu mult. Produsele alimentare, transportul, chiria, o masă într-un local, totul e scump.  O cafea espresso sau arabă, variază între 2 euro, în zonele neturistice, sau piața arabă și 2,5-3 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant nu din cele mai scumpe, sau o cafenea arabă în Orașul Vechi, începe de la 30-50 euro. O sticlă de bere locală, de la 2-3 euro, vin de la 5-6 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 18 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 35-45 euro. O noapte într-o cameră, dintr-un apartament, rezervată de pe airbnb.com, începe de la 25-30 euro. O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 70 euro.
Un loc bun și nu atât de scump pentru a mânca sau a cumpăra cele necesare, e piața centrală din Ierusalim. Aici găsești orice și poți plăti cu cardul.

O masă cu produse vegetariene, humus și falafel, servită într-o cafenea arabă din Orașul Vechi. Am achitat pentru ea, în jur de 20 euro:
IMG-efa4edbd1a06dd2f81685eb570f7e7df-V

Tramvaiul. Cel mai comod tip, de transport urban pentru a te deplasa prin oraș. Merge practic prin tot orașul,  în afară de Orașul Vechi. Neapărat procurați tichete la automatele de la stații, ca să nu fiți amendați. Aici nu există scuze, chiar dacă ești turist sau nu ai găsit unde să procuri tichet.
20180417_155729.jpg

Bucătăria și vinul. Bucătăria e aceeași ca și în Tel Aviv, doar că un pic mai ieftină, dacă mănânci la arabi, sau la piață, Și aici au o atitudine mai serioasă față de consumul produselor kosher.
Neapărat gustați cafeaua pregătită de arabi și kebabul lor, au și vegetarian, în caz că nu mâncați carne ca și mine) Vă asigur că va și gustos și fără nici un pericol de intoxicație, chiar dacă îl cumpărați într-un loc care va arăta nu chiar ok.

Piața Centrală din Ierusalim. Ca și la orice bazar din Est, aici poți mânca de toate, mai ieftin și mai gustos ca în tot orașul:
20180418_164518

Varietate de baclava, pe care o ador nespus de mult:
20180418_164525

Ce să vizitați. Ierusalimul, adică Orașul Vechi, are peste 2000 de ani. El mereu a fost mărul discordiei între diferite puteri mondiale. A fost controlat de romani, a trecut prin cruciade, invazia arabilor, turcilor, englezilor și la moment se află sub controlul Israelului, fapt care-l deranjează pe palistinieni și în general lumea arabă. Aici ai ce vedea, începând de la locuri sfinte pentru trei religii și terminând cu străzi încâlcite din cele patru cartiere. Toate locurile se află în vecinătate unul de altul, de acee aveți nevoie de o zi sau două pentru a le cunoaște pe toate superficial. Templul Muntelui – Har HaBayit (pentru evrei) sau Haram Al-Sharif (pentru musulmani), Zidul Plângerii în Cartierul Evreiesc,  Biserica Sfântului Mormânt, Cartierul Armenesc, Turnul lui David, Cartierul Creștin, Cartierul Musulman, Muntele Maslinilor, Piața Arabă.

Intrarea în Biserica Sfântului Mormânt:
20180417_165325

20180417_170721

Zidul Plângerii din Cartierul Evreisc:20180419_083532

Panoramă spre Zidul Plângerii și Templul Muntelui:
20180417_184708

Panorama de seară spre Orașul Vechi și cimitirul evreiesc, de Muntele Maslinilor:
IMG-0c361fcd17a3c5bc6d83ff1110217527-V

Dacă dispuneți de timp, neapărat mergeți spre Marea Moartă, care se află la 100 km distanță de Ierusalim. Ajungeți ușor acolo, cu autobuzele de la Gara Centrală a orașului, care circulă în acea direcție la afiecare ora. Marea de fapt e un lac imens, la hotarul Israelului și Iordaniei. E un fenomen unic, care trebuie vizitat. În afară de mare veți vedea și Deșertul Iudeii.

