Prima călătorie din acest an – călătorie simbol, în care am ajuns la cifra de 30 de țări vizitate, 26 dintre care în ultimii trei ani. Despre necesitatea de a călători puteți citi în articolul precedent, îl găsiți aici.
Totul a început ca de obicei, de la o ofertă de zbor. De data aceasta de la compania ucraineană МАУ, acea companie avionul căreia a fost doborât în Iran. Prin februarie 2019, pe situl lor au apărut bilete la preț de 15 EURO pentru zborul Kiev – Helsinki, pentru perioada ianuarie – martie 2020. De ce nu? Am luat doar într-o direcție, ca mai întâi să stabilim traseul. Primul plan a fost să vedem toate capitalele țărilor scandinave, dar din cauza prețurilor de acolo, am renunțat. În Stockholm și Oslo vom merge altă dată Am ales traseul Helsinki, Tallinn, Riga, căci era mult mai ieftin. Am găsit și zbor din Riga spre Kiev, cu 22 EURO, care mai apoi a fost anulat de către compania МАУ, ne-au întors banii și am găsit un zbor în aceeași zi cu Wizzair, la preț de 12 euro. Deci, călătoriile noastre în majoritate depind de zborurile ieftine și nu de un plan, sau o oarecare listă pe care o avem. Doar în unele cazuri sunt planificate, dar și atunci caut să fie cât mai ieftine.
Ca să nu vă obosesc cu mult text, despre modalitățile de a ajunge la Kiev, în dependență de ora zborului, citiți la începutul acestui articol. La ora 00:30 am ajuns cu trenul în Kiev, unde am luat un hostel, chiar lângă gară, doar pentru a dormi câteva ore.
La ora 6:30 eram deja la Gara de Trenuri, unde am luat dejunul într-un bistro, deschis recent, care lucrează de la ora 6, după care chiar din fața gării am luat autobuzul spre Aeroportul Boryspil – principalul aeroport al Ucrainei.
Gara de Trenuri din Kiev, reprezintă un nod mare de transport, format din Gara de Vest, Gara de Sud și gara Suburbană. În apropiere de Gara de Vest se află și stația de metrou Vokzalna. Iar în fața Gării de Sud, staționează autobuzul 322, care circulă între gară și Aeroportul Boryspol. Tot din fața Gării de Sud, circulă câteva microbuze și un troleibuz spre Aeroportul Zhuliany, care se află chiar în oraș.
Holul Gării de Vest:
Gara de Sud, în fața căreia staționează autobuzele spre aeroport:
Dinner’s – bistroul în care puteți mânca, dacă ajungeți devreme la gară. Lucrează de la 6:00 până la 23:00. Se află în partea stângă, la vreo 100 m, imediat ce ieșiți din Gara de Sud:
Dejunul ne-a costat 260 UAH = 9.5 euro, dar a mai fost cafea, ciocolată fierbinte și o felie de tortă:
Spațios, curat și nu miroase a mâncare:
Autobuzul 322, care merge spre Aeroportul Boryspil. Circulă la fiecare 20 min, cost călătorie 100 UAH = 3,7 EURO.
Пузата Хата – încă un bistro în apropierea Gării de Sud, doar că acolo miroase puternic. În afară de aceste două bistrouri, mai sunt trei Macuri și un KFC, deci nu muriți de foame.
Embaer 190/195, prima dată am zburat cu un avion atât de mic:
Helsinki, Finlanda
Am aterizat în Helsinki. Aeroportul Vantaa – cea mai lentă frontiera pe care am trecut-o vreodată în aeroport… 35 min 3 persoane…
Aeroportul nu e foarte mare, dar nici mic, ceva mediu:
Stația de autobuze. Dacă mergeți spre centrul orașului, aveți nevoie de autobuzul 415:
Terminal pentru vânzarea tichetelor, pentru toate tipurile de transport urban. Achitarea cu card, sau cash doar cu monede de fier:
Tichet pentru o singură călători, cost 4,1 EURO matur și 2,1 EURO pentru elevi. Dacă aveți de gând să folosiți transportul public mai des, procurați abonament pentru 24 h, 48 h, sau o săptămână. E mult mai convenabil.
Interiorul autobuzului, nimic deosebit:
Drumul de la aeroport până în centru, Gara de Trenuri, a durat vreo 40 min. Aveam cazare în apropierea centrului, să zicem la vreun km și jumătate distanță. Am mers să mâncăm. Localurile unde puteam mânca ieftin au fost selectate din timp și salvate în Google Map, pentru a nu pierde timpul și banii. Nu uitați că Helsinki e unul din cele mai scumpe orașe din Europa.
Dacă sunteți iubitori de urbanism, orașe moderne, spații publice, soluții moderne în urbanism, Helsinki e pentru voi.
Gara de Trenuir din Helsinki:
Din start înțelegem că suntem într-un oraș modern și dezvoltat. Spații delimitate, parcări pentru biciclete…
În centrul orașului se află unul din localurile rețelei Rax, de tip bufet, cu taxă fixă de 10,5 EURO, și 8 EURO pentru copii. Pentru acești bani mănânci ce vrei și cât vrei, în afară de înghețată. Pentru Helsinki prețul e foarte bun. Localul îl găsiți aici.
Interiorul:
Boxul cu salate:
Vreo 6 feluri de pizza:
Eram cazați în cartierul Katajanokka, care reprezintă o peninsulă, înconjurată din trei părți de Golful Finlandei. Am avut de mers vreo 20 -30 min și evident am mers pe jos.
Toate tramvaiele din oraș, în afară de cele vechi, au același design și culoare.
Portul Kauppatori:
Vedere spre peninsulă și cartierul Katajanokka:
Un parculeț micuț în drum spre hostelul nostru:
Chiria. Cum am mai zis, orașul e foarte scump și să găsești ceva ieftin în apropierea centrului, practic e imposibil. Cel mai ieftin ce găseam era 50 -60 EURO per noapte dar undeva la marginea orașului, sau în suburbii. Luând în considerație costul transportului, nu era bine deloc. Întâmplător am dat peste acest hostel, de pe Hostelworld, la preț de 60 EURO pentru o noapte, situat în apropierea centrului. Apoi l-am găsit pe booking, dar la preț de 52 EURO. Nici nu e hostel, dar e mai mult un questhouse, cu camere separate, dar baie și bucătărie comună. Vă las aici linkul de pe booking și recomandarea noastră! Camera pentru doi, pentru o noapte, ne-a costat 52 EURO.
Se numește Euro Hostel:
Holul:
Așa arată coridorul:
Camera noastră:
Bucătăria cu toate cele necesare:
Baia și veceele pentru bărbați. Curățenia era făcută la fiecare oră:
Jumătate de oră pentru odihnă, baie și încărcatul telefoanelor și am plecat în oraș. Aveam doar o singură zi, pentru a descoperi cât de puțin orașul. Ne-am întors înapoi spre centru.
Orele 16 – 16:30, dar afară deja însera. Eram în apropierea Cercului Polar de Nord.
Privți la geamul de mai jos! Ce vedeți? Credeți că finlandezii nu au bani de un termopan gospodăresc? Au, dar clădirea probabil e istorică și nimănui nici prin cap nu i-a trecut să se implice, sau să schimbe arhitectura fațadei!
Geam din lemn, neatins de barbari și iubitori de plastic:
Piața Senatului:
Vedere spre aceeași piață de pe scările Catedralei din Helsinki:
După o mică plimbare prin piață și cartierele adiacente, am mers spre gară, în apropierea căreia se află un loc, care a servit unul din principalele motive, pentru care am vrut să ajung în Helsinki. E vorba despre biblioteca Oodi.
Gara de Trenuri, intrarea principală:
Bibiloteca Oodi. Cateva poze de seară, pentru că a doua zi ne-am întors, pentru a petrece mai mult timp acolo.
