Bugetul unei călătorii. Sfaturi utile

  Până plecăm în prima călătorie din acest an si voi acumula material interesant pentru postări, mă voi strădui să umplu feed-ul blogului cu sfaturi utile și experiențele acumulate în doi ani de călătorii active.

  Bugetul, probabil cel mai important punct din planul unei călătorii, la fel ca și traseul si timpul necesar pentru aceasta. E factorul datorită caruia mulți oameni renunță la călătorii. Alții de exemplu sunt stresați căci au avut experiențe negative, când au rămas peste hotare fără bani si asta la fel îi face să renunțe la călătorii desinestătatoare. Dar(!) dacă acorzi ceva timp, răscolești prin internet, citești diferiți blogheri, îți poți planifica bugetul de la A la Z, iar aflându-te în altă țară vei scăpa de multe surprize neplăcute și stresuri!

  Deci, cum arată planul uneia din călătoriile noastre. Luăm spre exemplu Londra pentru două persoane, fiul meu si eu. Apropo, notițele mi le fac în Samsung Notes, dacă ne referim la android, ca să le am mereu la îndemână. Cheltuielile le aranjez în ordinea care vor urma să fie și bifez fiecare punct care deja a urmat:

1. Transportul spre aeroportul din care zbori. Noi practic nu zburăm din Chișinău, mai des e București, Kiev sau Iași. In majoritate se datorează prețurilor mai joase, diversității rutelor si prezenței a câtorva companii lowcost. În cazul acestei călătorii a fost aeroportul Zhuliany, din Kiev.

2. Cheltuielile pentru o zi sau jumate de zi, care le vei avea in orașul de unde zbori. Dacă zbori din Chisinău, evident că totul e clar, dacă nu, atunci e nevoie să rezervezi ceva bani pentru măncare, transport și cele necesare. Dacă luăm spre exemplu Kievul, e un oraș destul de ieftin și o zi în el împreuna cu fiul ne costă nu mai mult de 20 €, cu transport, mâncare, cafea, dulciuri si altele.

3. Bani pentru telefonia/internetul mobil. În calătorii eu folosesc operatorul ucrainean KievStar, are prețuri foarte joase la internetul mobil în rooming. 100 Mb te costă 35 uah, adică 1 €. Rooming-ul Orange, Moldcell sau Unite e destul de scump. Puteți lua o cartelă SimTravel, dar eu totuși cred că Kievstar e mai ieftin.

4. Zborul tur. Deoarece am zburat dintr-un aeroport dar ne-am întors în altul, cheltuielile pentru zbor sunt separate.

5. Transportul de la aeroport spre oraș sau hostul tău(gazda). In toate aeroporturile există câteva căi de a ajunge în oraș, autocar, tren, metrou, taxi sau car-rent. Cel mai ieftin, mereu e autocarul. La majoritatea rutelor, biletele le poți procura online și din timp. Avantaju: nu stai în rând la casierie și deseori online e puțin mai ieftin.

6. Host sau cazarea. Una din cele mai mari cheltuieli într-o călătorie. Mereu găsiți cazarea din timp, ca să aveți din ce alege și a face ceva economii.

7. Cheltuielile zilnice. La fel e un punct tare important. În medie în orașele europene, pentru două persoane, cheltuielile variază între 50-60 €, în așa orașe ca Roma, Atena, Budapesta, Vilnius și 80-100 € în Paris, Londra sau orice oraș din Israel. Apropo Israelul a fost unica țară unde noi doar o dată am mâncat într-un local, în rest ne-am alimentat la supermarketuri, căci țara e extrem de scumpă, iar noi nu am acordat destulă importanță planificării bugetului.

8. Cadouri și suveniruri. Aici deja e alegerea fiecăruia. Eu spre exemplu mă strădui sa aduc din călătorii mici cadouri pentru persoanele dragi, sau careva prieteni, plus colecționez magneți pentru frigider, cât de banal n-ar suna asta și am în plan să colecționezi si cercei pentru bărbați.

9. Transportul din orașul unde vă aflați spre aeroport. Vezi punctul 5.

10. Zborul retur. Aici totul e clar, 32 € pentru 2 persoane, Londra-București, operator RyanAir.

11. Cheltuielile pentru orașul în care aterizați, în caz că nu e Chișinăul. La fel veți avea nevoie de ceva bani pentru cele necesare, cât de minime n-ar fi sumele. Nu uitați despre acest punct.

12. Transportul spre Chisinău. Fie aterizarea e în București, Iasi sau Kiev, vei avea nevoie de bani ca să te întorci acasă.

13. Rezervă. E un punct extrem de important! Cât de bine nu ți-ai planifica bugetul, mereu fă o rezervă de 50-100 € pentru orice eventualitate. Fie că sunt cash sau pe card, nu uita de ei. În ultimile călătorii, din motiv că deja m-am învățat a planifica destul de amănunțit bugetul, noi nu ne atingem de acești bani, de aceea punctul Reserve, nu e bifat. Dar nu mereu a fost așa si în primele tripuri deseori ajungeam la acești bani.

14. Total. Neapărat fă un total ca să vezi cât te costă călătoria, ești în stare să o acoperi, sau poate e necesar de mai exclus sau micșorat careva cheltuieli.

  Ca de obicei, sper că informația de mai sus va fi utilă pentru voi și la fel sper ca noi moldovenii să ne schimbăm, parerea și atitudinea despre călătoriile de sine stătătoare, costul și importanța lor!


4 gânduri despre “Bugetul unei călătorii. Sfaturi utile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s