Litoralul Mării Moarte:
IMG-f6d611b59a6d180f385095c5ab3ccaee-VIMG-22ae49152cb458c1e5c0771f6c91f6e5-V

Deșertul Iudeii:
IMG-d2277ece0c74425bd8d93391814728e8-VIMG-ed87d59de079b3088cbba03f59a3c09f-V

Comunicarea. La acest Capitol totul e simplu. Majoritatea vorbesc engleza, mai ales în Piața Centrală și Piața Arabă, din Orașul Vechi. Mai complicat e cu evreii ortodocși. Ei sunt închiși față de tot ce le este străin și deloc nu merg la contact. Prin cartierele lor mai bine să nu vă plimbați. Sau cel puțin îmbrăcați-vă decent, cum ei zic, având în vedere femeile și fiți însoțite de bărbat. În restul orașului sunteți într-o siguranță totală, caci peste tot sunt soldați înarmați, al Forțelor Armate al Israelului.

Tablou tipic. Soldați înărmați:
20180419_110059.jpg

Atmosfera. Ierusalimul e un oraș cu tradiții multiseculare, conservativ, multicultural și patriarhal. Aici nu veți găsi acea Libertate ca în Tel Aviv, acele distracții sau viață de noapte. Noaptea la general nu aveți ce face în oraș. Dar necătînd la toate astea, orașul nu-și pierde farmecul. În primul rând Ierusalimul e istorie și cultură, de aceea când mergeți acolo, puneți accent anume pe acești factori. Savurați atmosfera Orașului Vechi, istoria, arhitectura și încercați să vă plimbați pe acolo dimineața, până străzile nu au fost invadate de miile de turiști. Serviți o cafea arabă, chiar stând jos undeva pe pavaje și ascultând cum rugăciunile care răsună din minaretele moscheelor arabe. Simțiți că sunteți în Est.
Seara urcați pe Muntele Maslinilor și savurați panorama nocturnă a orașului.

Cafea preparată după metoda arabă:
20180419_080839

Ora 8 dimineață, orașul încă nu s-a trezit difinitiv, străzi pustii, comercianții abia își deschid tarabele, din moschee răsună rugăciunea de dimineață…cafea cu baclava la dejun)
20180419_081759

În Ierusalim am ajuns tocmai de Ziua Independenței a Israilului. Am profitat din plin de sărbătoare, ca să cunoaștem mai bine tradițiile și felul în care ei se veselesc.

Ziua Independenței a Israelului. Multă lume și multă veselie. Vedeți vreo hârtie, sticlă sau alt gunoi pe jos?
IMG-dad214184fddf63179236b84eca25572-V

Ierusalimul de seară. Vedere spre zidul Orașului Vechi:
IMG-2b7b7fd028adb98cfdfa5c64c1cfe570-V

Cea mai bună periaodă pentru a vizita orașul sunt lunile martie-aprili, cu o săptămână, două înainte de paști, până orașul nu e invadat de pelerini și turiști.

9. ROMA. Orașul Etern, cum i se mai spune. Roma uimește, chiar dacă nu e chiar curat, nu e cel mai amenajat… În orice loc sau oraș, noi ne străduim să găsim ceva frumos, că mizerie și gunoi avem destul și acasă. În Roma am fost în noiembrie 2017 mai puțin de o săptămână, urmează să-l mai vizităm o dată. De data asta voi fi cu fiul meu, am decis că copilul ar trebui să vadă acest oraș. Cum n-ar fi, dar orașul a avut un impact major asupra istoriei și civilizației noastre!
Deci, despre Roma, majoritatea din voi cunoaște mai  multe decât mine, de aceea voi scrie doar esențialul.

Panorama care te face să te simți ca un locuitor al Romei Antice:IMG-ea7cd10b5cead35207b2564b6d7993b7-V.jpg

Prețuri. Când am ajuns în Roma, mi s-a părut un oraș scump, căci până atunci nu călătorisem mult și nu prea aveam cu ce-l compara. Dar de fapt orașul e destul ieftin, comparativ cu alte capitale. Supermarketurile și piețile din oraș, oferă cele mai bune prețuri la produse. Aici prețurile sunt cu aproximativ 10% mai mari ca la noi. O cafea espresso variază între 1,2 euro, în zonele neturistice și 2-3 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant în apropierea centrului, începe  de la 30-40 euro. O sticlă de vin local de la 3,5 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 12-13 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 22 euro. O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 35 euro.
Roma Pass, un card comun pentru toate tipurile de transport urban, metrou, tramvai, autobuz, costă 28 euro, pentru 48 h și 38,5 euro, pentru 72 h. O călătorie cu autobuzul de la aeroportul Ciampino sau Fiumicino spre oraș, gara centrală Termini, costă 5 euro, dacă le procuri online pe situl transportatorului terravision.eu
 Pentru a procura bilete online la muzee și alte obievtive turistice, folosiți situl coopculture.it. 20171123_161241.jpg