Am văzut mult tineret:
Fiecare etaj are câte o cafenea:
Zonă cu calculatoare:
Oboseala a dat de știre… după o zi lungă, zbor, puțin somn și mult mers pe jos. În drum spre casă am cumpărat cadouri și suveniruri, care în Helsinki s-au dovedit a fi foarte scumpe.
Și în orașele moderne sunt mudași, care parchează pe trotuare:
Cheltuieli pentru primele două zile, pentru două persoane, copil și matur.
Ucraine:
Cina în Podolsk 170 UAH = 6,3 EURO
Hostel pentru o noapte în Kiev 250 UAH = 9,2 EURO
Dejun în Kiev 260 UAH = 9,5 EURO
Autobuz până la aeroport 200 UAH = 7,4 EURO
Ceai în aeroport 68 UAH = 2,5 EURO
Telefonie mobilă locală 100 UAH = 3,7 EURO
Tota pentru Ucraina: 1048 UAH = 38,6 EURO
Helsinki, Finlanda:
Autobuz de la aeroport până în centru 6,2 EURO
Lunch la bufetul Rax 18,5 EURO
Chirie hostel pentru o noapte 52,3 EURO
Cafea 11,3 EURO
Suvenire și cadouri 23,2 EURO
Produse pentru seară, bere locală și suc 19,3 EURO
Total pentru prima zi în Helsinki: 130,8 EURO
Helsinki, Finlanda. Ziua a doua
A doua zi la ora 15 aveam feribotul spre Tallinn. Ne-am trezit mai devreme, am făcut bagajele și am plecat să vedem locurile rămase în listă. Când am ieșit, afară era încă întuneric, cu toate că era trecut de ora opt. Am mers spre golf, ca să prindem răsăritul.
Răsăritul desupra Golfului Finlandez:
De-a lungul malului e amanajat un parc:
Arhitectură modernă:
Ne-am plimbat vreo 15 min pe mal, după care am plecat spre centru, pentru a lua dejunul. Un lucru interesant, toți oamenii care se plimbau prin parc, sau alergau, se salutau cu noi!
Intrare în bloc la nivelul solului, cu ușă din sticlă. Dar putea fi ca la gospodari, cu câteva trepte și ușă de metal, în caz de inundație, sau război))
Poză în care totul e perfect: răsăritul soarelui, curățenie, spații publice moderne și linii de tramvai!
Dragoste)
Biserica ortodoxă Uspenski. Dacă vă interesează, locul îl găsiși aici.
Vedere spre centru orașului și Catedrala din Helsinki, de pe dealul Catedralei Uspenski:
Portul Kauppatori:
Finlanda mult timp a fost parte a Imperiului Rus, de aceea arhitectura din Helsinki se aseamănă foarte mult cu arhitectura orașului Sankt Petersburg. În afară de aceasta, multe alte lucruri amintesc despre acea perioadă istorică, ca de exemplu bisericile ortodoxe și unele monumente.
Monument dedicat țarului rus Alexandru II:
Răsărit nordic:
Dzen:
Chiar dacă e ianuarie, ok în acest an nu a fost frig, dar necătând la anotimp, oamenii folosesc bicicletele:
Pentru dejun am ales un local recomandat de mulții călători și de TripAdvisor. Una din cele mai vechi cafenele din oraș, care funcționează până în prezent. Pentru dejun au bufet cu o taxă fixă, pentru care mănânci cît dorești. Până a merge acolo, citisem prin interneturi că taxa era de 10 EURO pentru maturi și 7 EURO pentru copii. Dar când am ajuns și am vrut să achităm, ne-au zis că taxa deja e 14,5 EURO per persoană, indiferent de vârstă. A fost cel mai scump dejun din viața mea de 37 ani)
Cafenea, brutăria și patiseria Ekberg. Locul îl găsiți aici:
Așa arată o parte a bufetului:
Interiorul:
Vitrina patiseriei:
Un monument care reprezintă ceva. Dacă cunoașteți, scrieți în comentarii!
Ambuteiaj din tramvaie, lângă Gara de Trenuri:
Spațiul din fața gării. Probabil putea fi folosit mai cu cap, nu știu de ce au lăsat atât spațiu liber?
Ne-am întors la biblioteca Oodi. Am vrut să o vedem ziua, mai ales spațiul din jurul clădirii, iar fiul a vrut să testeze terenul de joacă.
Câteva cuvinte despre bibliotecă!
Finlandezii au o atitudine serioasă față de biblioteci și lectură, nu în zadar permanent sunt incluși în lista țărilor, în care se citește cel mai mult.
Construcția bibliotecii a costat bugetul local 98 mln euro, fiind considerată o investiție bună în viitoarele generații! Clădirea reprezintă un complex, cu o colecție de 100 000 cărți, spații coworking, săli pentru conferințe și traninguri, cafenele și cea mai inovativă zonă, numită KUB cu pereți inteligenți, cu ajutorul cărora pot fi create diferite realități virtuale, transformând aceasta cameră în tot ce îți poate trece prin cap.
Afară este amenajat un teren de joacă pentru copii, teren pentru baschet, parcare pentru biciclete…
Clădirea are un design modern, iar în construcție au fost folosite la maxim materiale naturale. Și cel mai important, că toate serviciile oferite de bibliotecă, în afară de cafenele, sunt gratuite, absolut pentru toți!
Deci, până noi construim centre comerciale, complexe locative, biserici la fiecare colț, alte state folosesc spațiul pentru ceva util și investesc în viitorul lor!
Biblioteca Oodi. Se află aici.
Sculpturi moderne:
Amenajarea spațiilor de lângă bibliotecă:
Solul e acoperit, ceea ce reduce semnificativ apariția glodului în oraș:
Teren de joacă, care într-adevăr ajută copii să se dezvolte, fără plastic și culori pentru clovni ca la noi:
Spațiul din fața clădirii. Pe planul din spate se vede parcarea pentru biciclete:
Interiorul:
Etajul doi, cu spații pentru lectură:
Scara, care e pur și simplu o operă de artă:
Cafeneau de la parter, care avea și dejun. Prețurile sunt ca în oraș. Era mai ieftin decât acolo unde am mâncat noi, dar nu am știut:
Meniul și prețul dejunului:
Priviți la această minune:
În construcție au fost folosite la maxim materialele naturale, așa ca lemnul, piatra și metalul:
Ce forme:
După jumătate de oră de oragasm vizul și puțină tristețe de la ceea că înțelegeam cât de departe suntem de lumea dezvoltată, am plecat spre hostel, pentru a lua rucsacurile și a merge spre port.
Parcare pentru biciclete lângă Gara de Trenuri:
Peronul gării:
Intarea în gară. Straniu dar toate ușile erau deschise și puteam intra, sau ieși pe oricare. La noi de obicei e deschisă doar una.
Interiorul gării. Nimic deosebit.
Prostia omenească într-o singură poză! Rând în fața magazinului Luis Vuitton. Permit intrarea doar câte două persoane, după ce alte două au ieșit. Chiar le place oamenilor să se umilească într-atât pentru niște haine?
Piața Senatului și Catedrala din Helsinki, văzute ziua:
Alt unghi:
Mi-a plăcut fațada aceste clădiri:
Îl iubesc necondiționat!
Ne-am luat bagajele de la hostel și am plecat înapoi spre centru. Recent un prieten din Facebook, administrator al unei pagini despre urbanism, mi-a recomandat să vizităm cartierul Jätkäsaari. Am căutat pe map și mi-a arătat că se află în aceeași zonă, unde se află și portul de unde aveam plecarea spre Tallinn.
