Planificarea unei călătorii de sine stătătoare

  Toți cunoaștem că Planificarea e un factor extrem de important în orice domeniu! La fel e și într-o călătorie, mai ales de sine stătătoare. Nu contează pe cât timp plecați, pe 2 zile sau pe o lună, planificați totul din timp și amănunțit. Acesta vă va salva nervii, timpul și banii, evitând surprizele neplăcute.

  În această postare mă voi împarți cu careva sfaturi, care vin din propria experiență și a altor persoane, pe care îi urmăresc în diferite rețele de socializare si canale youtube. Deci, cum începe totul? În majoritatea cazurilor, călătoria mea începe de la găsirea unei oferte de zbor, la un preț foarte jos. De aceea primul punct în planul meu va fi zborul.

1. Zbor. Pentru mine, majoritatea călătoriilor încep atunci, când găsesc un zbor ieftin. Despre acesta am scris un articol întreg. Informația o găsiți aici. Zborurile ieftine, m-au provocat să merg în 7 din cele 9 țări vizitate în 2018. Și doar 2 călătorii au fost planificate. Au fost surprize pentru persoanele dragi, cu ocazia zilelor de naștere! De aceea eram legat de dată și nu de zboruri ieftine. Dar și atunci, folosind unele șmecherii am reușit să găsesc prețuri bune, spre exemplu Londra – Kiev, într-o direcție, pentru două persoane, 35 € 🙂
Probabil, mulți din voi, fac altfel, adică aleg destinația unde doresc să meargă, planifică traseul, bugetul, apoi caută bilete. E ok și așa, dar eu prefer să încep de la zbor!

Important! Nu uitați despre check-inul online, dacă vorbim despre zborurile lowcost. La aeroport va costa destul de scump. La fel e important să știți că în unele țări nu se acceptă bording pasul electronic și e nevoie să-l aveți printat. Informați-vă despre aceasta înainte de a merge la aeroport!

2. Informație. După ce ați găsit sau deja ați achitat zborul, neapărat informați-vă despre țara și orașul în care mergeți. Despre cultura lor, regulile, locurile turistice, prețuri, transport, bucătăria tradițională. În internet găsiți o mulțime de canale youtube, forumuri ale călătorilor experimentați sau a turiștilor simpli. Neapărat citiți comentariile despre orașele, localurile pe care aveți de gând sa le vizitați. Informația îți va salva timpul și bani. Fără ea nu poți planifica un traseu interesant!

3. Traseu. Daca aveți la dispoziție doar 2-3 zile, probabil veți reuși să vizitați doar un oraș, sau maxim două, dacă se află nu departe unul de altul. În cazul în care mergeți într-o țară nouă, primul oraș, în majoritatea cazurilor va fi capitala. Practic pentru orice capitală europeană, e suficient 2, maxim 3 zile, pentru a o cutreiera în lung și în lat. Chiar și pentru așa metropole ca Londra sau Paris, e suficient 2-3 zile.
Deci, dacă vizitați doar un oraș, planificați-vă traseul în așa mod, ca toate atracțiile turistice să vă fie în cale. Pentru aceasta folosiți Google Maps, sau MAPS.ME. În orașele europene intrarea în majoritatea muzeelor naționale este gratuită, cel puțin pentru copii. Nu ezitați să le vizitați! Folosiți TripAdvisor, pentru a afla locația și ceva comentarii.
În cazul in care aveți mai mult de 2-3 zile la dispoziție, neapărat vizitați și alte orașe în afară de cel în care ați ajuns. Aici neapărat luati în calcul distanța dintre orașe, care vă va fura ceva timp. Ca să nu pierdeți timpul care-l puteți folosi pentru descoperirea unui nou oraș sau loc, alegeți transportul nocturn, pentru deplasarea între orașe, autobuzul sau trenul…autobuzele sunt mai ieftine. Astfel veți scăpa de o noapte de cazare și nu veți pierde timpul prețios, pentru deplasarea între orașe. Când planificați traseul, luați în calcul orice detaliu, transport, cazare, mâncarea, suvenirele… Toate acestea se reflectă direct asupra bugetului.

4. Cazare. Pentru a găsi un host bun în altă țară, sunt câteva căi, sau mai bine zis aplicații. Articolul cu aplicațiile care ma ajută în călătorii, îl găsiți aici. Hai să împărțim cazările în câteva categorii si să le descriem pe fiecare în parte:
✔Hostel. Din engleză se traduce ca cămin(общежытие). E cel mai ieftin mod de a locui. Camerele de obicei sunt de la 2 până la 12 paturi. Închiriezi doar un pat, baia, wc-ul și bucătăria sunt comune.
Plusuri: cel mai jos preț; posibilitatea de a cunoaște oameni interesanți din orice colț al lumii; comunicarea și perfectarea englezei.
Minusuri: cameră, baie, wc, bucătarie comună; lipsa spațiului personal; deseori mirosuri de ciorapi :); în țările din vest, hostelurile nu acceptă copii minori în camerele comune si e nevoie să rezervezi un privat, care la preț e ca o camera într-un apartament.