Bucătăria și vinul. Nu sunt expert în bucătăria italiană și în trei zile care le-am petrecut acolo, nu am putut cunoaște multe. Evident că merită de încercat toate bucatele, deoarece bucătăria italiană e una din cele mai interesante din lume. Încercați pizza, pastele, lazagna, cașcavalurile și neapărat vinurile. Vinurile italiene sunt mai ieftine ca cele franceze, dar nu cedează deloc în fața lor la calitate și gust.
Ca să gustați adevărata bucătărie italiană, evitați locurile turistice și cele aglomerate. Cele mai bune restaurante le găsiți în zonele liniștite, unde nu umblă turiștii. Probabil nici interiorul restaurantului nu va arăta ca unul bun, dar ei fac accent pe bucătărie și nu pe interior. Și încă un mic lifeack, restaurantele cu o adevărată bucătărie italiană, nu lucrează toată ziua, se deschid doar pentru prânz sau cină, la fel ca și cafenelele care se deschid doar pentru dejun, comparativ cu cele pentru turiști care lucrează de dimineața până seara.

Ce să vizitați. Toate obiectivele turistice se află în centrul orașului și sunt la o distanță de maxim 10-15 min, mers pe jos unul față de altul. În Roma mai bine zis în însăși orașul Roma, neapărat să vizitați Fontana di Trevi, Columna lui Traian, Piazza Navona, Panteon-ul, Forum-ul din Roma, Colosseum, Vatican-ul, Piazza San Pietro, podurile peste râul Tibru, Villa Medici, Museul Capitoliului…. Iar dacă dispuneți de mai mult timp, mergeți la Ostia Antică, un orășel antic, care se află la 30 km sud-est de Roma. La fel vizitați portul roman de acolo. Până acolo ajungeți ușor cu metroul.

Colosseumul:
20171122_170412

Fontana di Trevi:
20171123_120208

Panteonul:
20171123_122940

Piazza Navona:
20171123_124556

Piazza San Pietro și Vaticanul:20171123_142141

Amfiteatrul din Ostia Antică:
20171124_122336

Ostia Antică:
20171124_122710

Comunicare. Fiind un oraș extrem de vizitat, în Roma te descurci liber știind engleza, însă doar atât timp cât te afli în zonele turistice, în zonele mai puțin vizitate, sau restaurantele din cartierele liniștite, engleza o vorbesc foarte puțini oameni. Dar italiana fiind o limbă înrudită cu româna, nu cred că veți avea mari dificultăți în comunicare.
Locuitorii Romei, mi s-au părut nu atât de prietenoși cu turiștii, ca spre exemplu în Lisabona, Londra sau Budapesta. Probabil s-au săturat de ei, adică de noi). Dar nici nu sunt atât de înrăiți ca locuitorii Veneției.

Atmosfera.  În Roma găsești distracție pentru oricine, pe orice gust și buzunar. Dar orașul e atât de fain, că e suficient să te plimbi pe străzile lui, ca să primești plăcere. Deseori, aflându-ne într-un oraș nou, ne place să ne depărtăm de zonele aglomerate și să ne pierdem printre stradelele înguste și neturistice, acolo unde viața e adevărată și nu cea pentru turiști. Roma e tocmai bun pentru așa plimbări. În așa locuri deseori găsești ceva interesant care nu va fi indicat în revistele turistice…poate fi o cafenea restaurant, o curte interesantă sau un wine-bar, unde vin de obicei doar cei care cunosc.

Forumul de lângă Columna lui Traian, seara:
20171122_180331.jpg

Cine și ce nu ar zice despre Roma că e murdar, sărac, are o mulțime de refugiați din Africa și Orientul Apropiat, nu ezitați să vizitați acest oraș. Multe secole la rând aici s-a făcut istoria, Roma a fost centrul lumii și civilizației, a cucerit o bună parte din glob și aceste toate sunt reprezentate aici prin mulțimea de construcții antice.

Cea mai bună periaodă pentru a vizita orașul, sunt lunile martie-mai, septembrie-noiembrie.