Tramvaiul 4, cu care am ajuns în centru:
Vă este cunoscută instalația?)) Parcă-s de la o mamă…
Până ajungem în port, să vă arăt un local unde am mîncat la prețuri foarte joase. Se numește UniCafe, se află în centru, în apropierea Gării de Trenuri, iar locul exact îl găsiți aici. E un local de tip bistro, pentru studenți, dar poate mânca oricine. Prețurile pentru studenți/elevi și restul oamenilor, diferă.
Se află la etajul doi:
Prețurile pentru diferite categorii de clienți:
Boxul cu paste. Au vreo partu feluri de paste și vreo cinci feluri de sosuri:
Meniul nostru, pentru care am achitat 13 EURO. Nu e cea mai gustoasă mâncare, dar merge. Cel puțin supa de dovleac a fost bună.
Localul e foarte mare:
De la gară am luat tramvaiul 6, care ne-a dus până în cartierul Jätkäsaari.
Atenție, imaginile de mai jos, pot ofensa sentimentele și trauma psihologic iubitorii de blocuri cu zeci de etaje, la fel că și locuitorii cartierelor Testemițanu, Ion Creangă 63, Eldorado Terra de pe str. Ginta Latină, sau Testemițanu…. și multe alte ghetouri din Chișinău!
Cartierul Jätkäsaari, Helsinki, Finlanda – o fostă zonă industrială, transformată în cartiere locative, cu arhitectură modernă, spații publice, terenuri de joacă și altă infrastructură necesară unui oraș modern. Încă la începutul construcției, au fost montate liniile de tramvai.
Cartierul e proiectat în așa fel, că să nu fie o zonă moartă rezidențială, dar dimpotrivă să nu se deosebească cu nimic de cartierele din centru….
Fiți atenți la fiecare detaliu! Ușile de la intrarea în blocuri sunt la nivelul solului și sunt din sticlă, ceea ce permite să vezi ce se întâmplă afara până a ieși din bloc, terenuri pentru copii, unde vrei să te joci și nu sunt puse doar pentru a respecta gosturile, apele pluviale de pe acoperiș direcționate direct în canalizare, blocuri cu maxim 5 – 7 etaje, fără parcări în curte. Dacă sunteți în Helsinki, îl găsiți aici.
Începem:
Toate blocurile au design diferit:
Teren pentru copii. Au folosit la maxim materiale naturale, dar și tematica zonei, adică fostului port:
Si iar ușă de sticlă la nivelul solului:
Priviți câte soluții modrene, doar într-o singură poză:
Vedere spre un canal care se revarsă în golf:
Unde-s trotuarele de asfalt?
Vă închipuiți… au montat linii de tramvai, chiar dacă cartierul e încă în construcție! Oare nu știu ei, că rutierele sunt cel mai ”bun” transport urban din lume?
Lipsesc câțiva copaci…
Altă curte. Ați vrea să locuiți aici?
Fiul meu testează și pune note terenurilor de joacă:
Loft:
Apele pluviale, pleacă direct în canalizare și nu pe trotuar!
Camuflarea și decorarea unei construcții tehnice, cu panouri de metal oxidat:
Street-art:
Încă o curte. Automobilele nu au acces!
Utilaj pentru curățarea încălțămintei:
Zece minute de mers pe jos și eram deja în port. Feribotul nostru spre Tallinn pornea la 15:30. Apropo, feribotul e cel mai ieftin și interesant tip de transport, dacă vreți să ajungeți din Helsinki în Tallinn, sau invers. Dar să fiți atenți, dacă în Tallinn, toate feriboturile pornesc din același port, Helsinki are câteva porturi și în dependență de compania transportator, găsiți portul potrivit. Feribotul nostru, al companiei Eckeroline, care a fost cel mai ieftin, pornea din acest port.
Biletele pentru acest feribot le-am procurat de pe situl oficial al companiei. Dar există un site și o aplicație, se numește Direct Ferries, care reprezintă un motor de căutare printre toate feriboturile din lume. Vă recomand să o folosiți doar pentru a căuta ruta necesară și a compara prețurile, apoi să găsiți situl transportatorului și să cumpărați direct de la ei, va fi mai ieftin.
Casele pentru tichete și checkin. Biletul îl puteți imprima, sau pur și simplu să-l aveți în formă electronică:
Portul e destul de mare. Adică nouă așa ni s-a părut, fiindcă nu am fost în alte porturi.
Etajul doi, unde se află zona de îmbarcare și food-courturile:
Feribotul nostru:
Etajul 5 al feribotului, unde am găsit loc liber. Am avut parte și de muzică vie:
Fiul meu se uită spre golf și malul Estoniei, care încă e departe:
Peste 3,5 h eram în Tallinn. Drumul ne-a costat 28 EURO pentru ambii. Dacă nu greșesc pentru matur am achitat 18 EURO și 10 EURO pentru copil.
Cheltuieli pentru două persoane, ziua a doua, Helsinki, Finlanda:
Dejun 29 EURO
Lunch la UniCafe 13 EURO
Cafea servită în port 7 EURO
Suvenire și cadouri 13 EURO
Total pentru a doua zi în Helsinki: 62 EURO
Tallinn, Estonia
Tallinn, capitala Estoniei și cel mai mare oraș din țară, cu o populație de cca 435 mii locuitori. Din toate orașele post-sovietice, Tallinn cel mai mult s-a opus sovietizării și construcțiilor în stil socialist. Centrul Vechi e practic neatins și este inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Portul de pasageri din Tallinn. E mult mai mic decât în Helsinki:
Sala de așteptare:
Nu eram informați cum să ajungem din port spre centru, de aceea am urcat în primul autobuz care era la stație. Spre bucuria noastră, autobuzul tocmai mergea spre centru. În 20 min eram deja lângă porțile Orașului Vechi. Hostelul nostru se afla după zid, adică în inima orașului.
Intrarea în Orașul Vechi:
Am ales un hostel de pe booking. Cel mai convenabil pe care l-am găsit după preț, locație și rewievurile celor care au mai stat acolo. Camera a fost foarte mică, dar nici nu am avut nevoie de mai mare, căci era doar pentru somn. Destul de curat. Dacă vă interesează, îl găsiți aici. Ne-a costat 61 EURO pentru două nopți.
Camera noastră:
Coridorul etajului nostru:
Veceul și baia. Modest și curat:
Bucătăria comună:
Spațiu comun, cu tv, jocuri și multe altele:
Am ieșit la o plimbare și la cină
Scară din metal, ca o operă de artă:
Raekoja Plats, și Tallinna Raekoda (Piață Raekoja și primăria veche):
Una din străzile Orașului Vechi:
Atmosferă medievală:
Biserica Sfântului Olaf, văzută seara:
Draguț:
Cina. Cel mai renumit și recomandat local din Tallinn e III Drakon, care se află chiar în demisolul clădirii primăriei vechi. Localul e specific, interiorul fiind decorat într-un stil medieval, cu farfurii și căni din lemn, sau lut, fără electricitate, doar lumânări și chiar e interzis fotografiatul cu lumină. Staful e îmbrăcat în haine de epocă. Din mâncăruri au carne de mistreț și elan, pateuri cu carne, varză, cartofi, sau mere, iar din băuturi doar bere și ceva tărie. Localu îl găsiți aici.
Intrarea:
Sorry pentru calitatea pozelor, era intuneric!
Bere estoniană, suc de mere, pateuri cu spanac și mere:
Cheltuieli pentru două persoane, prima seară, Tallinn, Estonia:
Hostel pentru 2 nopți 61 EURO
Bilete pentru autobuzul Tallinn – Riga, procurate online 18 EURO
Cina 13 EURO
Produse pentru seară, procurate de la market 10 EURO
Total: 102 EURO
Tallinn. Ziua a doua
A doua zi era în totalitate dedicată orașului și în special Orașului Vechi. Hostelul nostru nu avea dejunuri, de aceea conform recomandărilor stafului am mers la un local cu care ei aveau înțelegeri și ne puteau hrăni la un preț redus. Dar era prea devreme, plus la toate era weekend, deci era închis. Am găsit altul unde am mâncat bine, după care am mers să găsim locurile cu cele mai bune vederi spre oraș.