  Aplicații pentru căutare: hostelworld.com, booking.com.

  Aș alege acest tip de cazare, pentru călătoriile de o singură persoană sau, când ai nevoie să dormi doar o noapte. Prețurile încep de la 3 € noaptea, per persoană, în orașele Europei de Est și pot ajunge până la 30-40 € noaptea per persoană, în țările Europei de West.

✔Guest House. Din engleză, casă pentru oaspeți. Deci, se deosebește de un hostel, doar prin ceea că camerele nu sunt comune ci pentru două persoane, sau o familie din 2-3 persoane.
Plusuri: preț jos; posibilitatea de a cunoaște oameni interesanți din orice colț al lumii; comunicarea și perfectarea englezei; mai multă liniște ca într-un hostel.
Minusuri: baie, wc, bucătarie comună.

  Aplicații pentru căutare: hostelworld.com, booking.com.

  Aș alege acest tip de cazare, pentru o călătorie bugetară în doi sau cu copilul. În majoritatea locațiilor de acest gen unde am stat, a fost destul de curat și liniștit.

✔Hotel. Aici nu am multe de spus. Toți cunoaștem ce e un hotel. Hotelul tre să-l închiriezi ori scump, ori deloc!
Plusuri: confort; liniște.
Minusuri: preț înalt; lipsa posibilității de a-ți pregăti un dejun sau cină; dacă ai rezervat un hotel cu mesele incluse, ești mereu dependent de orarul de servire a meselor.

  Aplicații pentru căutare: booking.com.

  Doar de câteva ori am stat in hoteluri, de aceea nu știu dacă l-aș recomanda sau alege pentru o oarecare călătorie Aș opta pentru un apartament de pe airbnb.com.

Apartament. Cel mai iubit tip de cazare al meu. Apartamentul are farmecul său, poți face practic orice, veni când vrei și cu cine vrei.
Plusuri: confort; liniște; spațiu personal; posibilitatea de a simți spiritul orașului; posibilitatea de a-ți pregăti un dejun, cină, sau a servi seara un vin, stând la balcon(în cazul în care are balcon); grafic mai flexibil pentru check in și check out.
Minusuri: preț mai înalt ca la un hostel, sau guest house.

  Aplicații pentru căutare: airbnb.com, booking.com.

  Mă strădui cât mai des să aleg acest tip de cazare, mai ales în țările Europei de Est, unde prețul unui apartament studio, pentru o noapte, este egal cu prețul a două sau chiar unui pat într-un hostel din Europa de Vest. Perfect pentru călătoriile în doi, cu familia sau cu copilul.

✔Cameră într-un apartament. Da, există si așa opțiune. Adică închiriezi o cameră într-un apartament, sau casă. In cele mai dese cazuri, în celelalte camere vor locui proprietarii sau alți turiști.
Plusuri: preț mai jos ca la un apartament; confort; liniște; spațiu personal; posibilitatea de a simți spiritul orașului; posibilitatea de a-ți pregăti un dejun, cină, sau a servi seara un vin; grafic mai flexibil pentru check in și check out.
Minusuri: baie, wc, bucătarie comună.

  Aplicații pentru căutare: airbnb.com

  Am folosit doar o dată acest tip de chirie, anul trecut când am vizitat Londra. Prețurile la chirie în Londra sunt extrem de înalte, de aceea am ales o cameră. A fost destul de bine, ne-a mers și cu proprietara, care era foarte amabilă si prietenoasă cu noi. Nu ne-a făcut nici un deranj si practic nu ne-am intersectat cu ea.

  Cele mai bune si interesante apartamente in care am stat, rezervate de pe airbnb.com:
1. Vilnius, Lituania, iunie 2018. Cel mai stilat, comod, curat și utilat. Merită toți banii care i-am achitat!
Link pentru rezervare: https://www.airbnb.com/rooms/23746812?guests=1&adults=1

0_IMG_20200309_164822_363

2. Budapesta, Ungaria, iulie 2018. Comod, curat, utilat. Dar cela mai mare plus, e curtea în care se află casa și mica terasă!
Link pentru rezervare: https://www.airbnb.com/rooms/16488282?guests=1&adults=1

0_IMG_20200309_164820_0060_IMG_20200309_164832_599

5. Buget. Despre buget, am scris detaliat în articolul recent. Textul îl găsiți aici. Pentru a evita orice surpriză neplăcută, luați în calcul orice detaliu, care la prima vedere nu pare atât de important, orice leu, euro sau dolar cheltuit!