10. CRACOVIA(Krakow). Orașul Cracovia, al doilea ca mărime oraș al Poloniei, vechea sa capitală și cel mai vizitat oraș din țară. Aici au fost încoronați majoritatea regilor Poloniei. În Cracovia puteți ușor ajunge din Kiev, sau cel mai simplu din Lvov, Ucraina. Dacă alegeți a doua variantă, aveți posibilitatea să vedeți și cel mai frumos oraș din Ucraina, adică Lvovul, care are multe asemănări și tangențe cu Cracovia.
În Cracovia ne-am aflat doar o zi, de aceea părerea și analiza orașului va fi destul de subiectivă

Una din străzile din centrul istoric al Cracoviei:
IMG_2149.JPG

Prețuri. Orașul Cracovia, este o destinație destul de bugetară. Să începem de la produsele alimentare. În supermarketuri, prețurile diferă de ale noastre 5-10%. O cafea espresso variază între 0,7 euro, în zonele neturistice și 1,5-2 euro în zonele turistice. O masă pentru două persoane, într-un restaurant în apropierea centrului, începe  de la 15 euro. O sticlă de bere locală, de la 1-2 euro. Chiria unui pat, pentru o noapte într-un hostel, rezervat pe hostelworld.com sau booking.com, începe de la 7-8 euro. O noapte, într-un apartament de tip studio, nu departe de centru, rezervat de pe airbnb.com, începe de la 13 euro. O noapte, într-o cameră, într-un hotel de trei stele, rezervat pe booking.com, începe de la 25-30 euro. O călătorie cu transportul public, care e reprezentat prin tramvaiuri și autobuze, variază între 0,8-0,9 euro, în dependență de zonă. Dacă vă afalați mai mult timp în oraș, puteți procura un abonament pentru o zi sau mai multe, care începe de la 4,5 euro.

Buătăria și vinul. Fiind o țară mai mult nordică decât sudică și în special din Europa de Est, bucătăria poloneză, e reprezentată din o mulțime de mâncăruri preparate din carne, în special cea de porc și vită. Au o mulțime de salamuri, patiserie și câteva supe. Din băuturi predomină berea și tincturile din ierburi și pomușoare. Fiind vegetarian, nu vă pot da o părere obiectivă despre bucătăria locală. În schimb patiseria și dulciurile, le-am gustat din plin și sunt foarte delicioase.

Ce să vizitați. Fiind un centru cultural și politic, atât în trecut cât și în prezent, Cracovia are cu ce se lăuda. În primul rând plimbați-vă prin tot centru vechi, el nu e atât de mare, puteți servi o cafea sau o bere bună la etajul doi al Hard Rock Cafe Krakow, de unde se deschide o priveliște minunată spre principala piață a orașului. Apoi mergeți la Castelul Wawel, principala bijuterie turistică a orașului. După puteți face o plimbare pe malurile râului Vistula(Wisla), care curge chiar sub zidurile castelului.

Principala piață a orașului:
image-0-02-05-21eb48fdef7e6ffe7a625faf553844d92c0ef2a43c0c62b460f51c262008753b-V

Castelul Wawel:
IMG_2227IMG_2230

Majoritatea străzilor din centrul vechi sunt pietonale:
20170701_104713.jpg

Dar cel mai mustsee loc, cum se zice acum, e Fabrica lui Shindler, da, anume acea fabrică din filmul Lista lui Shindler, în care actorul principal, a salvat o mulțime de evrei, prigoniți de către naziști, angajându-i la lucru la fabrica sa. Locația reprezintă însăși fabrica, păstrată în original și transformată în muzeu. A fost păstrată atât atmosfera cât și felul în care trăia poporul evreu din acele timpuri. Dacă sincer, merită vizitată, chiar dacă nu iubiți așa locuri, doar din simplul motiv ca să edem la ce poate duce totalitarismul instaurat de unii și indiferența altora!

Reconstrucția locului de trai al evreilor angajați la fabrică:
image-0-02-05-2ab770384074c69f36c9e409f1d293f2ecb9b637b7f8e967dbc5d0f50e48b322-V

Apartamentul unei familii de evrei, înspiritul anilor 30-40 secolul trecut:
image-0-02-05-2e4e5a5d8008e1858458f22db4a909f583e35165ecd7b1c27c56f7784ff18270-V - копия

Pentru polonezi, atât nazizmul cât și comunismul, reprezintă aelași periol! Sunt absolut de acord cu ei!image-0-02-05-3a88600da03f07488a60e739fe341e785899cea2971b104bad5144a725722966-V - копия