Orele 8 dimineața. Vedere din geamul nostru:
Dejun. Nimic deosebit, ca și localul.
Străzile orașului matinal:
Primii oameni, probabil erau turiști:
Am ajuns la locul cu panoramă:
Panorama orașului, de la înălțimea platformei Paktuli. Se află aici.
Am mers mai departe, să explorăm dealul unde se află platforma:
Biserica medievală Tomkirik. Se află aici.
La câteva sute de metri de Tomkirik, se află biserica ortodoxă Aleksander Nevsky. Locul îl găsiți aici.
Aleksander Nevsky:
Cu toate că Estonia, e una din cele mai necredincioase țari din lume, circa 60 prc din populație se declară atei, ca orice țară civilizată, păstrează bisericile ca obiecte de arhitectură și istorie, nu doar de cult.
Ne-am coborât înapoi spre centru:
Una din intrările în Orașul Vechi:
Nu pot fi indiferent, față de așa ceva. Mă îndrăgostesc imediat!
Una din stradelele care iese spre piață:
Trecere printre case:
Piața Raekoja și bradul de crăciun:
Un colțișor al pieței, pe lângă care nu am putut trece, fără al observa:
Am aflat, că tot sus, de unde ne-am întors recent, mai este o platformă cu panoramă a Orașului Vechi. Imediat ne-am întors.
Panorama Orașului Vechi, de pe platforma Kohtuotsa. Se află aici.
Stickerul nostru:
Vedere spre platformă. Locul e amenajat și curat.
Mai aproape de masă, am ieșit din Orașul Vechi, în primul rând pentru a ajunge la un market de dulciuri, numit și Muzeul Ciocolatei, dar și pentru a vedea alte cartiere din oraș.
Poarta Luhikese Jala Varav:
Probabil folosesc aceste instalații din granit, pentru a împiedica trecerea automobilelor:
Magazinul cu dulciuri estoniene Kalev. Îl găsiți aici.
Interiorul:
Chiar în apropierea magazinului cu dulciuri se află acest cartier cu arhitectură modernă:
Ce ziceți?
Hotelul Metropol:
Ne-am pornit să mâncăm. Localul l-am selectat din timp. Dar până acolo, am găsit încă câteva locuri care mi s-au părut interesante.
Sculptura omului care curăță coșurile cu fum. Se află aici.
Peisaj de Tallinn:
O bucată de zid vechi, care a fost păstrat cu grijă:
Lunchul. Încă un local de cult din Tallinn, nonconformist, unde mănâncă toți, de la turiști până la locuitorii orașului, sau de la oameni simpli, până la pictori, muzicieni și alți oameni de artă. Localul se numește Kompressor și îl găsiți aici.
Încă un sticker:
Un local underground:
E mereu plin:
Suc de portocale, clătită cu gem de căpșună, cidru estonian și clătită cu patru feluri de cașcavaluri. Prețul unei clătite începe de la 4,8 EURO, dar e foarte mare.
După masă urma să mergem spre un loc neobișnuit. Am aflat despre el de pe un canal de YouTube. E vorba despre orășelul creativ din Tallinn, aflat la vreun kilometru doi de Orașul Vechi.
Când ne deplasăm dintr-un loc în altul, mereu ne străduim să observăm și explorăm și cele din jur. Am intrat prin Gara de Trenuri și o piață agro-alimentară.
Trenurile estoniene:
Ca să nu apară așa ceva, e nevoie de invitat specialiști în urbanism, atunci când este planificat și amenajat un spațiu public:
Tramvai vechi, care circulă pe o bandă separată:
Au reconstruit și reamenajat o piață, transformând locul într-o atracție turistică. La noi de ce nu s-ar putea așa?
Piața Balti Jaama Turg. Se află aici.
Mai mult seamănă cu un mall modern:
Zona cu fructe și legume:
Haine și suvenire:
Zona cu carne, brânzeturi și pește. La alt etaj se află și food-courturile.
În sfârșit am ajuns la destinație, orășelul de creație Telliskivi din Tallinn – fostă zonă industrială, transformată în spațiu pentru creații, cu o mulțime de cafenele, magazine, obiecte de arta, galerii de artă, spații publice, spații pentru street-art… Orășelul se află aici.
O tendință nouă observată în multe orașe moderne, de a elimina zonele industriale din oraș și a transforma spațiul eliberat în spații publice. Am văzut ceva asemănător în Tbilisi, Georgia, locul se numește Fabrika și puteți citi despre el în acest articol.
Să începem excursia:
Depozit transformat în spații pentru creație:
Cafenea amenajată în vagon:
Încă o cafenea:
Pe alocuri au păstrat liniile vechi de tren, pentru a nu pierde spiritul locului:
Clădire administrativă a unei foste fabrici:
Încă un sticker:
La parterul clădirii administrative, a fost amenajat un magazin, cu suvenire și obiecte hand-made:
Instalație artistică:
Străzile orășelului:
Studiou foto și restaurant în același loc:
Construcție metalică transformată într-o instalație artistică:
Interesant, ce se află acolo?
Clădirile fabricii și depozitele decorate cu street-art:
Încă un depozit cu cafenele:
Pictură murală:
Ziua a fost plină, ne-am îmbogățit cu multe cunoștințe noi. Iar pentru mine cel mai important este faptul, că fiul meu vede toate acestea și viziunile lui despre lumea înconjurătoare nu vor fi ca până acum.
Seara am stat acasă cu un suc, iar eu am luat un vin estonian, din coacăză, cel puțin ei îl numesc vin.
Vin din coacăză. Nu aș zice că am rămas încântat de acest produs…
Cheltuieli pentru două persoane, a doua zi, Tallinn, Estonia:
Dejun 13 EURO
Suvenire și cadouri 52 EURO
Cafea și ciocolată fierbinte servite în oraș 7 EURO
Masa la Kompressor 15 EURO
Produse pentru seară, procurate de la market și vin de coacăză 11 EURO
Total: 98 EURO
Tallinn ziua a treia
Ultima zi dedicată Estoniei. După masă ne aștepta autobuzul spre Riga. Dimineața totul după procedură: bagajele, ordine în cameră și am mers să mâncăm. Am ales localul recomandat de hostel.
Cafeneau în care am mâncat. Nimic deosebit, dejun standard, prețuri ca peste tot.
Pentru această zi în listă a mai rămas un loc pe care trebuia să-l vizităm, dar iarăși Andrei, administratorul paginii despre urbanism Orașul pentru Oameni, ne-a recomandat încă un loc interesant. Vă recomand să vă abonați la această pagină!
După dejun, ne-am pornit spre Biserica Sfântului Olaf, una din principalel atracții turistice și monumente istorice din oraș.
Stradelele Tallinnului:
Perfect:
Biserica sfântului Olaf – cea mai înaltă clădire din Orașul Vechi, 124 m. Prima atestare din 1267, iar dată construcției nu este cunoscută. Numită în cinstea regelui Norvegiei Olaf Haraldsson (995 – 1030). Biserica se află aici.
Turla bisericii se vede practic din orice colț al orașului:
Din cauza înălțimii și străzilor înguste, nu puteam găsi un loc de unde i-aș putea face o poză normală.
Fațada principală:
Intrarea principală:
Interiorul și vitraliile de pe fațada principală:
Scara ce duce spre etajul doi. Probabil e nouă, dar au respectat la maxim designul vechi.