  Câteva lifehackuri utile, care vă vor ajuta să faceți careva economii, să micșorați bugetul și să nu pierdeți din confortul vostru:
Cazarea. Nu căutați cazare departe de centru, undeva în Piz#iușenii Noi, cum se zice, din motiv că e mai ieftin! Optați pentru ceva la o distanță maximă de unul sau doi km față de centru, sau gară. Da, la prima vedere e mai scump, dar reduceți semnificativ cheltuielile pentru transport, căci toate atracțiile turistice, de obicei se află în centru, sau alaturi de el, iar transportul e destul de scump. Plus, aveți o economie considerabilă de timp, care e foarte important, când ai doar câteva zile la dispoziție, pentru a vedea orașul sau țara. Spre final, se va primi mult mai ieftin.
✔Mâncarea. Chiar dacă sunteți turiști foarte bugetari, măcar o dată e nevoie sa mâncați într-un local, pentru a gusta ceva autentic. Aici la fel sunt câteva reguli care le-am învățat, călătorind. Dacă locuiți undeva unde aveți posibilitatea de a vă pregăti mâncarea acasă, atunci e clar, aveți nevoie de supermarketuri, pe ele le găsiți ușor. Dacă doriți să mănânci măcar o dată în zi în oraș, ca de exemplu prânzul, atunci luați de mai jos câteva sfaturi:
1. Evitați să mâncați în zonele turistice, de obicei e cu 30-50 % mai scump, decât în mediu pe oraș. Plus nu întotdeauna e cel mai gustos și e foarte aglomerat.
2. Mergeți câteva cartiere mai departe de zonele turistice și găsiți aceleași feluri de mâncare, dar la un preț mult mai jos.
3. Optați pentru localurile unde mănâncă localnicii. Le găsiți ușor, scriind în Google fraza „Where locals eat near me” sau „Where locals eat in …(denumirea orașului)”.

  Urmând aceste reguli, am mâncat destul de ieftin în Londra, unde un dejun pentru doi, costă peste 20 £, iar noi îl găseam cu 10-11 £.

0_IMG_20200309_165325

6. Detalii si sfaturi. Nu uitați că călătoriile noastre sunt bugetare, iar scopul nostru este, să ajungem cât mai departe, să vedem mai multe, să gustăm cele mai bune băuturi și mâncăruri, și în același timp să cheltuim cât mai puțini bani!

  După ce ați rezervat zborul, v-ați informat, ați planificat traseul si bugetul, mai rămân careva mici detalii, până a porni la drum:

1. Bagajul. Nu e nevoie să luați cu voi genți și valize pline cu haine, cosmetică și veselă)) Daca rezervați un zbor ieftin, puteți avea cu voi doar bagajul de mână, fiecare geantă în plus, uneori vă poate costa la fel ca zborul, dacă vorbim despre companiile lowcost. Dacă mergeți în perioada caldă a anului luați cu voi 2-3 tricouri, o pereche de blugi, o cămașă mai caldă, 2-3 perechi de lenjerie si ciorapi, o pereche de pantaloni scurți sau fusta, o pereche de ghete sau adidași. Practic în toate locurile unde veți locui, fie hostel, quest house, sau apartament, va fi mașină de spălat și detergent. E mai ușor să speli decât să cari genți. La fel e și cu atributele pentru igienă, in majoritatea locurilor unde veți locui, va fi strictul necesar, prosop, șampon, săpun, pastă pentru dinți. Toate acestea ori îți măresc, ori îți reduc din mobilitatea ta!

2. Securitatea. Pentru a evita surprizele neplăcute, fiți precauți și urmați următoarele sfaturi:
☝️păstrați documentele și banii în locurile mai puțin accesibile. Dacă acolo unde locuiți există safeu, lăsați documentele și o parte din bani acasă. Dacă nu, luați-le cu voi, dar aranjați-le într-un loc mai puțin accesibil din rucsacul sau geanta voastră.

☝️nu păstrați banii si documentele la un loc. Riscați să pierdeți totul.

☝️nu păstrați banii la un loc. Împarțiți-i in câteva sume si păstrați-i separat. S-ar putea de exemplu o treime să-i aveți cash, alta pe un card și alta pe al doilea card. Sau alte variante posibile, numai nu la un loc!

☝️luați cu voi un card, care poate fi suplinit de către altă persoană, din țara voastră. În cazul in care veți rămâne fără bani, veți avea posibilitatea să primiti niște bani prin intermediul cardului bancar.

☝️ faceți xerox sau poze la toate actele care le aveți cu voi.

☝️salvați pe Google Drive sau iCloud, toată informație ce ține de călătorie: copiile documentelor, hărți, adrese, contacte, bilete.

☝️schimbați sau retrageți banii doar în locurile autorizate.

☝️folosiți aplicațiile Uber, Gett, Bolt, sau YandexTaxi, în dependență de țară, pentru a comanda un taxi. E mult mai sigur, mai ieftin, dar și costul călătoriei îl aflați din timp.

Prieteni, vă mulțumesc că ați avut răbdare să citiți articolul, fiindcă text e cam mult, dar absolut totul e din experiența mea! Sper să vă fie utilă informația de mai sus. Dacă aveți ceva informație, care ar putea completa acest articol, rog să o lăsați în comentarii! Dați un like și un share ca cât mai mulți oameni să poată vedea articolul dat!

Călătorii plăcute să aveți!


7 gânduri despre “Planificarea unei călătorii de sine stătătoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s