Steguri și forme naziste, păstrate în original:image-0-02-05-197babab7425bc0b9ab3a70a7e0ba93096c0ddebce5462b40a24d8cba457ee7f-V - копияimage-0-02-05-1e5bc062447918ebca7fa28f369cd2cb62454ebea8a936a4e0cabc9641bed2fa-V

Portretul lui Stalin, expus în muzeu în același rând cu simbolica nazistă:image-0-02-05-a47fde4317bf06ae9aafd4c3f9bfd0d234c6b3d8ef4ca7844b37a0bbff7a6851-V - копия

Comuniarea. În Cracovia nu veți întâmpina dificultăți în comunicare, dacă vorbiți engleza. Majoritatea locuitorilor orașului, au o engleză bună. La fel mulți cunosc rusa, dar totuși v-aș sfătui să optați pentru engleză. Polonezii, cel puțin cei din Cracovia, sunt destul de comunicabili și deschiși față de turiști. E unul dintre ele mai prietenoase orașe, în care am fost în ultimii doi ani, după Tbilisi, Lisabona, Budapesta și Vilnius.

Atmosfera. Cracovia e un oraș foarte plăcut. Dar cum altfel, ar putea fi un oraș cu așa o arhitectură, un castel medieval, străzi înguste, pavate, râu și tramvai?! Acesta e orașul de la care v-aș recomanda să începeți călătoriile voastre, dacă sunteți abia la început de ale.Aici aveți totul necesar la un preț destul de bun. Cracovia reprezintă un muzeu sub cerul liber, unde mereu ceva se petrece și e destul de vesel. De la diverse festivaluri și carnavaluri, până la simple plimbări prin oraș sau malul râului, totul îți aduce plăcere și satisfacție.

Tramvaiul schimbă foarte mult aspectul orașului și crează o atmosferă specială:
IMG_2184

Veselie:
IMG_2196

Apusul desupra râului Vistula:
image-0-02-05-853f132b185c6ea6161f6f378753829b5a2188c4ca88364dbd435bcd175b7709-V

Cracovia e un oraș foarte plăcut. Dar cum altfel, ar putea fi un oraș cu așa o arhitectură, un castel medieval, străzi înguste, pavate, râu și tramvai?! Acesta e orașul de la care v-aș recomanda să începeți călătoriile voastre, dacă sunteți abia la început de cale. Aici găsiți totul necesar la un preț destul de rezonabil. Cracovia reprezintă un muzeu sub cerul liber, unde mereu ceva se petrece și e destul de vesel. De la diverse festivaluri și carnavaluri, până la simple plimbări prin oraș sau malul râului, totul îți aduce plăcere și satisfacție.

P.S. Acestea au fost zece orașe mustsee, cum se zice, după părerea mea. Probabil cu unele din ele nu veți fi de acord, dar cum a mai zis mai sus e părerea mea subiectivă, bazată pe plăcerile mele, viziuni, gânduri, obiective și multe altele.

În ultimii doi ani am vizitat mai mult de 50 orașe și în afara acestor zece au mai fost o mulțime, însă, doar acestea zece m-au atins. Am vizitat așa orașe mărețe ca Paris, Madrid, Veneția, Treviso Moscova, Tallin, Tartu(Estonia), Kiev, Lvov, Odessa, Cernăuți, Uzhorod(Ucraina), Vinitsa(Ucraina), Mihalovce(Slovacia), Nicosia(Cipru), Larnaca(Cipru), Limasol(Cipru), Kutaisi(Georgia), Sintra și Cascais(Portugalia), București, Iași, Suceava, Haifa(Israel).

Paris. Frumos și măreț, dar nu m-a impresionat în măsura potrivită:IMG-3371e4e2542a29b43300e04b70d06491-V.jpg

Madrid. Frumos, curat, dar mi s-a părut cam rece și destul de obișnuit:20181014_150537

Veneția. Aici am întâlnit cei mai reci și neprietenoși locuitori:20180225_130806

Treviso. Orașul se află la 30 km de la Veneția și la 5 km de la aeroportul Treviso. Plăcut, extrem de curat și liniștit:received_1566737700078627.jpeg

Moscova. Am locuit aproape cinci ani acolo, de aceea pentru mine e obișnuit, cu toate că e un oraș important si frumos:image-ec55f9274758dd2247fb6a6ec6b9c7362b866e4952cfefeb8d5547aabed6bdd4-V.jpg

Tallin. Capitala Estoniei, frumos, curat, dar am stat mai puțin de o zi în el, de acee nu ma pot expune. Mergem acolo la începutul anului 2020:20171106_123208.png