Biserica Sfântului Olaf văzută de după zidul Orașului Vechi:
Încă o poartă a Orașului Vechi:
Ne-am pornit spre locul recomandat de Andrei. Ca și în Helsinki, era vorba despre un cartier nou, construit recent. Cartierul Port Noblessner, se află aici și chiar aș insista să mergeți acolo, dacă sunteți cumva prin Tallinn. Din centru, sau Orașul Vechi, ușor ajungeți cu autobuzele 73, sau 3, la preț de 1,5 EURO.
Apropo, transportul urban din Tallinn e absolut gratuit pentru locuitorii orașului. Această modificare a fost introdusă din 2013, iar din 2018, încă 11 regiuni ale țării din cele 15, au preluat inițiativa.
Până mergeam cu autobuzul spre o bijuterie, adică Portul Noblessner, am dat de alta și chiar am ieșit mai devreme cu o stație, pentru a bucura ochii și a face niște poze. E vorba despre cartierul Toostuse, cu arhitectură din lemn.
Atmosfera cartierului:
Păstrat și îngrijit:
Denumirea străzii:
În curțile caselor la fel totul e ok:
La majoritatea caselor, geamurile au fost schimbate în cele din plastic, dar s-au străduit să respecte la maxim forma geamurilor vechi.
Priviți ce minune:
Blocurile noi, respectă cu strictețe atmosfera locului:
Lucrări de renovare:
Ahhhh)
De ce estonienii își păstrează patrimoniul, iar străzile istorice din orașele noastre arată că favelele din America Latină? Priviți câtă grijă au ei de aceste clădiri! Nimănui nici prin cap nu i-a trecut sa demoleze vreo una ca să construiască vreun rahat cu multe etaje și parcare în curte. Tot ce este se păstrează, renovează și îngrijește, iar tot ce se construiește nou, se construiește în același stil. Niciun bloc de climatizator pe fațade, uși vechi de lemn renovate, geamurile care au fost schimbate au fix același design că și geamurile vechi….
Acum dacă sunteți în Chișinău, faceți o plimbare pe străzile Sciusev, Kogâlniceanu, Mateevici, Bernardazzi, sau pe lângă parcul Zaikin și comparați!
Am mers puțin prin parc și am ajuns la destinație. Sunteți gata?
O fostă fabrică, transformată în nu știu ce. Probabil e ceva interesant în interior…
Ai-ai-ai ce fac ăștia, care în URSS erau considerați cel mai lent popor și noi făceam glume pe seama lor. Uitați-vă ce fac ei cu orașele lor și cum își bat joc de sentimentele iubitorilor de ghetouri și blocuri cu sute de etaje!
Cartierul Port Noblessner – fost port industrial, o parte a căruia a fost transformată într-un cartier locativ cu arhitectură modernă. Blocuri cu puține etaje, spații publice, terenuri pentru joaca, intrare în bloc la nivelul solului, design modern, cafenele, galerii de artă, spații pentru creații…. mai pe scurt tot cum iubim noi moldovenii.
Vedere spre noul cartier:
Ce ziceți?
O simplă parcare pentru biciclete, dar și aici au lucrat designeri:
Depozit, transformat în spații publice și cafenele:
Ușă pentru oameni, din sticlă instlată la nivelul solului:
Curtea unor blocuri și teren de joacă:
Felinar în forma unei macarale, care se folosea în port:
Toate blocurile, sau fațadele acestora sunt absolut diferite și nu se repetă:
Vedere spre cartier de pe malul golfului:
Încă un felinar. De fapt sunt multe acolo…
Golful Riga:
O corabie veche, ancorată:
Câtă grație:
Nu găseam un loc, din care nu aș dori să fac măcar o poză a cartierului:
Bancă, în forma unei bărci, pentru a păstra spiritul locului:
Coș de fum, transformat într-un obiect de decor:
Aici încă mergeau lucrările de construcție:
Așa arată de la drum, pe unde circulă transportul:
Același coș de fum, văzut de la drum:
Și peste drum mergeau careva lucrări:
După ce ochii noștri au avut orgasm, chiar și fiul meu la vârsta sa de 11 ani, a rămas plăcut surprins, ne-am întors spre hostel, după bagaje. La ora trei ne aștepta autobuzul spre Riga.
Încă câteva străzi ale Orașului Vechi:
Provoacă puțină frică și mister:
În comparație cu Chișinăul, Tallinnul nu doar a păstrat, dar dezvoltă în continuare liniile de tramvai. În majoritate liniile sunt montate pe mijlocul carosabilului, care la prima vedere pare o soluție periculoasă pentru pietoni, care vor avea de trecut o parte din drum, pentru a urca. Însă e doar la prima vedere, cultura șoferilor vorbește de la sine, tot transportul oprește imediat ce ajunge în dreptul unui tramvai, care s-a oprit la stație și pornește doar după pornirea acestuia.
Stație de tramvai:
Tramvaiul care staționează departe de trotuar:
Cu acest tramvai am ajuns la autogară:
Autogara din Tallinn, de unde circulă o mulțime de autobuze spre orașele europene, dar și spre Minsk, Kiev, Sankt Petersburg și multe altele. Am ajuns cu o oră până la pornire. Drumul din Tallinn spre Riga durează aproximativ 5 h, circulă câțiva transportatori mari, iar biletele pentru mine și copil, ne-au costat 18 EURO. Am mers cu compania Ecolines, biletele le puteți procura pe situl lor.
Autogara. Se află aici.
Chiosc cu de toate, Vânzătoarele, în majoritate sunt femei de vârsta a treia, vorbitoare de rusă:
Autobuzul a fost confortabil, plus am avut parte de băuturi calde gratuite:
O bună parte de drum, am jucat în acest joc, din meniul autobuzului:
În drum spre Riga, am făcut două opriri, una dintre care a fost orașul Parnu, al patrulea oraș ca mărime din Estonia, situat pe malul Golfului Riga. Până autobuzul staționa în gară, am reușit să fac câteva poze cu împrejurimile.
Peronul autogării. Design modern, lemn, metal:
O stradă din apropierea gării:
Parcare pentru biciclete de la gară, făcută la treabă, nu doar pe hârtie:
Arhitectură veche:
Probabil era primăria, sau altă instituție publică:
Amenajare:
Încă o clădire veche, cât de cât păstrată:
A doua oprire a fost pe malul Golfului Riga și am prins apusul. Unul din cele mai spectaculoase priveliști pe care le-am văzut vreodată. Un mare mulțumesc șoferului pentru această oprire!
Golful Riga, undeva în apropierea hotarului dintre Estonia și Letonia:
Pentru așa ceva merită să călătorești:
Soarele care dispare în golf:
Ne-am luat rămas bun de la mica, dar frumoasa Estonie, căci treceam hotarul și intram în Letonia. Lista mea de țări vizitate, a ajuns la 30, iar a fiului meu la 17.
Câteva cuvinte despre Estonia, cu care mă leagă careva lucruri.
În 2018 am deschis acolo o companie, prin programul e-Residency, la care am aplicat și l-am obținut tot în 2018. Estonia e unica țară din lume numită digitală. Onlinul este folosit, de la mici cumpărături până la deschiderea companiilor, conturilor bancare, sau chiar votul pentru președinte și parlament.
Ce este e-Residency? E un program de stat, să-l numim cetățenie electronică, care nu îți dă posibilitatea de a locui în Estonia, dar îți premite să deschizi o afacere, cu acces la toată piața UE. Vă puteți informa despre acest program, sau depune o cerere pe situl departamentului de stat https://e-resident.gov.ee/. Totul e foarte simplu și online. Unicul deranj, e drumul până la Kiev, la consulatul Estoniei, de unde îți ridici actele și ID-Cardul.
ID Cardul meu și stickul pentru acces în sistem:
Oferta e perfectă, pentru start-upuri din domeniul IT, sau alte proiecte unde poți lucra la distanță. După ce am obținut actele, mi-a luat în jur de 30 de minute, pentru a depune cererea și a deschide compania. Mai mult timp mi-a ocupat formarea statutului companiei, căci nu cunoșteam unii termeni în engleză. Dar, angajații departamentului atât de rapid răspundeau la e-mailuri, de parcă am comunica într-un chat. Încă un mare plus al companiilor deschise în Estonia, puteți deschide conturi nu doar la băncile clasice, dar și la fintechuri de genul TransferWise, PayPal, Pioneer sau altele. Deci estonienii sunt înainte multora. De când au deschis acest program, aproximativ 12 000 persoane din toată lumea au opținut e-Residency, au fost deschide aproximativ 5000 companii, iar în țară au venit în jur de 3 mlrd EURO investiții. Asta nu e e-guvernarea lui Pavel Filip(((
Și da, Estonia are cel mai înalt nivel de viață dintre fostele republici sovietice, întrecând cu mult Rusia, cu gazul și petrolul ei.
Cheltuieli pentru două persoane, a treia zi, Tallinn, Estonia:
Dejun 18 EURO
Transport urban 6 EURO
Produse luate cu noi la drum 4 EURO
Cafea și ciocolată fierbinte servită în autogară 10 EURO
Total: 38 EURO
Riga, Letonia
Am ajuns în Riga și primul lucru, pe care l-am făcut, am mers să mâncăm. Am ales fugitiv un local din lista pe care o avem. Am reușit să prindem și câteva cadre din Centrul Vechi. Din start am observat diferența dintre cele două capitale baltice, Tallinn și Riga. Tallinnul e mult mai îngrijit, mai european și mai dezvoltat, de parcă e rupt din poveștile lui Andersen… Pe când Riga, pe alocuri e mai murdară, nu în sensul în care noi înțelegem murdăria, doar dacă comparăm cu Tallinnul, mai sovietică și mai puțin dezvoltată. Dar oricum tinde spre o capitală europeană și noi cel puțin, mai avem mult până la ei.
Autobuzul care ne-a adus în Riga:
Autogara din Riga. Nimic deosebit.
Localul rețelei Lido, unde puteți mânca gustos și ieftin. Au o rețea mare prin tot orașul.
Bistro tipic:
Supe:
Interiorul localului:
Cel mai scump castravete marinat din vița mea – 0,5 EURO, adică 10 MDL:
Riga – capitala Letoniei și cel mai mare oraș din țară, cca 632 mii locuitori. E situat pe ambele maluri ale râului Daugva, care se revarsă în Golful Riga. La fel e cel mai mare oraș dintre cele trei țări baltice.
Străzi pustii din Centrul Vechi:
Piața primăriei văzută seara:
Terminal pentru vânzarea tichetelor la toate tipurile de transport urban:
Tichete pentru o călătorie cu tramvaiul. Costul unei călătorii 1,2 EURO.
Ca și în celelalte orașe, am rezervat hotelul de pe booking, cu toate că mai mult prefer airbnb. Doar că bookingul are un plus mare, sunt chirii pe care le poți achita la fața locului și nu preventiv ca pe airbnb.
Recepția hotelului:
Coridorul etajului nostru:
Camera în care am stat:
Baia și veceul. La fel, modest și curat:
Așa arată la exterior. Poza am făcut-o a doua zi dimineața.
Rareori când am pretenții față de locul unde ne cazăm, mai ales dacă e curat, poate de aceea în majoritatea cazurilor găsesc ceva bun și la preț adecvat. Hotelul Augustin, îl găsiți aici. A costat 56 EURO pentru două nopți, dar recepția ne-a făcut reducere de 6 EURO, în cazul în care achităm cash și nu cu cardul.
Cheltuieli pentru două persoane, prima seară, Riga, Letonia:
Cina 17 EURO
Transport urban 2,4 EURO
Hotel pentru două nopți 50 EURO
Total: 69,4 EURO
Riga și Jurmala. Ziua a doua
Pentru această zi au fost planificate cele mai multe evenimente. În afară de Riga, aveam de gând să mergem în Jurmala.
Am mers să luăm dejunul. Apropo în acei 50 EURO achitați pentru hotel, era inclus și dejunul.
Modest, dar pentru cei 50 EURO, achitați pentru hotel, e ok.
Am dorit să începem explorarea orașului de la un local, unde după spusele multor călători, pregătesc practic cea mai bună cafea din oraș. Dar când am ajuns, localul deja nu mai era, căci era închis de câteva luni. Am servit cafeaua în alt loc și am mers pe jos spre centru.
Clădire istorică cu puțin batjoc:
Poză făcută din tramvai. Fix ca în Tallinn, transportul din Riga oprește și așteaptă, atunci când transportul public se află în stație.
Nimic deosebit pentru mijlocul lunii ianuarie:
Strazile din Riga sunt mai largi ca cele din Tallinn:
O intrare frumoasă:
Clădire istorică, renovată, dar fără plastic:
Nu știu ce să zic. Vă place?
Încă o intrare frumoasă, la fel și ușa veche:
Canalul Pilsetas:
Tramvai vechi. Cât de bine suplinește peisajul urban:
Tatrul Național din Riga. Se află aici.
Încet cu încet am ajuns în apropierea centrului și malului râului Daugava.
Care biciclete iarna, oameni buni, ar zice demnitarul moldovean, care trebui să construiască piste pentru cicliști.
Podul Vansu, peste râul Daugva:
Vedere de pe pod, spre partea de vest a orașului:
Ascensor pentru a urca pe pod:
Vedere spre podul Akmens:
Centrul Vechi, văzut de pe podul Vansu:
Am coborât de pe pod și ne-am îndreptat spre Centrul Vechi.
Rigas Sapju Dievmates (biserica măicii domnului). Se află aici.
Reparația încălțămintei. Dar putea fi un lightbox din plastic…
O stradelă lângă biserica anglicană. O găsiți aici.
Arhitectura tradițională zonei:
Piața de lânga Rigas Doms. Ceva se întâmpla acolo…
Au aprins și un rug:
Rigas Doms (catedrala din Riga). Se află aici.
Ce decor!
Nici un geam din plastic, sau vreun light box cu publicitate. Cum așa?
Arhitectură modernă, în Centrul Vechi:
Trecere:
Biserica sfântului Petru, pe turla căreia se află o platformă de unde se vede tot orașul. Doar că era luni, dar luni nu lucra.
Am servit încă câte un ceai, am procurat câteva suvenire și ne-a îndreptat spre Gara de Trenuri, de unde aveam de gând să mergem până în Jurmala.
Canalul Pilsetas, lângă Găra de Trenuri. Așa ar putea arăta râul Bîc din Chișinău, dar….
La gară am întâlnit doi moldoveni. Erau cam scumpi la vorbe(((
Cum să ajungeți din Riga în Jurmala? Cea mai simplă și ieftină cale, sunt trenurile suburbane, care circulă la fiecare 20 – 30 minute, de la Gara de Trenuri, care se află aici. Aveți nevoie de orice tren care merge în direcția Dubulti, Sloka, sau Tukums 2. Însăși stația Jurmala nu există, orașul s-a întins pe malul golfului și are câteva stații. Puteți coborî la orice stație, dar cea mai apropiată de centru e stația Majori. De la platformă până la plajă, aveți de mers 7 minute. Iar dacă doriți să vizitați vechea biserică luterană din Jurmala, coborâți la stația următoare, Dubulti. Costul unei călătorii, într-o direcție este de 1,2 EURO.
Pentru trenurile spre Jurmala, aveți nevoie de peronul 3:
Biletele:
Dacă vreți să mâncați bun și ieftin în Jurmala, peste drum de platforma Majori, găsiți localul Bistro. Denumirea vorbește de la sine. Acolo mănâncă mulți localnici.
Bistro tipic. Au olivie și suc de tomate.