Tartu. Al doilea ca mărime oraș din Estonia. Foarte drăguț, dar nu are ceva special:20171106_123015

Kiev. Frumos, foarte ieftin, dar prea sovietic:20180606_161721

Lvov. Cel mai frumos oraș din Ucraina. Neapărat merită vizitat. Am vrut să-l includ în listă, dar am ales Cracovia până la urmă:20170420_115906

Odessa. Majoritatea din voi a fost acolo. E un oraș cu o atmosferă specială, dar prea obosit și neîngrijit:20160710_150131

Cernăuți. Capitala românilor din Ucraina. O arhitectură deosebită, creată de unguri și austrieci, dar la moment vandalizată de către ucraineni cu publicitate și geamuri termopane:20171120_111155

Uzhorod. Cel mai vestic oraș al Ucrainei. În trecut Ungvar, deosebit de frumos, dar la fel vandalizat de publicitate și mizerie. Orașul se poate lăuda cu cea mai lungă alee de tei din Europa, circa 2 km:20170418_164112

Vinitsa. Oraș din vestul Ucrainei. Nu v-aș recomanda să mergeți acolo. Unul din cele mai oribile locuri în acre am fost:20180505_204917

Mihalovce. Un orășel din estul Slovaciei, la hotar cu Ucraina. Destul de îngrijit dar prea mic și plictisitor:20170419_111207

Nicosia. Capitala Cipru-lui nu prea are cu ce se lăuda, în afară de strada pietonala Lidras si zidul care dispare orașul în două, adică hotarul intre Ciprul european și cel de nord:IMG_20150504_165155

Larnaca. Oraș din Cipru, situat pe litoral. Aici se află aeroportul internațional Larnaca. In afara de câteva plaje și o cetate mică, nu prea ai ce vedea:IMG_20150514_115352

Limasol. Al doilea ca mărime oraș din Cipru. Aici e concentrat tot businessul, are o infrastructură bine dezvoltată și găsești o mulțime de distracții pe orice gust:IMG_20150508_194953

Kutaisi. Al doilea ca mărime oraș din Georgia. Am stat aici mai puțin de o zi, de aceea nu mă pot exprima obiectiv. Cu siguranță merită vizitat:IMG-42ff9c3b310026a9949e8ee83aeedd22-V

Sintra. Orășel situat la 50-60 km, la nord de capitala Portugaliei, Lisabona, practic pe litoralul Oceanului Atlantic. Aș zice că e dintr-o poveste, dar mulțimea de turiști, strică tot kaiful:IMG-e58413a7aa05733f7a1da03de2380039-V.jpg

Cascais. Orășel mic, la 20 km de Lisabona. E atât de amenajat, încât nu-ti vine a crede ca e real:IMG-195f7ce34284c81788b596d0fa216132-V

București. Capitala României, pe care probabil mulți din voi îl iubiți! E perfect, însa eu nu prea. Are multe locuri frumoase, dar e prea aglomerat și obosit pe alocuri. Plus mașinile parcate peste tot ăi cablurile de pe piloni, omoară orice plăcere:20170315_152043.jpg

Iași. Aș zice ca îmi place mai mult ca Bucureștiul, dar autoritățile mai au de lucru, ca să-l aducă la condiția necesară:20180224_134322

Suceava. Oraș îngrijit, drăguț, dar plictisitor. În afară de Cetatea de Scaun și sutele de biserici, nu prea ai ce vedea:IMG-0106e8185d781b3b8bad9a5a11b881dc-V

Haifa. Cel mai nordic oraș al Israelului. Are plaje frumoase, arhitectură, dar jumătatea de zi pe care am petrecut-o acolo e prea puțin, pentru a ma exprima. Foto-credit: Getty Images0-02-04-531e837ee46f39f1f632b89f3538a6c7dd029acea7f205e11f7b8cafcb76a017_3dddfb9b

Aceasta a fost evaluarea mea, a orașelor în care m-aș întoarce cel puțin încă o dată. În primele cinci, aș face-o în fiecare an. Aș vrea să aflu despre orașele voastre preferate, de ce le îndrăgiți, ce au special și ceva sfaturi referitor la ele. Și poate în viitorul apropiat mergem și noi acolo.

Prieteni un mare Mulțumesc pentru răbdare și lectură!!!


Un gând despre “Evaluarea orașelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s