Așa arată la exterior, ca să găsiți mai ușor localul:
După ce am mâncat, am mers să vedem plaja și golful. Pe drum am găsit câteva clădiri interesante.
Arhitectura din lemn a orașului:
Biserică catolică veche:
Încă o căsuță drăguță, care se vindea la acel moment:
Restaurant georgian:
Jurmala – oraș cu o populație de cca 50 k locuitori, situat pe malul Golfului Riga și cea mai mare stațiune balneară din țară. Pe timpul URSS era considerat unul din cele mai de elită locuri pentru odihnă. Aici visau să ajungă toți, de la lideri de partid, până la cetățenii sovietici de rând. Tot aici se afla și renumita sală pentru concerte Dzintari.
Golful Riga:
Teren de joacă, care imediat a fost testat de băiat:
Orașul e foarte curat și amenajat:
Cel mai excitant ce este în Jürmala, nu e marea, nici curățenia, dar arhitectură din lemn, pe care ei o păstrează cu grijă. Priviți la aceste căsuțe drăguțe
O căsuță părăsită:
Peste drum vedem ceva renovat:
Încă una. Nu sunt sigur că e părăsită, dar cine știe…
Daaaaa…
Orașul e foarte verde:
Un parc micuț, bine amenajat:
Blocurile noi cu puține etaje, pentru a nu crea o disonanță în arhitecatura locului:
Monumentul cuiva:
Punct informativ pentru turiști:
Grijă față de mama Natură:
Atât de mult m-am excitat de la ceea ce vedeam în jur, că și fiul meu a observat. Chiar a fost de acord să mai meargă pe jos vreu km doi, până la următoarea stație, ca să fac poze.
Cum să nu te îndrăgostești de așa ceva?
Sau de acestă căsuță…
O stradă liniștită în drum spre stația de tren. De fapt tot orașul e liniștit.
Containere pentru sortarea gunoiului:
În armonie cu Natura:
Ne-am plimbat vreo două ore și am ajuns la altă stație, Dzintari. Da anume aici se află legendara sală pentru concerte cu același nume, unde pe timpul sovietic, dar și acum se petrec multe festivaluri, concerte și renumitul КВН.
Trenuri rusești. La acest capitol Letonia, rămâne în urma Estoniei.
Platforma Dzintari:
Clădirea stației cu casele de bilete și sala de așteptare:
Peste 40 min eram în Riga. Ne-am plimbat prin regiunea gării, după care ne-am întors în Centrul Vechi, une planificam să mai vizităm câteva locuri de pe lista noastră.
Arhitectură stalinistă din Riga. Clădirea Academiei de Științe din Letonia (Latvijas Zinātņu Akadēmijas Augstceltne), construită între 1952 și 1958, înălțimea 107,6 m.
Clădirea Academiei de Științe:
Apusul din acea seară:
Ne-am întors în Centrul Vechi. Pictură murală, care de fapt e o publicitate:
Străzile Centrului Vechi:
Unul din localurile, care sunt recomandate pentru a fi vizitate în caz că sunteți în Riga, e Black Magic. Se zice că anume aici a fost inventat legendarul Balsam de Riga. Prețurile sunt mărișoare, dar pentru o scurtă vizită la un păhărel de balsam, merită. Localul îl găsiți aici.
Cacao, biscuiți, o felie de tortă de ciocolată și un păhar mic de balsam:
Rafturile cu balsam:
Balsam și rachiu de casă:
Așa arată la exterior:
După Black Magic am mers în alt local – Aussie Pub, care se află la parterul hostelului cu aceeași denumire și unde poate fi servită berea de merișoare. De la început mi s-a părut ceva interesant, dar nu știu dacă aș vrea să o mai gust vreodată. Na lyubitelia, cum zic rușii. În schimb am jucat câteva partide de fotbal de masă cu fiul. Localul îl găsiți aici.
Suc de mere și bere de merișoare:
Parterul și barul, încadrat într-un microbus vechi:
Am mers pe la market, ca să luăm câte ceva cu noi la hotel.
Box cu salate, dar erau și sushi:
Detalii, care arată nivelul de dezvoltare a unui oraș:
Am ajuns la hotel, unde am stat la o cină, ceea ce foarte mult îi place fiului. Mereu mă întreabă, dacă vom lua ceva pentru seară cu noi la hotel, ca să stăm împreună.
Balsam de Riga, procurat de la supermarket:
Cina noastră minimalistă pe pervazul geamului. Băiatul a zis că e una din cel mai interesante mese din viața lui de 11 ani!
Cheltuieli pentru două persoane, a doua zi, Riga și Jurmala:
Transport urban 4,8 EURO
Suvenire Riga 37 EURO
Cafea și ceai 14 EURO
Vizită la Black Magic 17 EURO
Vizită la Aussie Pub 6 EURO
Cină 14 EURO
Balsam procurat de la market 5 EURO
Tren Riga – Jurmala – Riga 4,8 EURO
Lunch în Jurmala 10,5 EURO
Suvenire Jurmala 10 EURO
Total: 123,1 EURO
Riga. Ziua a treia
Aveam jumătate de zi la dispoziție pentru a vedea locurile rămase în listă, după care urma să mergem la aeroport. Bagajele erau făcute de cu seară, urma să facem ordine în cameră și să plecăm.
Lângă hotelul nostru se afla o școală sportivă cu un teren de sport imens. Am mers acolo ca să vedem ce reprezintă.
Cum arată un simplu teren pentru sport, nu în cea mai bogată și dezvoltată țară din UE!
Piste pentru cicliști și alergători:
Zonă pentru sporturi extremale:
Rău că nu am avut un skateboard cu noi:
Teren de joacă a unui copil sănătos, nu pentru clovni:
Iarna e închis probabil:
Fără plastic ieftin:
Când văd așa lucruri, ca de exemplu acest teren, vreau să mă revolt! O întrebare importantă pe care trebuie să ne-o punem în fiecare zi! DE CE?????????
De ce ei au așa ceva, da noi nu?
De ce autoritățile lor îi aud, da ai noștri pe noi nu?
De ce la ei toate aceste bunuri nu se strica peste iarnă?
De ce ei nu acceptă rahatul cel din plastic de culorile clovnilor, care sunt instalate la noi, doar pentru a corespunde costurilor?
Și asta e Letonia, una din cele mai sărace țări din UE, care fix ca și noi a fost în URSS, unde încă mai există corupție și birocrație!
Suntem deprinși să ne plângem pe autorități și să facem memuri cu plahotniuși și dodoni, dar problema nu e în ei, ci în noi! Noi acceptăm și tolerăm porcăriile lor și ei știu bine despre aceasta!
Lasăm jălea și mergem mai departe. Următoare destinație era cea mai înaltă clădire din Centrul Vechi, Catedrala Sfântului Petru.
Spațiul din fața Gării de Trenuri, folosit pentru diferite expoziții. La noi de ce nu poate fi la fel?
Camera automată pentru păstrarea bagajelor. Foarte comod când ai bagaje. Preț 2 EURO pentru un box, în care liber încap două rucsacuri.
Biserica Sfântului Petru, unul din simbolurile și principalele atracții turistice din oraș. Se află aici. Cel mai vechi monument istoric din oraș. Prima documentare este din anul 1209. Pe parcursul istoriei a suferit mai multe reconstrucții.
Turla bisericii se vede hăt de departe:
Una din ușile Catedralei Sfântului Petru:
Intrarea principală:
Holul bisericii era închis pentru vizitatori, din cauza unei expoziții de picturi:
Expoziție de picturi într-o biserică! Vă închipuiți așa ceva? Numai lui Kolea Cantarean (Mitropolitul Vladimir) nu-i spuneți, va avea atac de cord!
Ne-am ridicat pe turlă, ca după tradiție să vedem panorama orașului.
Biletele pentru acces pe turlă. Costul pentru maturi e de 9 EURO, pentru copii și elevi 3 EURO:
Vedere spre râul Daugva și podul Akmens:
Vedere spre podul cu cale ferată:
Centrul Vechi:
Era un vânt puternic de te da jos de pe picioare:
Ca și în alte state dezvoltate, Letonia a transformat bisericile sale din obiecte de cult, în spații publice, sau spații pentru artă. Așa ceva am văzut în multe orașe europene. În Cehia de exemplu, care e cea mai necredincioasă țară din lume, unele biserici au fost transformate în hotele.
Mai aveam vreo două ore la dispoziție până a ne porni spre aeroport. Am servit câte un ceai și ne-am mai plimbat.
Arhitectură modernă:
O piață frumoasă din Centrul Vechi:
Atmosferă:
Cafeneau unde am servit ceaiul:
Clădirile numite Trei Frați. Se află aici.
Omul din imagine întreba turiștii din ce țară sunt, apoi le cânta imnul țării lor. Imnul Moldovei nu-l cunoștea(
Kulyokul călător:
Terenul din jurul bisericii transformat în spațiu public. O bună parte din bisericile din Moldova, au garduri înalte…
Un felinar frumos, pe fundalul unei strazi cu arhitectură veche:
Pisica neagră, considerată simbolul orașului:
Dragoste:
Pur și simplu mi-a plăcut peisajul:
Piața primăriei și clădire Melngalvju. Se află aici.
Stradă cu vedere spre Rigas Doms:
Din centru spre Aeroportul Internațional Riga, circulă autobuzul 22 sau 322. Biletele le puteți procura la terminale, la chioșcurile de presă, sau la magazinele Narvesen, le găsiți peste tot. Costul unei călătorii este 1,2 EURO.
Magazinul rețelei Narvesen, de unde puteți procura bilete, pentru autobuzul spre aeroport:
Așa arată biletele:
Stickerul nostru:
În aproximativ 40 min eram la aeroport:
Aeroportul Internațional Riga:
Mese unde poți lucra la notebook, sau încărca telefonul:
Ca și în toate aeroporturile din UE, zborurile către țările care se află în afara comunității, sunt amplasate undeva în capătul aeroportului:
Când treceam controlul la îmbarcare, angajații Wizzair ne-au reținut pentru aproape 10 min, ca să verifice dacă avem nevoie de viză, pentru intrare în Ucraina. Probabil cele 100 de ștampile ucrainene din pașapoartele noastre, nu erau suficiente. Până la urmă s-a rezolvat și și-au cerut scuze. Cred că nu au văzut până acum pașapoarte moldovenești
Deasupra Ucrainei:
Deci am terminat cu călătoria, ne rămânea să ajungem în Kiev apoi acasă. Ce pot să zic, am văzut toate țările baltice și pot compara. Evident Estonia e cea mai dezvoltată, iar față de noi e undeva în cosmos. Letonia, mai are până la Estoni și e puțin mai sovietică, dar față de noi e mult mai dezvoltată. Dacă aș face un clasament al meu, pentru cele trei capitale baltice, ar arăta așa: Tallinn, Vilnius și Riga.
Cheltuieli pentru două persoane, a treia zi, Riga:
Transport urban 2,4 EURO
Camera de păstrare a bagajelor 2 EURO
Lunch 13 EURO
Suvenire Riga7 EURO
Acces pe turla catedralei 12 EURO
Autobus spre aeroport 2,4 EURO
Cafea și cacao 11 EURO
O pereche de adidași Sketchers pentru copil 35 EURO
Produse pentru drum 3 EURO
O sticlă de balsam de 0,75 l, procurată în Duty Free, pentru prieteni 15 EURO
Total: 102,8 EURO
Kiev, Ucraina
Am aterizat în aeroportul Zhuliany, al doilea aeroport din Kiev, se află pe teritoriul orașului. Din acest aeroport e foarte simplu de ajuns în centru, sau la Gara Feroviară. În fața aeroportului este o singură stație pentru transport public, pe unde trec câteva microbuze și o rută de troleibuz.
Când treceam controlul de pașapoarte am avut un caz amuzant. Prin aeroport stau atârnate multe billboarduri cu primarul Kievului, fostul boxer Vitali Klitschko. Am vrut să-i fac o poză, dar s-a apropiat un polițist de frontieră, sau din securitate, nu știu exact și mi-a ordonat să șterg imediat poza, chipurile așa ceva e interzis!
Poză secretă, cu „idolul” meu:
Am mers la gară ca să ne lăsăm bagajele și să ne plimbăm puțin, deoarece mai aveam destul timp până la autobuz.
Centrul Kievului, Майдан Незалежности (Piața Independenței):
Memorial dedicat oamenilor decedați în timul protestelor din 2014:
Pavajele cu care protestatarii aruncau în poliție:
Salutări lui Putin, din Ucraina:
Metroul din Kiev. O bună parte din oameni citeau, în loc să stea cu nasul în telefon:
Și iarăși ei:
Câteva cuvinte despre ecologie și grija față de Natură! Petul de mai jos a călătorit cu noi din Helsinki până în Kiev. Am cumpărat doar o sticlă pe care mereu o umpleam cu apă. Ok, în Helsinki și Tallinn era foarte simplu, căci apa care curge din robinetele lor e mai calitativă decât apa îmbuteliată, pe care o procurăm noi din magazine și nu era o problemă de umplut sticla. Plus la toate, prin orașe sunt o mulțime de puncte/robinete cu apă potabilă, absolut gratuite. În Riga a fost mai dificil, apa din robinetele lor e de o calitate mai joasă, dar și acolo am găsit soluții.
Aveți grijă de Natură, ea e casa și mama noastră!
Sticla care a călătorit cu noi din Helsinki până în Kiev:
S-a încheiat și această călătorie, care a fost cea mai scumpă de până acum, deoarece și orașele au fost scumpe. Dar necătând la toate cred că ne-am încadrat în bugetul minimal, fără a pierde din confort, sau a ne limita la ceva.
Cheltuieli pentru două persoane, Kiev, Ucraina:
Cina 185 UAH = 7 EURO
Transport urban 32 UAH = 1,2 EURO
Bagaj lasat la camera de păstrare 120 UAH = 4,5 EURO
Ceai și ciocolată fierbinte servit în local 228 UAH = 8,6 EURO
Produse pentru drum 82 UAH = 3,1 EURO
Total: 24,4 EURO
Cheltuieli pentru toată călătoria, pentru două persoane:
Zbor Kiev – Helsinki 30 EURO
Zbor Riga – Kiev 24 EURO
Feribot Helsinki – Tallinn 28 EURO
Asigurare medicală procurată online 6 EURO
Microbuz Chișinău – Podolsk (Ucraina) 11 EURO
Tren Podolsk – Kiev 15 EURO
3G internet mobil 12 EURO
Bilete pentru autobuzul Kiev – Chișnău 32 EURO
Cheltuieli Ucraina (Podolsk, Kiev) 38,6 EURO
Cheltuieli Helsinki, doua zile 192,8 EURO
Cheltuieli Tallinn, trei zile 238 EURO
Cheltuieli Riga, Jurmala, trei zile 295,3 EURO
Cheltuieli Kiev la întoarcere 24,4 EURO
Total pentru toată călătoria: 947,1 EURO
Linkuri utile:
Wagabond în Facebook: https://www.facebook.com/Wagabond-Travel
Wagabond în Telegram: https://www.t.me/wagabond_travel
Wagabond în Instagram: https://www.instagram.com/wagabond_travel/
3G internet ieftin pentru călătorii: https://teztele.com?ref=13744
Vă mulțumesc pentru că citiți acest blog, pentru răbdare, like, dislike, share, și comentarii!
Călătoriți, descoperiți lumea, cunoașteți oameni noi, fiți deosebiți și nebuni!